Osvanuo je pretužan dan: Preminuo Vlasta Velisavljević

Osvanuo je pretužan dan: Preminuo Vlasta Velisavljević

Autor: | 24/03/2021

0

Vlasta Velisavljević preminuo je u 95. godini života od posledica korona virusa. Naš sjajni glumac lavovski se borio protiv opakog virusa, koji je, nažalost, uzeo njegov dragocen život. Glumac je po prijemu u bolnicu "Dragiša Mišović" bivao sve lošije, pa je morao da bude priključen i na respirator. 

Pročitajte: Vlasta Velisavljević sve lošije, oglasila se njegova supruga

 

 

Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Na sceni je proveo više od 70 godina, a za to vreme ostvario je više od 350 uloga, zato ga mnogi smatraju srpskom glumačkom legendom. Glumom je počeo da se bavi još kao dečak, 1938. godine, na sceni Manjež.

Kao bitna odrednica iz njegove biografije navodi se to da je 1943. uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, odakle je uspeo da pobegne i vrati se u Beograd. Posle rata, sa nekoliko drugova pokušao je da ode u Ameriku, ali je uhvaćen i sproveden u zatvor na Adi Ciganliji, odakle je ubrzo pušten. Tri godine je proveo na Golom otoku jer, prema njegovim rečima, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, koji je etiketiran kao “staljinista”.

Pročitajte: Vlasta Velisavljević o glumi, ljubavi i radosti života sa 93 godine - Ako mislite da sam se u životu čuvao i odricao bilo čega, grešite!

Luka Šarac

 

 

Hapšenje je prekinulo njegove studije na Pozorišnoj akademiji u Beogradu, gde je kasnije diplomirao u klasi profesora Mate Miloševića. Vlasta Velisavljević pripada generaciji glumaca koji su obeležili jednu epohu: Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Predrag Laković... U karijeri dužoj od pola veka ostvario je na stotine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Poslednju, u seriji “Aleksandar od Jugoslavije”, radnoj biografiji dodao je u 94. godini.

Vlasta Velisavljević iza sebe imao je tri braka. Sa prvom suprugom Božanom ima ćerku Dubravku koja živi u Americi. Udata je za Amerikanca i ima dvoje dece, sina Čejza i ćerku Lori. Treći brak mu je ipak bio najuspešniji. Pre više od 40 godina oženio je Nadu, koja je bila ljubav njegovog života. 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još