Havijer Bardem kao Pablo Eskobar: On je bio jeziv, jer je u isto vreme umeo da voli i da čini grozna dela

Havijer Bardem kao Pablo Eskobar: On je bio jeziv, jer je u isto vreme umeo da voli i da čini grozna dela

Autor: | 03/09/2017

0

Havijer Bardem je glumac koji svojom širinom u izrazu, može da tumači skoro svaku ulogu. Upoznali smo ga kao zastrašujućeg serijskog ubicu u filmu No Country for Old Men, zatim kao šarmantnog romantika u Vicky Cristina Barcelona i Eat Pray Love. Ali sada će ga publika upoznati u sasvim drugačijem svetlu, kao legendarnog narko dilera Pabla Eskobara u filmu Loving Pablo.

Premijera ovog ostvarenja biće na filmskom festivalu u Veneciji, šestog septembra, a svoj debi u Severnoj Americi imaće na Internacionalnom filmskom festivalu u Torontu 12. septembra. A ovaj film predstavlja nešto potpuno drugačije od svih filmova koje smo imali prilike da vidimo, a koji su imali za temu Pabla Eskobara.

U fokusu je romansa između kralja droge i novinarke Virdžinije Valeho, koju tumači Penelope Kruz, koja se zaljubila u Eskobara tokom njegovog meteorskog uspona, a koja je bila svedok svega - dilovanja kokaina, ubistava, bogaćenja. Scenario i film su bazirani na knjizi koju je napisala Valeho u kojoj je zabeležila svoja iskustva i otkrila jednu drugačiju priču iz perspektive ljudi koji su živeli taj život, umesto priča na koje smo navikli, a koje su bazirane na dokumentaciji koju je dala istražna policija. A to je ono što je Bardema zainteresovalo na prvi pogled.

- Zahvaljujući svim dokumentarcima i filmovima, znamo o Pablu Eskobaru više nego ikada - rekao je Bardem za E! News dok se pripremao za festival:

- Kada sam krenuo da istražujem njegov lik, pre skoro 10 godina, on nije bio previše znan javnosti. Ovaj film me je privukao jer je o tome šta se dešavalo u njegovoj glavi, kako je u isto vreme mogao da bude toliko pohlepan, a suštinski je imao sve.

Treba pre svega napomenuti da ovo nije prvi put da je Havijer dobio ponudu da tumači lik Pabla Eskobara. Tokom godina ponuđeno mu je više puta da ga tumači u različitim projektima, ali on je svaku ulogu do ove, odbio. Tražio je nešto mnogo teže i kompleksnije od streotipnog portreta kralja droge, a da budemo iskreni i nešto jezivije.

- Nikada do sada nisam osetio takvu povezanost sa likom - rekao je on o prošlim ponudama - Želeo sam da dočaram pravog Pabla Eskobara, jer to  je taj jeziviji deo. On je bio ljudsko biće, ne mašina, ne neka ideja, on je bio osoba. To nisam video u ranijim ponudama.

 

Loving Pablo se može jedino opisati kao projekat pun strasti, krojen upravo za Bardema. Havijer je u isto vreme tumačio glavnu ulogu, bio producent i izgarao na fimu koji je doneo na veliko platno. Rekao je da je proveo godine kucajući na vrata da pronađe zainteresovane za film koji bi prikazao Eskobara drugačijeg od svega viđenog i snimljenog.

Morali su da pronađu pisca, materijal, da izaberu ugao iz kojeg će ispričati priču koja ima nebrojeno opcija. Naravno, trebalo je pronaći i novac, jer, u Holivudu se ipak sve vrti oko novca:

- Da biste ispričali priču o Pablu Eskobaru morate da pokažete njegovo bogatsvo - objasnio je Bardem - A to bogatsvo košta dosta novca.

Kada su se sve kockice složile, bilo je vreme da se uđe u lik najozloglašenijeg dilera droge u istoriji.

- Drugačije je kada tumačite običnog psihopatu - rekao je glumac i naglasio - Na primer, Anton iz No Country for Old Men, je psihopata. On nije zainteresovan ni za kakvu emociju, a to ga čini veoma, veoma strašnim i opasnim. Ali, mislim da je osoba koja je u stanju da oseća empatiju, osoba koja ume da voli, a da u isto vreme čini sve te strašne stvari mnogo strašnija i opasnija.

 

Pošto je Bardem istraživao lik Eskobara skoro čitavu deceniju, imao je dovoljno vremena da prouči sve detalje iz života i ponašanja narko kralja. Izučavao je način na koji se kretao, kako je govorio, njegovu energiju. Beležio je kako je Eskobar izgledao, kako je govorio sa drugima, pa čak i čuvenu Pablovu ljubav prema nilskim konjima.

- Napravio sam vezu između njega i njegove omiljene životinje. Ima smisla, jer on i jeste nilski konj. Oni izgledaju pitomo i slatko, ponekad čak i smešno, ali, kada jednom odluče da neko mora da bude ubijen oni napadaju dok to i ne urade. To je Pablo za mene. To je deo Pablove ličnosti koju sam želeo da prikažem.

Naravno, u ulozi novinarke se pojavljuje Havijerova supruga Penelope Kruz, a ta priča je čudna mešavina realnosti i fantazije. Ovo nije prvi put da je bračni par zajedno u filmu, ali je po prvi put da su uloge ovako mračne, drugačije od onoga što su radili do sada.

Za Penelope ovo nije bio lak period jer je godinama, iz dana u dan, posmatrala Havijera kako ulazi u lik Pabla Eskobara. Dugo su razgovarali o tome da se zajedno nađu na setu, ali su smislili strategiju kako da izdrže sve i iznesu svoje likove na pravi način.

- Jedna od radosti i zabave je stvaranje. Bili smo vrlo obazrivi tokom snimanja, trudivši se da održimo radost i da ostanemo sposobni da stvaramo i da se služimo svojom maštom - objasnio je glumac i naglasio da su na setu Penelope i on morali u potpunosti da ujedine svoje likove, da bi na taj način napravili oštru liniju koja bi razgraničila njih dvoje kao Pabla i Veroniku i njih dvoje iz stvarnog života i braka.

- Mislim da smo oboje kroz ovaj film mnogo naučili, jer je bilo neophodno da budemo kadri da se nakon sniimanja vratimo sebi. Da se vratimo kući i živimo svoj život. Ispostavilo se da i nije bilo toliko teško. Bilo je zabavno i mislim da smo oboje pomalo napredovali kao izvođači kroz ovo iskustvo, jer, umesto da tapkamo oko uloge, mi smo zakoračili u nju doslovno. Zaštitili smo sebe tako što smo na setu zaista bili likovi koje smo tumačili, nismo ih "iznosili" pred kamere. Osećao sam se kao da sam zaista u Pablovoj "koži". Na sekund bih osetio kako bi bilo da sam zaista on. Osetio sam se zaista moćnim. A to je bilo zastrašujuće.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty