Kraj za Harvija Vajnstina: Isključen i iz Akademije filmskih umetnosti

Kraj za Harvija Vajnstina: Isključen i iz Akademije filmskih umetnosti

Autor: | 15/10/2017

0

Američka akademija filmskih umetnosti isključila je iz članstva producenta Harvija Vajnstina nakon optužbi da je seksualno uznemiravao ili napadao mnogobrojne žene u poslednje tri decenije, poručivši da "seksualnom predatorstvu i njegovom ignorisanju nema mesta u društvu".

Akademija, koja dodeljuje najuticajniju filmsku nagradu Oskar, u izjavi kaže da je u 54-članom telu "glasalo i više od potrebne dvotrećinske većine da se odmah isključi iz Akademije" zadavši tako oštar udarac holivudskom moćniku.

 

Vajnstinova predstavnica za javnost nije komentarisala tu odluku, navodi Rojters.

Isključenje iz najvažnije svetske organizacije filmske industrije usledilo je nakon optužbi objavljenih u listovima Njujork tajms i Njujorker u kojima su mnogobrojne žene tvrdile da ih je seksualno uznemiravao u incidentima 1980-ih godina, a tri žene optužuju ga za silovanje.

Vajnstin, 65, opovrgava da je ikad imao seksualne odnose bez pristanka.

 

Za poznatog producenta, koji je komercijalni i umetnički uspeh stekao niskobudžetnim nezavisnim filmovima, isključenje iz Akademije zadnji je u nizu udarac, ovaj put i profesionalni i privatni.

U objavi o njegovom izbacivanju, Akademija je upozorila na veći cilj: "Na ovaj način ne želimo se samo odvojiti od osobe koja ne zaslužuje poštovanje svojih kolega, nego i poslati poruku da je prošlo doba samovoljnog ignorisanja i sramotnog saučesništva u seksualnom predatorstvu i uznemiravanja na radnom mestu u našoj industriji", ističe Akademija.

"Ovde je reč o tome da taj duboko zabrinjavajući problem nema mesta u našem društvu", dodaje se.

 

Akademija će nastaviti raditi na tome da uspostavlja etičke standarde ponašanja koji će služiti kao primer svim njenim članovima, ističe se u izjavi.

 

Akademija nije jedina reagovala na niz optužbi. On je takođe otpušten početkom ove nedleje iz kompanije Vajnstin, nezavisnog studija koji je osnovao 2005. sa svojim bratom Bobom.

U intervjuu za list Hollywood Reporter objavljen u subotu Bob Vajnstin rekao je da bi Akademija trebala da izbaci njegovog brata.

 

Kazao je da je bio svestan njegovih bračnih nevera, ali da nije imao pojma o tome "kakav je on bio predator", piše list.

List People objavio je u utorak da je producenta napustila i supruga, modna dizajnerka Džordžina Čepmen.

Francuska je počela proces oduzimanja Legije časti, objavio je francuski predsednik Emanuel Makron u subotu.

Vajnstina je suspendovala i britanska filmska akademija BAFTA.

 

 

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty