Holivudski majstori transformacija

Holivudski majstori transformacija

Autor: | 24/12/2015

0

U fabrici snova postoje čarobnjaci koji svojim veštim rukama i kreativnim idejama bez problema mogu da najveće filmske zvezde preruše u neka druga bića. Zahvaljujući njima, neki od ovih sjajnih glumaca nagrađeni su i Oskarima. Trebalo je pobediti sebe, na nekoliko meseci potpuno zaboraviti šta su to glamur i lepota, i pronaći snage pa šokirati svet i kritičare ulogom od koje se prosto ledila krv u žilama. Nije bilo ni traga od filmske dive u toj ženi sa viškom kilograma i bora, prerano ostareloj i previše umornoj od lošeg života.

Ali, Šarliz Teron je za svog "Monstruma" dobila Oskara, kinematografija jednu od najvećih ženskih uloga svih vremena, a ostatak planete – novu kradljivicu kolektivne svesti.

"Čudesni slučaj Bendžamina Batona" i čudesni Bred Pit u ulozi čoveka čije godine idu napred, ali ne i izgled. Naime, rođen je kao starac, sa borama i sedom kosom, a svet je napustio u poznim osamdesetim, kada je bio beba. Mnogi smatraju da je velika nepravda nanešena popularnom glumcu koji tada nije osvojio Oskara, kao što su svi očekivali, jer je Bendžamin Baton najupečatljiviji karakter u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

Kejt Blanšet je takođe izvrsna glumica, nema potrebe pominjati koliko joj je priznanja doneo talenat, ali ovog puta se nije transformisala za potrebe nekog filma, već zbog učešća u projektu jednog umetnika iz Berlina, u okviru kojeg je, između ostalog, postala i beskućnik. Kejt će čitati monologe iz ugla trinaestoro različitih ljudi, a među njima su radnik u fabrici, učiteljica baleta, rokenrol zvezda. Možete li da je prepoznate na ovoj fotografiji?

Bio je Edvard Makazoprsti, luckasti pirat Džek Sperou, čokoladni Vili Vonka, Indijanac Tonto, Ludi Šeširdžija, berberin demon... Tokom cele karijere igrao je čudake i ekscentrične likove, a možda će mu "Crna ovca", film u kojem je stvarno, ali stvarno neprepoznatljiv, konačno doneti i najprestižniju nagradu. Sa nekoliko kilograma viška, bez kose i nekoliko zuba, kreativni razbojnik Džoni Dep liči na sve, samo ne na sebe.

Da je neko pre pet godina rekao da će Metju Mekonahi biti nominovan za Oskara, verovatno bi izazvao salve smeha. Na početku karijere zgodni Teksašanin je uglavnom dobijao vickaste nagrade, ali kasnije se posvetio ozbiljnijim ulogama kako bi dokazao da iza zavodničkog izgleda postoji kvalitet. Portret Rona Vudrufa, homofobnog kauboja koji je oboleo od side, ima taj holivudski transformers aspekt, a Mekonahi je zbog uloge izgubio neverovatna 23 kilograma. Mnogo scena snimljeno je već iz prvog pokušaja, budući da je bio iscrpljen i mentalno i fizički.

Gvinet Paltrou, oko čijeg se Oskara i danas lome koplja, pristala je da postane simpatična debeljuca u filmu "Shallow Hal"Konstantno skakanje od lepe plavuše do debele gospođe otečenih zglobova koja zbog toga ima problema sa zdravljem glumica je proglasila najtežim dotadašnjim izazovom, jer joj je samo za transformaciju bilo potrebno četiri sata, pa je na snimanjima morala da se pojavljuje pre zore.

Blokbaster "Tropski grom" okupio je impresivan tim glumaca, od Bena Stilera do Nika Nolta, ali oni gotovo da se nisu ni primećivali pored Roberta Daunija Džuniora i Toma Kruza čija je uloga bila najkraća, gotovo kamerna. Dauni, koji poput Depa i Dikaprija nema sreće sa Oskarima, film je od prvog do poslednjeg kadra snimio kao – crnac. Mejkap umetnici imali su pune ruke posla oko njega, jer je nanošenje boje trajalo satima, a šminka se često topila zbog visokih temperatura.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images, Guliver/Splash News, printscreen

Pročitajte još