U centru Beograda: Svakodnevno mnogi prođu pored ove kuće, ali ni ne slute da je baš tu rođena Marina Abramović

U centru Beograda: Svakodnevno mnogi prođu pored ove kuće, ali ni ne slute da je baš tu rođena Marina Abramović

Autor: | 15/11/2021

2

Stan Marine Abramović nalazio se ovde....

Svetski priznata umetnica Marina Abramović veći deo života provela je van domovine, a niz godina stalna adresa joj je u Njujorku.

Posle više od četiri decenije odsustva, u rodni grad vratila se sa izložbom „Čistač“, koja je 2019. godine bila kulturni događaj koji se ne propušta. Tokom kratkotrajnog boravka u Srbiji Marina se potrudila da obiđe sva ona mesta koja je asociraju na detinjstvo i ranu mladost, pa je tako prošetala i do Makedonske ulice, gde je provela prve dane života.

Pročitajte: Marina Abramović zauvek ostala bez svoje životne ljubavi - Ulaj preminuo u 77. godini (foto)

Profimedia

Stan Marine Abramović nalazi se u jednoj od najlepših ulica Beograda 

Brojni Beograđani svakodnevno prolaze pored zgrade u broju 32, ali malo ko zna da je u starom zdanju, gde je smeštena čuvena kafana „Grmeč“, svoj životni put započela proslavljena konceptualna i performans-umetnica.

„Živeli smo u velikom stanu u centru Beograda – u Makedonskoj ulici broj 32. Bila je to velika, starinska zgrada zidana dvadesetih godina XX veka, ukrašena elegantnim kovanim gvožđem i staklom, poput neke pariske stambene zgrade. Pripadao nam je čitav sprat, osam soba za nas četvoro – moje roditelje, mog mlađeg brata i mene, što je u ono vreme bilo naprosto nečuveno“, zabeležila je Marina u autobiografiji.

Privatna Arhiva

 

„Četiri spavaće sobe, trpezarija, ogroman salon (tako smo nazivali dnevnu sobu), kuhinja, dva kupatila i devojačka soba. U salonu su se nalazile police pune knjiga, veliki crni klavir, a zidovi su bili prekriveni slikama. Pošto je bila direktorka Muzeja revolucije, moja majka je mogla da odlazi u slikarske ateljee i da kupuje platna – slike pod uticajem Sezana, Bonara i Vijara, kao i mnogobrojne apstraktne radove.“

Marina Abramović iskreno je priznala da je, kad je bila mala, smatrala da njihov stan predstavlja vrhunac luksuza. „Kasnije sam saznala da je ranije pripadao jednoj bogatoj jevrejskoj porodici, pa je konfiskovan tokom nacističke okupacije. Kasnije sam takođe shvatila da slike koje je moja majka donela u naš stan nisu bile naročito dobre. Kad se osvrnem na to doba, mislim – iz ovih, kao i iz drugih razloga, da je naš dom zapavo bio jedno užasno mesto.“

Pročitajte: Marina Abramović - Spektakl uz pomoć dve velike ljubavi

Privatna Arhiva

 

Na kraju se Marina otisnula u svet gde je, istovremeno osporavana i obožavana, postala velika zvezda, a Beograd bi, možda, jednog dana mogao da joj oda počast i postavljanjem spomen-table na adresi Makedonska 32.

 

Komentari (2)

Loading
Marija 22:12 15.11.2021
Odgovori

Nadam se da joj BG neće odati počast, nadam se iskreno...jer ne zaslužuje. Daleko je to od umetnosti, čista nastranost i perverzija.

hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti