Ikona mode danas slavi 45. rođendan: Kejt Mos je sa samo 14 godina kročila na put slave

Ikona mode danas slavi 45. rođendan: Kejt Mos je sa samo 14 godina kročila na put slave

Autor: | 16/01/2019

0

Ona je jedna i jedina, jedinstvena Kejt, ikona mode i miljenica dizajnera, žena koja je imala niz skandala, uspona i padova, ali i dalje je u fokusu svetske mode. Njena komunikacija s kamerom je specifična, autentična, reklo bi se da je obožava, a tu je i taj fenomenalan talent za transformaciju!

Iako su na Kejt tragovi vremena itekako očiti, zahvaljujući lifestyle-u začinjenom žurkama, i dalje snima kampanje. Pošto se nije krila, njen buran život je oduvek bio mamac za medije. Ima iza sebe i par propalih brakova (a među njenim bivšim momcima je i Džoni Dep!), a sada je u vezi s mladim grofom kojeg poznaje već godinama.

30-godišnji Nikolaj von Bizmark njena je ljubav od 2015., dok iz prvog braka (s Džefersonom Hakom, urednikom i osnivačem slavnog magazina Dazed & Confused) ima ćerku Lajlu Grejs Mos Hak. Lila je takođe krenula s manekenskom karijerom (jer sada mama Kejt ima sopstvenu agenciju), a prva kampanja je ona za Marc Jacobs Beauty liniju.

 

Bila je novo lice na modnoj sceni, drugačija od drugih

Jedna od njenih prijateljica je i dizajnerka Stela Makartni, u čijoj se kampanji za proleće 2019. Kejt pojavljuje uz Kaju Gerber, kći Sindi Kraford. Zanimljiva je to veza – krajem osamdesetih, kad je mladu Kejt otkrila skautica Sara Duks, na aerodromu u Njujorku, Britanka je bila čisti kontrast modelima, stilu i vizijama kao što su bile Kajina mama Sindi i njene koleginice Linda, Kristi, Naomi… supermodeli od kojih su neke aktivne i danas.

Kejt je u ono vreme, nenamerno i na jako opušten, gotovo slučajan način, uvela novi stil heroin chic.

 

- Nikad se nisam upoređivala sa supermodelima, nemam tu visinu, nemam tu lepotu, to ne bi imalo smisla. Bila sam svesna da su me angažovali upravo zbog toga što sam drugačija - izjavila je Kejt za Harper's Bazaar.

Vladavina tih super-lepotica, izuzetnih i posebnih od glave do pete, bila je toliko snažna da su dizajneri poželeli nešto drugačije, sveže, prirodno - u tom trenutku stiže Kejt Mos. Fotografkinja Korin Dej, još jedna legenda, snimila je na samom početku njene karijere crno-bele fotografije za britanski magazin The Face. Ostalo je istorija.

 

Bila je to 14-godišnja Kejt bez šminke, prirodnog izgleda, mršava i bleda. I predstavljala je promenu. Ne samo u svetu manekenstva, već i mode. Svaka je dekada imala nešto novo, a u devedesetima su to bili grunge i minimalizam. Kejt je bila savršena ikona tih vizija. Istina, supermodeli su i dalje hodali moćno, ali sitna Britanka je otvorila novi put.

Jedan od onih kojme je bilo dosta tih super-lepotica i koji je želeo nešto drugačije, bio je slavni američki dizajner Kalvin Klajn. Poželeo je alternativu, neko novo lice. Kad je Kejt došla na kasting za novu kampanju, ponela je fotke koje je radio njen dečko, sada slavni fotograf Mario Sorenti.

Kad je Kalvin video fotografije, odlučio je da angažuje – oboje. Jer je uvideo tu njihovu magnetsku privlačnost. Poslao ih je na desetak dana na British Virgin Islands. Iako su usput dobili brdo robe za snimanje, na kraju su najslavnije scene bile one nage Kejt Mos, na starom ofucanom kauču.

Kejt se našla u središtu nove revolucije modela

Kasnije je tu zgodu više puta prepričavao Mario Sorenti: 'Kad smo se vratili s putovanja, pomislio sam kako će se Klajn naljutiti, jer je na većini fotografija Kejt zapravo bila gola…'. Ipak, Kalvinu se, naime, svideo ovaj novi, sveži, mladi pristup i lice mlade devojke na kojoj se videlo da je čovek iza kamere neko ko je voli. Naravno, rezultat je i dan, danas jedna od najjačih reklama ikad, ona za miris Obsession.

 

Uskoro joj se u kampanji pridružio Mark Valberg, bila je to jedna od onih saradnji koje su ušle u legendu modne industrije. Uostalom, Kalvin Klajn je od samih početaka imao volju za eksperimentisanjem i želju za šokiranjem – znale su kampanje da mu budu zabranjivane… Ali, Kejt se našla u središtu nove revolucije modela i stila te je njena karijera krenula brzinskom putanjom prema modnom svemiru.

Krasila je naslovnicu magazina Vogue sa 19 godina

Konačno, mega potvrda dolazi od strane Aleksandre Šulman koja je u martu 1993. stavlja na naslovnicu britanskog izdanja magazina Vogue. Svet se polako, ali sigurno, opraštao od glamura osamdesetih, vremena su se promenila i grunge je zauzeo primat na svetskoj modnoj sceni.

