Olivija Kolman: Suprug i ja smo bili toliko siromašni da smo jedan krompir delili za ručak

Olivija Kolman: Suprug i ja smo bili toliko siromašni da smo jedan krompir delili za ručak

Autor: | 15/03/2019

0

Od trenutka kada je počela sezona filmskih nagrada između Glen Klouz i Lejdi Gage vodila se žestoka borba u trci za najbolju glumicu. Kladionice su umalo eksplodirale nekoliko časova pred dodelu “Oskara”, na svim top-listama zvezda “Fatalne privlačnosti” bila je ubedljivo prva i činilo se da je sve već jasno. A onda - šok. “Zlatni dečak” te večeri otišao je u ruke jedne autsajderke. Ali, “autsajderke” samo zbog činjenice da se njenom trijumfu malo ko nadao.

Naime, Olivija Kolman zaslužuje priznanje isto koliko i legendarna Klouzova, a čudna kraljica Ana iz “Miljenice”, za koju je u Los Anđelesu i nagrađena, tek je jedna u nizu izuzetnih uloga koje je do sada ostvarila. Kako je izjavila posle ceremonije, nije se nadala nominaciji, a kamoli “Oskaru”. Zbog toga se, kada su je “prozvali”, potpuno zbunila i jedva je stigla do scene.

- Ovo je presmešno! Ja sam dobila „Oskara“? Izvini, Glen, nisam htela da ispadne ovako jer si mi oduvek bila idol. Devojčice koje ovo gledaju trebalo bi da znaju da je sve moguće. Od malih nogu sam želela da se bavim glumom. Čak i dok sam radila kao čistačica vežbala sam počasni govor - rekla je Olivija i briznula u plač.

Britanska glumica dugo je čekala svojih pet minuta. Štaviše, do bleštavih svetala “Dolbi teatra” prešla je trnovit put. Svojevremeno je jedva sastavljala kraj s krajem, a to nije samo još jedna tužna holivudska drama sa hepiendom. Ona je stvarno radila kao čistačica. I stvarno je, dok je držala metlu i krpu, čvrsto verovala da će ostvariti svoj san. A u Norfolku,  industrijskoj oblasti na istoku Engleske, gde je rođena pre 45 godina, snovi umetničkih duša ne ostvaruju se tako često.

Potiče iz radničke porodice. Talenat je otkrila vrlo rano, pa je još u srednjoj školi nastupala sa lokalnom pozorišnom trupom. Međutim, zbog loših ocena nije imala velike šanse na prijemnom ispitu za Akademiju. Uspela je da upiše, a i da završi, školu drame u Kembridžu. Načekala se dok nije dobila prvu ozbiljniju ulogu, na radiju. Nikako joj nije polazilo za rukom da pronađe posao. U to vreme već je upoznala budućeg supruga Eda Sinklera, pravnika i pisca, sa kojim se preselila u Bristol u potrazi za boljim životom.


Bili su toliko siromašni da su radili sve što su stigli kako bi opstali u velikom gradu. Živeli su na tavanu kod prijatelja, a Olivija je uporedo radila kao sekretarica i čistačica. Prema sopstvenom priznanju, obožavala je svaki posao kojim se bavila.

- Skupljali smo stare penije kako bismo kupili jedan krompir da ga podelimo za ručak - otkrila je u ispovesti magazinu “Forbs”.

Iako je Ed nasledio manji stan, morali su da ga prodaju zbog silnih dugova. Danas sa troje dece žive u raskošnoj viktorijanskoj kući u južnom Londonu.

Ljubitelji britanskih krimi ostvarenja verovatno je pamte iz “Brodčerča”, misteriozne serije koja se prikazivala tri sezone i nikog nije ostavila ravnodušnim. Za film “Tiranosaurus” iz 2011. godine odnela je sve moguće nagrade u svojoj zemlji, a briljirala je i u “Čeličnoj lejdi”, kao ćerka Margaret Tačer. I onda je konačno krenula lavina.

Zahvaljujući ulozi operativca u “Noćnom menadžeru” osvojila je “Zlatni globus” i simpatije kritičara, legendarna Džudi Denč bila je oduševljena što će raditi s njom u rimejku “Ubistva u Orijent ekspresu”, a Meril Strip izjavila je da je njen najveći fan. Ipak, nema sumnje da će uvrnutoj kraljici iz 18. veka koju je maestralno odigrala u “Miljenici” biti zauvek zahvalna. Nema sumnje da je pravi projekti tek očekuju. Mada, mogli bi da snime i uzbudljivu dramu po njenom životnom scenariju. Idealan naslov glasio bi “Kako je jedna čistačica pokorila Holivud”.

Snežana Ilić Cover/Guliver/Getty/Instagram
Tagovi: Olivija Kolman