Preminula Mirej Dark, bivša velika ljubav Alena Delona

Preminula Mirej Dark, bivša velika ljubav Alena Delona

Autor: | 28/08/2017

0

Francuska glumica Mirej Dark (Mireille Darc) umrla je sinoć u 80. godini, javio je radio RTL pozivajući se na porodicu glumice.

Mirej Dark, rođena 1938, često je poređena sa Brižit Bardo. Njena filmska karijera počela je 1960. i od tada je snimila oko 50 filmova, uključujući i „Des pissenlits par la racine” (Dandelion By the Roots) kojom je započela saradnju sa Žoržom Lotnerom.

 

Snimili su petnaestak filmova zajedno, uključujući „Bradatog agenta” (Les Barbouzes) i „Velikog skakavca” (La Grande Sauterelle) , naslov po kojem je dobila nadimak.

 

No, najpoznatija će ostati po čuvenoj, gotovo mitskoj crnoj haljini golih leđa koju je nosila u komediji „Plavi agent sa jednom crnom cipelom” (Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire) Iva Robera iz 1972.

 

Sarađivala je i sa rediteljima Žan-Polom Godarom, Rožeom Vadimom, Žakom Dereom, Eduarom Molinarom...

Bila je petnaest godina životna partnerka Alena Delona i sa njim je glumila u više filmova, uključujući i „Lov na šefa bande” (Jeff), „L’Homme Pressé” (Čovek u žurbi) i ostale. Ujedinili su se ponovo na pozorišnoj sceni 2007. u komadu „Mostovi okruga Medison”.

 

Mirej je tokom osamdesetih prestala da snima zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Vratila se glumi desetak godina kasnije ali na televiziji, gde je igrala u više serija. Režirala je i nekoliko dokumentarnih filmova.

Još od detinjstva je imala je probleme sa srcem. Prvi put je operisana 1980, potom i 2013, a krajem 2016. je hospitalizovana zbog izliva krvi u mozak.

Od 2002. bila je udata za arhitektu Paskala Deprea. On je izjavio za Europe1 da je Mirej bila u komi poslednja tri dana.

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty

Najnovije vesti