Kejt je bila idealna ikona svega toga, ne samo grunge pokreta, već i stila minimalizma, jer sve je kod nje bilo jednostavno – frizura, visina, make-up, stil... Više je puta naglašavala da nikad nije bila opsednuta svojim izgledom. Iako, mnogi su je optuživali da je upravo ona zaslužna za povratak mršavosti na scenu – istina, Kejt je fizički neodoljivo podsećala na Tvigi, model koja je u šezdesetima takođe srušila dotadašnje kanone lepote i napravila dar-mar u modnim magazinima.

 

Slično se desilo i u devedesetima, kad su mršavice ponovo zavladale modnim pistama. Kejt je odjednom slavna, krasi niz naslovnica, sarađuje s mega dizajnerima i fotografima, apsolutna je zvezda. Naravno, uz sve to išle su i žurke, jedna za drugom, sve dok je neko nije snimio kako se drogira. Moment koji ju je gotovo koštao karijere desio se 2005. kad se u javnosti pojavio snimak nje kako ušmrkava belu liniju. Brendovi su krenuli da joj otkazuju posao, među njima prestižni Šanel i Barberi.

Dobila je novu šansu posle snimka na kojem ušmrkava kokain

Ali, pauza nije dugo trajala, jer šansu joj prvi pruža Dior, zapravo njen prijatelj Džon Galiano (kojem ona vraća uslugu na svojoj svadbi iste godine kad je dobio otkaz iz Diora, nakon anti-semitskog ispada 2011., kad od njega naručuje venčanicu). Već 2007. godine zaradila je 9 miliona funti te se uspešno vratila na scenu. Iste je godine magazin Time stavio na listu od 100 najuticajnijih osoba na svetu.

 

Do 2012. godine imala je najviše samostalnih covera za britanski Vogue, čak njih 32! Čitavo vreme Kajt sarađuje s brendovima i na dizajniranju, a među njima su slavni high-street brend Topshop i luksuzni Longchamp. O tim saradnjama ima mišljenje:

- Iako je to za njih samo zarada, smatram da ako se radi o saradnji, ipak moram da budem zadovoljna dizajnom, verujem u njega, to mi je draže nego samo da mislim na novac… - izjavila je za Bussiness of Fashion.

 

Inspirisala je i umetnike – njenu zlatnu skulpturu od 50 kilograma (gotovo realne veličine) izložio je u Britanskom muzeju Mark Kvin. Cena ovog umetničkog dela bila je čak milion i po funti! Svoje je ime kroz godine vezala uz mnoge mirise, kozmetičke linije i make-up poslastice te se postavila i kao ikona sveta lepote. Uvek je imala pristupačan stil, omiljene su joj lagane podloge i crveni ruževi.

'Ne treba biti opsednut spoljašnošću, izgledom i lepotom'

Kejt ima uticaj i u svetu frizura – čim je odsekla šiške, njene brojne sledbenice dogovorile su novi termin u salonu. Isto je bilo s plavim pramenovima.

Ali, kod nje sve nekako ide s lakoćom, naročito pokretanje trendova. Možda upravo zato što deluje kao da se ne trudi. Njen prepoznatljiv styling su skinny farmerke, čizmice u špic, bundica, t-shirt… a uveče voli klasična odela i party haljine sa šljokicama. Zapravo, sve više odela.

Naime, nedavno je objavila kako smanjuje izlaske te se posvetila vežbanju joge i konkretnijoj nezi kože…

- Zahvalna sam na svemu, imam dobre gene, ali ipak moram da počnem da se brinem o sebi. Iako se s godinama treba sve više brinuti o sebi, ne treba biti opsednut spoljašnošću, izgledom i lepotom – izjavila je za Harper's Bazaar.

Polako, ali sigurno, shvatila je da je vreme i za promene na poslovnom planu. Za Business of Fashion je rekla kako je, posle otkaza agenciji Storm pre par godina, osetila da je spremna da pokrene sopstveni posao i preuzme kontrolu nad životom.

'Kate ne želi projekte koji nisu autentično ona'

Za razliku od današnjih influenserki koje niču poput pečurki posle kiše, a bogme istom brzinom i nestaju, Kejt je konstanta, jedna od onih koju poznaje i dive joj se čitave generacije. Naravno da su se u javnosti više puta pojavile fotografije koje joj ne laskaju, ali to samo znači da ona ne režira svoj život u javnosti kao njene brojne koleginice.

Mogle bi nešto i da nauče od nje, kako je komentarisala poslovna saradnica manekenke Kamila Džonson Hil, koja joj vodi strategiju i finansije.

– Kejt ne želi projekte koji nisu autentično ona, koji se ne mogu vezati uz njen stil… to sam naučila ubrzo pošto sam počela da radim za nju – istakla je Kamila u jednom od intervjua.

Kejt očito ne posustaje, njoj to ide s lakoćom, možda baš zato što bira projekte i posve je opuštena pred kamerama. Oduvek je imala tu moć glume, nju kamera jednostavno voli. Ubrzo ćemo videti da li je to od nje nasledila kći Lajla, koja je ujedno jedna od njenih prvih projekata i moguća naslednica!

Ali, danas i onda nije isto – verovatno će Lajla biti poznati model, ali Kejat je učestvovala u modnoj revoluciji, autentičnoj za ono vreme, značajnoj u čitavom društvu. Zahvaljujući talentu i harizmi, njeno će ime ostati jedno od najjačih u istoriji mode.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty
Tagovi: kejt mos