Počast velikanu: Stiven Hoking počivaće u blizini Njutna i Darvina

Počast velikanu: Stiven Hoking počivaće u blizini Njutna i Darvina

Autor: | 21/03/2018

0

Urna sa pepelom engleskog fizičara Stivena Hokinga biće položena u Vestminsterskoj opatiji, u blizini grobova velikana istorije nauke Isaka Njutna i utemeljivača moderne teorije evolucije Čarlsa Darvina, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski naučnik koji je stekao svetsku slavu svojim radom o crnim rupama i teoriji relativiteta, preminuo je 14. marta u 77. godini u svom domu u Kembridžu, a vest o njegovoj smrti je saopštila njegova porodica.

A post shared by Vittorio Cozzoli (@justvicthor) on Mar 21, 2018 at 5:49am PDT


–Bio je veliki naučnik i izuzetan čovek ciji će rad i zaostavština živeti mnogo godina–navela su u saopštenju o njegovoj smrti njegova deca Lusi, Robert i Tim, preneo je AP.

–U potpunosti je odgovarajuće da se pepeo profesora Stivena Hokinga položi u Opatiji, pored njegovih kolega istaknutih naučnika– rekao je Dekan Vestminsterske opatije Džon Hol.

Služba u Kembridžu biće održana u univerzitetskoj crkvi Velike Svete Meri, a potom će biti organizovan privatan skup na Koledžu Triniti.

Stiven Vilijam Hoking rođen je 8. januara 1942. godine. Unapredio je razumevanje prostora, vremena i prostor-vreme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz dela od kojih je najpoznatija knjiga Kratka istorija vremena.

A post shared by Science Finest (@sciencefinest) on Mar 21, 2018 at 5:24am PDT


Hoking je tokom karijere razotrkio neke od najzamršenijih tajni kosmosa, uprkos tome što mu je sa 22 godine otkriven ALS, zbog čega je bio potpuno nepokretan i primoran da komunicira pomoću kompjutera.
Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: Stiven Hoking