Odlazak velikog glumca: Preminuo Branko Cvejić

Odlazak velikog glumca: Preminuo Branko Cvejić

Autor: | 26/07/2022

0

Preminuo Branko Cvejić

Danas je u Beogradu preminuo glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Pročitajte: Pozlilo mu na sceni, u lošem stanju - Glumac Branko Cvejić hitno hospitalizovan

Nebojša Babić

 

Rođen je u Beogradu 25. avgusta 1946. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

Igrao je u više od 40 celovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Bio je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 2002. do kraja 2011. Kao pomoćnik direktora bio je angažovan u periodu 1986–1999. i imenovan za operativnog direktora s odgovornošću za poslove izgradnje nove zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta 2000. godine.

Kao producent/direktor vodio je veliki broj nezavisnih projekata i koprodukcija.

Pročitajte: Najveća podrška u najtežim trenucima - Ovo je supruga Branka Cvejića koja se ne odvaja od bolesnog glumca (foto)

Nebojša Babić

 

Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslovenskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog veka, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmenila izgled ovdašnjeg glumišta, napravivši dovršen stilski preokret kojim je najavljeni dah modernosti iz prethodne decenije konačno postao dominantnim scenskim izrazom u skladu sa duhom epohe i kretanjima u scenskim umetnostima u svetu.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti