Sve 007 devojke: Bond (ni)je dovoljan

Sve 007 devojke: Bond (ni)je dovoljan

Autor: | 05/11/2015

0


Pored neverovatnih zapleta, akcije i brzih kola, ono što obožavanom i osporavanom tajnom agentu nikada nije nedostajalo svakako su i lepe žene. Neke glumice proslavile su se nastupom u ovom serijalu, dok je drugima 007 bio tek usputna avantura.

Međutim, za Moniku Beluči ne važi ni jedno ni drugo. Postala je Bond devojka u svojim pedesetim godinama, kada se već uveliko ostvarila i kao glumica i kao žena. I možda je aktuelno ostvarenje „Spektra“ baš zbog nje dočekano sa tolikim oduševljenjem i uzbuđenjem.


A u početku beše Ursula Anders... Bujna Švajcarkinja je, u prvom od filmova o Džejmsu Bondu, „Doktor No“, prošetala plažom u bikiniju i, sa sve onim dugim nožem vezanim za nogu, bacila Šona Konerija na vreli pesak. Potom su na slavnog agenta počele da se ređaju i druge „špijunke koje su ga volele“... Neke su dokazivale da su dijamanti večni, druge da su isti kamičci najbolji prijatelji žena (nema veze sa Merilin Monro, samo pokušavamo da kažemo kako su preko noći bljesnule i više nikad za njih nismo čuli).

Bile su tu i danas aktivna Džejn Sejmor, potom Brit Ekland, Karol Buke, pa Talisa Soto, čak je malo divljala i Grejs Džons...

Onda Barbara Bah, Mod Adams, Rozamund Pajk, i neko za koga ste verovatno odavno zaboravili da je bila među ovim lepoticama – Kim Bejsindžer.

Za ulogu neuništivog tajnog agenta otimali su se mnogi zgodni glumci, ali na kraju bi, po pravilu, izbor padao na nekog sa jakim britanskim akcentom. Posle neprevaziđenog Konerija i Rodžera Mura, u istoriju pokretnih slika upisali su se Timoti Dalton i Pirs Brosnan, dok su mišljenja oko Danijela Krejga i dalje podeljena u centralnom komitetu Bondovih najvatrenijih pristalica. No, na cice oko markantnog špijuna, ko god da se našao u njegovom odelu, retko kad su se žalili, makar one bile i desna ruka Lucifera lično. U poslednjih petnaestak godina videli smo mnogo varijacija na različite teme – Famke Jensen protiv Izabele Skorupko, Teri Hačer protiv Mišel Jeo, Sofi Marso protiv Deniz Ričards i Marije Gracije Kučinote...

Većina pomenutih lepotica bila nam je poznata od ranije. Deniz Ričards se, na primer, proslavila trilerom „Divlje strasti“, pa tek onda sa Bondom spašavala planetu od nuklearne katastrofe i opasne Sofi Marso u blokbasteru „Svet nije dovoljan“. Bond je bio taličan i za Hali Beri, jer je već iste godine dobila Oskara (doduše, za drugi film, ne za „Umri drugog dana“). A ni Madona nije bila mirna dok se nije pojavila u bar jednom filmu o najpoznatijem agentu svih vremena.

Ljubitelji hongkonških akcija nisu krili iznenađenje kada su čuli da će u ostvarenju „Sutra ne umire nikad“, pored Pirsa Brosnana i Teri Hačer, zaigrati njihova ljubimica Mišel Jeo, nekadašnja mis Malezije i karate šampionka.

Kada su glavnu žensku ulogu u Kazinu Rojal odbile Anđelina Džoli i Šarliz Teron (lepe oskarovke su očigledno imale pametnija posla, nije im išlo u prilog da postanu ukras gospodina Bonda), izbor je pao na Evu Grin, petu sa francuskog govornog područja kojoj je to pošlo za rukom. U „Zrnu utehe“ gledali smo zanosnu Ukrajinku Olgu Kirilenko. No, Monika Beluči, nastarija 007 devojka u istoriji franšize, ovih dana preti da ih sve pošalje u istoriju, budući da je na svetskoj premijeri u Londonu zasenila i Bonda lično.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Printscreen, Promo
Tagovi:

Pročitajte još