Kako su lale spasile život holivudskoj divi: Odri Hepbern danas bi slavila 92. rođendan

Kako su lale spasile život holivudskoj divi: Odri Hepbern danas bi slavila 92. rođendan

Autor: | 04/05/2021

0

Odri Hepbern - Misionarka ljubavi danas bi slavila 92. rođendan

“Kako vreme prolazi, tako shvatate da imate dve ruke - jednu da pomognete sebi, a drugu da pomognete drugima”, govorila je Odri Hepbern, koja bi danas slavila 92. rođendan. Nije bila samo holivudska diva, ikona stila i tanani sinonim za eleganciju i prefinjenost. Nije bila samo zvezda filmskih klasika i vlasnica čuvenih citata, poput onih da je “Pariz uvek dobra ideja” ili da ju je “prošlost naučila da ceni sadašnjost, koju ne želi da kvari brigama o budućnosti”. Bila je, i ostala, mnogo više od jedne od najvećih glumica svih vremena. Njeno lice zaista je bilo lice anđela i istinskog humaniste koji je, kao ambasador UNICEF-a, do kraja života pomagao nesrećnima u siromašnoj Africi. I sama je provela detinjstvo u teškim uslovima za vreme okupacije u Holandiji, skrivajući se od nacista, te je smatrala da je njena misija da pomogne svima koji su živeli u istim ili još gorim okolnostima.

Pročitajte: Kako bi izgledale kultne lepotice po današnjim standardima lepote? (foto)

Dobila je Oskara za “Praznik u Rimu”, a za prestižnu nagradu nominovana je još četiri puta: čuveni “Doručak kod Tifanija”, “Sabrina”, “Priča o kaluđerici”, “Sačekaj dok ne padne mrak”. Bila je doživotna muza Ibera de Živanšija i Salvatorea Feragama. Bila je neponovljiva. Toliko, da nijedan biografski film nije uspeo da precizno dočara njen život, koji je bio prepun – svega. Ovog puta navešćemo tek nekoliko zanimljivih i možda manje poznatih epizoda.

Eda Ketlin van Hemstra Hepbern Raston rođena je 4. maja 1929. godine u Briselu, kao jedino dete holandske baronice Ele, i Džozefa, direktora banke u glavnom gradu Belgije, poreklom Irca. Budući da je, po majčinoj liniji, bila u direktnom srodstvu s holandskom kraljevskom porodicom, slavna glumica je u ranom detinjstvu živela poput male princeze, okružena pažnjom, dadiljama i poslugom. A onda je došao rat… Otac je napustio porodicu, kasnije su saznali da je bio simpatizer nacista.

Odri je ostala sama sa majkom. Svu imovinu konfiskovala im je fašistička vlast zbog sumnje da u sebi imaju i jevrejske krvi. No, krhka devojčica zaljubljena u balet nije se dala zaplašiti - skupljala je dobrotvorne priloge za pokret otpora i u baletankama prenosila tajne poruke. Neko vreme volontirala je u bolnici lečeći ranjene vojnike, među kojima i budućeg producenta u čijem će filmu kasnije zaigrati.

Pročitajte: Istina o vitkoj liniji Odri Hepbern - Uživala je u vežbanju, čokoladi i viskiju

Odri Hepbern - Ime jedne lale

Da su čudni putevi gospodnji pokazalo se i krajem rata kada su, povlačeći se pred saveznicima, Nemci kupili ljude sa ulica i odvodili ih u logore. U jednoj takvoj raciji, na udaru Gestapoa našla se i Odri. Samo zahvaljujući ludoj hrabrosti uspela je da se iskrade iz grupe nesrećnika, zbog čega je bila prinuđena da se narednih meseci sa majkom skriva u podrumu punom miševa. Kasnije je pričala kako je, ne bi li pobedila glad, iz zemlje iskopavala lukovice lala, jela ih i pokušavala da od trave napravi hleb. Organizam se nikada nije oporavio od loše ishrane i gladovanja, a imala je i problema sa disanjem. Čuvenu tananu liniju filmske dive nije oblikovao samo balet, već i rat. Lale su joj spasile život. Gajila ih je kasnije u vrtu svog doma u Švajcarskoj. U njenu čast, jedna vrsta belih lala dobila je ime Odri Hepbern.

Oči pune života i sofisticirana elegancija zauvek su ostali njeno drugo ime. Iako su njeno detinjstvo obeležili mučni događaji, osmeh sa lica nikad nije nestajao.

- Ne želim da bilo ko misli da sam tužna, jer ne podnosim sažaljenje. Želim da me vole zbog pozitivne energije koju prenosim.

Pročitajte: Pisma otkrila nesrećnu ljubav Odri Hepbern

Poslednje godine života posvetila je humanitarnom radu. Nakon jedne posete Somaliji svratila je u Kaliforniju, kod starijeg sina Šona kog je dobila u braku sa kolegom Melom Fererom. Zbog iznenadnih bolova u stomaku otišla je u bolnicu sa uverenjem da je u Africi pokupila neku infekciju. No, pregledi su otkrili rak, a prognoze su bile loše. Nakon operacije doktori su joj davali još tri meseca života. Nije imala ni toliko vremena... Odri Hepbern umrla je u snu, 20 januara 1993. godine. Tog dana na svim Tifanijevim buticima osvanuli su njeni posteri sa stihom iz muzičke teme nezaboravnog “Doručka kod Tifanija”, koji je pevala uz gitaru na prozoru: “Audrey, our Huckleberry friend”. Pamte se i reči koje je tada izgovorila Elizabet Tejlor: “Sada Bog na nebu pored sebe ima najlepšeg anđela”.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Getty Images