Ukrajina zabranila Rusima nastup na Evroviziji (video)

Ukrajina zabranila Rusima nastup na Evroviziji (video)

Autor: | 22/03/2017

0

Ukrajina je zabranila nastup ruskih takmičara na Evrosongu koji će se ove godine održati od 11. do 13. maja u Kijevu, javile su svetske agencije.

Ukrajinske bezbednosne službe su potvrdile da je sve spremno da se zabrani nastup ruske takmičarke Julije Samojlove (27) na predstojećem takmičenju, naveo je AP.

Rojters je emitovao vest da je Ukrajina već zabranila ulazak predstavnice Rusije u Ukrajinu, s pesmom Flame is burning, jer je prekršila ukrajinske pogranične zakone, pošto je održala turneju na Krimu.

Ukrajina je prošle godine pobedila na Evrosongu i tako stekla pravo da bude organizator ovogodišnjeg 62. nadmetanja.

Tijana Bogićević pred Eurosong: Ne plašim se, odlično ćemo se pripremiti!

Ukrajina je ranije najavila da će zabraniti ulazak u zemlju nekim ruskim pevačima za koje smatraju da su protiv Ukrajine.

Rusi su pre ove zabrane najavljivali da će bojkotovati takmičenje, a prošle godine su protestovali zbog pobede ukrajinske predstavnice Džamale s pesmom "1944" koja govori o proterivanju Tatara s Krima.

Rusija je oštro reagovala na ukrajinsku zabranu da njihova predstavnica Julijana Samojlova doputuje u Kijev i nastupi na 62. takmičenju Evrosong.

- Ovo je još jedan skandalozan, ciničan i nehuman čin kijevskih vlasti - izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin Interfax novinskoj agenciji.

Kako je javio AFP, ukrajinski bezbednosni servis je saopštio da je doneo odluku da Julija Samojlova ne može da uđe u Ukrajinu naredne tri godine, jer je "prekršila ukrajinske zakone".

Samojlova koja koristi kolica nastupila je 2014. na Paraolimpijskim igrama u Sočiju kao i na gala koncertu održanom na Krimu 2015. s ciljem popularizacije sporta za hendikepirane.

Ruski nastup na Evrosongu u maju prošle godine postao je povod političkih prepucavanja između dve zemlje.

Ukrajina je osudila izbor ruske pevačice i nazvala je to "provokacijom" dok se Kremlj javno protivi da se nastup ruskog učesnika na Evrosongu "politizuje".

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Printscreen
Tagovi: Evrovizija 2017

Pročitajte još