Kraljica koja to nije trebala da bude napunila 90 godina

Kraljica koja to nije trebala da bude napunila 90 godina

Autor: | 21/04/2016

0


Britanska kraljica Elizabeta Druga napunila je 90 godina. Iako je velika proslava s vatrometom zakazana za kasnije i koju sa nestrpljenjem očekuje cela Velika Britanija, na Ostrvu je ipak svečano.

Monarh koji je najduže na prestolu u britanskoj istoriji danas se prošetala parkom dvorca Vindzor a veče je odlučila da provede sa porodicom, dok će pompu i ceremonije ostaviti za zvaničnu proslavu svog rođendana u junu.

Rođendan britanske kraljice obeležava se dva puta svake godine, prvo na sam dan rođenja, 21. aprila, i drugi put, zvanično, u junu, kada su veće šanse da vreme bude sunčano i suvo za paradu.


Kraljična uobičajena uzdržanost povodom rođendana nije sprečila nacionalne medije da budu prepuni podsećanja na predstojeći jubilarni rođendan.

Elizabeta Druga krunisana je 1953. godine. Rodila se kao treća u naslednom nizu za tron, na koji je stekla pravo tek pošto se njen stric Edvard Osmi odrekao prestola.

Kada se rodila, interes javnosti nije bio prevelik. Ipak je ona bila tek treća u naslednom nizu, a oči javnosti su i ovako bile uprte u njenog harizmatičnog strica Edvarda Osmog, kojeg je narod obožavao.

Edvard i jeste postao kralj nakon smrti njegovog oca, ali se prestola odrekao zbog ljubavi prema Amerikanki Volis Simpson.

Pošto njen otac kralj Džordž Šesti i majka Elizabeta nisu imali više dece sem Elizabete i njene mlađe sestre Margaret, pozicija britanskog monarha bila joj je zagarantovana.

Kada je saznala da će postati kraljica, uopšte nije bila srećna.

Ipak, Elizabeta je od malena bila omiljena u Velikoj Britaniji. U kući su je iz milošte zvali Lilibet, a nju i njenu sestru odgajala je guvernanta, koja je kasnije opisala Elizabetu kao posebno dete, izuzetno uredno, pedantno sa velikim odgovornošću.

Odličan je vozač, ali nema dozvolu. Jednom je potpuno šokirala saudijskog kralja Abdulaha kada ga je provozala kroz svoje imanje.

Isprva je kralj bio iznenađen što je uopšte sela na vozačko mesto, a onda je ostao zapanjen njenom izuzetno brzom vožnjom po uskim ulicama.


Veliku ljubav gaji prema psima i konjima, o kojima zna sve što se može znati, a obožava i konjske trke.

Što se njenog stila tiče, Elizabeta je oduvek bila obučena u haljine veselih boja, veoma kvalitetnih materijala, cvetnih dezena i detalja. Uvek je na sebi imala svedeni nakit, šešir, ženske rukavice i male torbe.

U istraživanju magazina Vog pokazalo se da je kraljica nosila u 29 odsto slučajeva plavu boju, 10 odto roze i 13 odsto cvetni dezen. Kada posećuje škole nodi jake vesele boje. Žuta je njena boja sreće, a crno nosi samo kada izražava saučešće.

Inače, princ Aleksandar Karađorđević čestitao je danas 90. rođendan kraljici Elizabeti poručivši da je njena posvećenost služenju otadžbini sjajan primer kako treba da izgleda uloga monarha u današnjem svetu.

Kraljica Elizabeta Druga je kuma princa Aleksandra, a on joj je, kako je saopšteno iz Belog dvora, poželeo da još mnogo godina uživa u ljubavi i poštovanju građana Ujedinjenog Kraljevstva i celog sveta.

- Živela kraljica! - poručio je princ Aleksandar.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver/Getty/Splash
Tagovi: Elizabeta Druga

Pročitajte još