Poslednje zbogom Darinki Čalenić: Posle Marije, preminula i Dara iz "Žikine dinastije"

Poslednje zbogom Darinki Čalenić: Posle Marije, preminula i Dara iz "Žikine dinastije"

Autor: | 12/03/2021

1

Preminula Dara iz "Žikine dinastije", vest je koja od jutros odzvanja domaćim medijima. Glumica Darinka Dara Čanović preminula je noćas u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je iz Kino-Teatra.

Pročitajte: Otišla je Marija, a Boba od šoka ne može da govori - Oglasio se Vladimir Petrović

 

Pamtićemo je po izvrsnim filmskim i pozorišnim ulogama, kao i po legendarnoj Žikinoj dinastiji i čuvenoj replici “ljubi ga majka”. Ostaće upamćena po izuzetnom talentu i lepoti i više od 40 maestralnih glavnih uloga u pozorištu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga - "Kad budem mrtav i beo", "Gospođa ministarka", "Rafal u nebo", "Mačak pod šlemom", "Siroma sam, al' sam besan", "Vetar je stao pred zoru", "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Silom otac", "Put oko sveta"...

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umetnike. Penzioniše se 1988. godine.

 

 

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima). Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja "za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima". Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu "Pop Ćira i pop Spira".

Od 1970. godine živela je u Americi (Njujork, Boston/Kembridž), gde je igrala u drami I. Bergmana "Persona", koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva (Harvard Film Arćive).

Pročitajte: Neverovatna sudbina - Rialda Kadrić preminula je na ulici u Atini, baš kao i njena majka

 

 

U Beograd se vratila 2014. godine, gde poslednje godine života provodi sa svojim suprugom. Od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz fonda "Dara Čalenić".

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

 

Komentari (1)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin