Slučajnost ili sudbina?! Datum smrti Nede Arnerić krije neverovatnu istinu

Slučajnost ili sudbina?! Datum smrti Nede Arnerić krije neverovatnu istinu

Autor: | 19/06/2021

1

Neda Arnerić - Knjiga o večitoj devojčici 

Da je živa, Neda Arnerić bi 15. jula proslavila 68. rođendan. Jedna od najvoljenijih glumica na prostorima bivše Jugoslavije napustila nas je pre godinu i po dana, tiho i dostojanstveno, kao što je živela. Generacije koje dolaze, a koje nisu bile u prilici da je lično sretnu, gledajući uloge koje je ostvarila, dugo će se još diviti njenom talentu, lepoti i šarmu.

Pročitajte: Otišla je prerano - Ovo je bila poslednja želja Nede Arnerić

Ovih dana u prodaji se našla knjiga Tatjane Nježić „Neda Arnerić – od sna do jave, i natrag“, koja svedoči o njenom putu, od najranijih dana obasjanih svetlostima reflektora.

Korica

 

Vreme provedeno na Akademiji, koju je upisala kao najmlađi student u istoriji FDU, Neda Arnerić pamtila je kao najlepše. Uživala je u vremenu provedenom sa kolegama sa klase, među kojima su bili: Aleksandar Berček, Feđa Stojanović, Žarko Radić, Aljoša Vučković...Glumu, ipak, nikada nije diplomirala jer je počela da radi. Godinama kasnije završila je istoriju umetnosti i uživala u toj profesiji. U njenom životu ništa nije išlo uobičajenim tokom, pa ni školovanje.

„Kada mi je postalo jasno da ne mogu da nastavim Akademiju rekla sam sebi: Pa, Nedo, nema smisla da tako ideš kroz život, i onda sam shvatila da mi je istorija umetnosti nekako najlakša, da mogu sama da učim i ne budem na predavanjima non-stop. Završila sam kao odličan student. Zapravo, morala sam nešto da izguram do kraja. I zbog sebe i zbog roditelja. Nisam mogla da dozvolim da mi u radnoj knjižici pod 'stručna sprema' piše: 'osam razreda osnovne škole', jer ja ni gimnaziju nisam završila u potpunosti jer sam Akademiju upisala pre kraja gimnazije.”

Guliver Getty Images

 

Neda Arnerić - Knjiga otkriva neverovatan detalj 

Ljudi koji su poznavali i voleli našu Brižit Bardo, kako su je od milja prozvali u mlađim danima, podelili su sa Tatjanom Nježić sećanja na dragu prijateljicu i koleginicu. Među sagovornicima našao se i Duško Kovačević koji je, između ostalog, napisao:

„Desetog januara 1990. godine bila je premijera pozorišnog komada 'Profesionalac' u Zvezdara-teatru. Kao pisac i režiser te predstave, pozvao sam Nedu, Batu Stojkovića i Bogdana Diklića da igraju kao najbolja podela i veliki prijatelji. Za šest meseci odigrali su 110 predstava. Na gostovanjima, ponekad, po dve predstave iste večeri. I tako, skoro, 450 predstava širom bivše Jugoslavije i sveta, sve do Batinog odlaska u bolnicu iz koje nije izašao. Neda je kao 'prva dama' te predstave putovala sa često mrzovoljnim umetnicima koji su je voleli, poštovali i mirili se zbog nje.“

Pročitajte: Poznati glumac o borbi koju je vodila Neda Arnerić - Bila je u depresiji i pila lekove

Luka Šarac

 

„Zašto sam pomenuo datum premijere 'Profesionalca'? Zašto 10. januar 1990. godine? Nekim neobjašnjivim čudom Neda je napustila ovaj svet 10. januara 2020. godine, tačno trideset godina od premijere predstave sa kojom će živeti i putovati više od deset godina. Njena najdugovečnija predstava.“

Uz pismo proslavljenog književnika, koje je prosledila autorki, njegova supruga Nada dodala je belešku: „Ja još i ne verujem da se naša draga Neda preselila u legendu. Jednostavno mi je živa i mlada i smejemo se, recimo, onog žarkog leta na Kipru. Deca su još tinejdžeri, Nedin Mile sprema svoj magistarski ispit, Dušan svakodnevno piše svoj scenario, a mi, čim se skupimo, smejemo se i ne verujemo gde smo se to našli i zašto. I još mnogo zajedničkih doživljaja istrčava mi iz sećanja. Naviru i beskrajno mi je žao što je otišla tako brzo i što nije mogla da se otrgne od tuge. Mile je bio zaista divan čovek. Stamen doktor. Pouzdan prijatelj i pravi intelektualac. Nepretenciozan. Drag i mio i spreman na šalu. Ako smo verujući ljudi, onda ovo nije konačan rastanak.“

Komentari (1)

Loading
Miodrag iz Peći 12:15 20.06.2021
Odgovori

Radio sam film "Tatko" Koleta Angelovskog i od tada smo ostali prijatelji. To je osoba koja je nesebično volela i za ljubav sve davala.

Eva Čubrović hellomagazin

Najnovije vesti