Helen Miren: Dama koja "iskače" iz svih holivudskih okvira

Helen Miren: Dama koja "iskače" iz svih holivudskih okvira

Autor: | 07/04/2016

0

Proslavljenu britansku glumicu obožavaju sve generacije. Ne samo zbog njenog raskošnog talenta i šarma, već i zbog pogleda na život koji se baš i ne uklapaju u one na kakve smo navikli od Holivuda.

Elegantna je, neizmerno talentovana i beskrajno šarmantna. Uspela je da dobije Oskara pod stare dane, a nedavno i zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Napunila je sedamdeset godina, ali joj to nije smetalo da postane zaštitno lice jedne od najvećih kozmetičkih kuća. Poznata je po jasnim, glasnim i često kontroverznim izjavama. Ona je engleska filmska diva ruskog porekla, kojoj je kraljica Elizabeta dodelila titulu dame, uvrstivši je među počasne članove Reda britanske imperije. No, to nema veze sa sjajnom ulogom upravo kraljice Elizabete, za koju je nagrađena Oskarom. Konačno, ona se zove Jelena Lidija Vasiljevna Mironova ili, kako je ceo svet poznaje, Helen Miren.

Koliko je brilijantna na skali od jedan do deset? Odakle uopšte krenuti... Helen često naglašava da je Holivud jedan veliki šovinista i beskrupolozni robovlasnik koji ne dozvoljava starenje. Ali, ona ni ne razmišlja o penziji. Naprotiv, radi punom parom i snima više filmova nego kada je imala četrdeset godina. I sama je jednom prilikom rekla da starenje nije za kukavice i da je u njenom slučaju ono krajnje zabavno. Sjajna glumica je živi dokaz da samopouzdanje i iskustvo mogu da oplemene čoveka, i da godine nemaju veze sa zdravim duhom, mladalačkim izgledom i radnim navikama. A mora se priznati da ona, kako vreme prolazi, izgleda sve bolje. Nije ni čudo što inspiriše i ohrabruje druge žene da prihvate starenje kao prirodni tok stvari.

- Ranije sam daleko više brinula o izgledu, jer kad ste mladi onda ste opterećeni negom i imperativom da budete što lepši. Taj pritisak se na kraju pretvori u pravu paranoju. Međutim, starenje ima svojih prednosti, između ostalog donosi i mogućnost da se rešite nekih stvari, strahova i stavova.

Kada je reč o stilu, i tu Helen zauzima počasno mesto kao jedna od dama koje su uvek na vrhu liste najbolje obučenih. Izgleda glamurozno, ali ne voli frizere i radije sluša sebe nego stiliste. Sama se šiša, a besprekornu liniju održava redovnim treninzima. Uvek zna da odabere decentne kreacije koje se najbolje slažu sa njenom platinastosedom kosom, inteligentnom lepotom, otmenošću, sofisticiranošću, ali i borama koje ne krije.

- Nikad nisam bila prelepa. Jednostavno, sebi sam uvek izgledala dobro, i planiram da tako ostane. Insistiram da se moje fotografije ne retuširaju jer taj postupak daje lažnu sliku i može da obeshrabri žene. A ja želim da one imaju više samopouzdanja.

Poznato je da je odbila besplatne estetske zahvate koje joj je ponudila klinika u Los Anđelesu, a koju svakodnevno posećuju mnoge slavne žene. Gracioznost i zavodljivost ne mogu da se kupe, smatra glumica.

Karijeru je počela još davnih šezdesetih, ali je pravu slavu doživela tek u ovom milenijumu. Otvorena, zabavna, iskrena i prilično direktna, nikada se nije uklopila u okvire Holivuda. Zato je dobar deo karijere posvetila pozorištu, što joj je omogućilo da se nađe među najboljim glumicama svih vremena. Zaobišli su je skandali i razvlačenja po tabloidima, jer je do uspeha stigla isključivo zahvaljujući radu i talentu, postavši ne samo glumačka, već i modna ikona.

Iako se davno zaklela da se neće udavati, ipak je prekršila obećanje i stala na ludi kamen 1997. godine, nakon više od decenije zajedničkog života sa Tejlorom Hekfordom. Ne veruje u boga, već u bajke, a dece nema jer ih jednostavno nije želela. Živi, kaže, bez potrebe da se bilo kome pravda, uživajući u baštovanstvu jednako kao u glumi. Ovakva lejdi zaslužuje najdublji naklon.

 

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: helen miren

Najnovije vesti