Počeo 69. Kanski festival

Počeo 69. Kanski festival

Autor: | 11/05/2016

0

Nakon Berlinala, filmskom posvetom starom Holivudu počeo je i 69. Kanski festival. Najnoviji film veterana Vudija Alena otvorio je vrata najprestižnijeg svetskog festivala, na kome će se za "Zlatnu palmu" takmičiti 21 film. Potpisuju ih stari znanci, ali i nova autorska imena.

Kada Vudi Alen otvara festival, kažu to više nije ni vest. Nijedan reditelj u istoriji Kana nije imao čast da čak tri puta otvori festival.

 


Osamdesetjednogodišnji oskarovac u poslednje tri dekade svake godine izbaci novi naslov – počev od "Menhetna" iz 1979, "Kafe Sosajeti" je zvanično njegov 12 filmski nastup u Kanu.

U 49. filmu u karijeri, sa zvezdama nove generacije, Kristen Stjuart i Džesijem Ajzenbergom, iskusni reditelj evocira duh starog Holivuda u omiljenom žanru romantične komedije, satkane od sitnih duhovitih zapleta nalik scenama iz teatra. Nakon mnogo lutanja, vratio na staze proverene slave i neodvojivog kvaliteta.

- Osećam se mlado, mentalno sam u punoj snazi i veoma aktivan. Dobro jedem i redovno vežbam. Moji roditelji su doživeli duboku starost, tako da mislim da sam i ja dobio džekpot - naveo je slavni reditelj.

Scena iz Godarovog klasika o filmskom biznisu, "Prezir", na zvaničnom plakatu, podseća da se festival potrudio da koncentriše elitu filmske industrije.

Ipak, tu su i kritike zbog zatvorenosti Kana, otvorenog pretežno za uobičajena imena u trci za "Zlatnu palmu", poput Almodovara, Džarmuša, braće Darden, Kena Louča.

Na iznenađenje mnogih, filmove sa predznakom nekomercijalni vrednovaće žiri na čelu sa blokbaster rediteljem, kreatorom Pobesnelog Maksa, Džordžom Milerom.

Da festival intenzivno koketira sa Holivudom dokazuju i novi filmovi Šona Pena, Stivena Spilberga, Džodi Foster, kao i dolazak Džordža Klunija, Džulije Roberts, Rasela Kroua, Mela Gibsona.

Komentari (0)

Loading
Bojan hellomagazin

Najnovije vesti