10 lekcija koje smo naučili od Keri Bredšou i kompanije

10 lekcija koje smo naučili od Keri Bredšou i kompanije

Autor: | 26/11/2015

0


Kada je Seks i grad pre sedamnaest godina neplanirano izvršio invaziju na televizijske ekrane, malo ko je pomišljao da bi jedna serija mogla da postane kult i da toliko da promeni naše živote, ili bar način na koji smo o životu razmišljali – od uobičajenih, svakodnevnih ženskih pričica uz kafu, preko ogovaranja jačih polovina, pa sve do pomeranja granica feminizma i rušenja svih mogućih seks tabua, kako u našoj glavi i krevetu, tako i u celom društvu. Uzbudljive avanture četiri luckaste Njujorčanke ušle su u udžbenike moderne sociologije i psihologije, glavnim protagonistkinjama donele su doživotnu slavu, a usput smo od njih ponešto i saznale.

1. Kako razgovorati o prijateljstvima, ali i sa prijateljima. Naučile smo da se prema prijateljstvu ponašamo kao da je to živa stvar kojoj treba da se prilagođavamo; da tretiramo ljude s kojima se družimo kao sebi jednake, kao da se u njima krije i profesor, i majka, i sestra, bebisiterka, pa čak i neprijatelj; da prijateljstvo prihvatamo kao izbor, a ne kao obavezu.

2. Gradovi su seksi. Sa sve smogom, zadimljenim barovima punim nepoznatih ljudi, sa ulicama koje nikad ne spavaju, sa ogromnim šoljama za kafu i potencijalnim životnim lekcijama na svakom ćošku, naučile smo da je najvažnija veza ona koju ostvarujemo sa gradom u kome živimo.

3. Muškarci ne žele da zarađujete više od njih. Ups!

4. Naučili smo kako se jedu mafini. Najpre treba da ih kupite. Ne pokušavajte da ih napravite kod kuće (osim ako niste Šarlot). Rerna se koristi samo kao kutija za cipele. Drugo, nikad niste kod kuće. Treće, jedite ih samo kada ste tužni.

5. Kolumnisti toliko dobro zarađuju da celu jednu sobu u svom penthausu mogu da iskoriste samo za čuvanje cipela. Kad bismo se šalili...

6. Možete imati neobavezni seks sa ljudima čije ste ime zaboravili i do mile volje uživati u kupovini stvari koje ne možete sebi da priuštite, jer dobro znate da to nije sve u životu.

7. Laptop: obavezna oprema! To znači da možete da radite i iz kreveta, obučene samo u stare, isprane muške pantalone i ogrnute bakinim prslukom.

8. Od cipela za koje vam je zapalo oko dobićete čukljeve, uganućete zglob, sve vreme bićete svesne da vam uopšte ne stoje, ali – same ste se odlučile za njih.

9. Žene se zaista, ali zaista uzbude dok šetaju svojim garderoberom. Srećne su kao da su u Petoj aveniji ili kao da kod „Tifanija“ gledaju verenički prsten!

10. Sloboda može da bude komplikovana. Svakako da šou nije bio oduvek naklonjen feministkinjama, ali im je bez sumnje pomogao da nauče otvorenije da razgovaraju.

Komentari (0)

Loading
snežana ilić guliver / getty images