Koga je sve Pesma Evrovizije lansirala među svetske zvezde

Koga je sve Pesma Evrovizije lansirala među svetske zvezde

Autor: | 14/05/2016

0
Slavna skandinavska četvorka osvojila je planetu 1974. godine pesmom „Waterloo“

Večeras je finale Pesme Evrovizije, prestižnog takmičenja lakih nota koje je prvi put održano pre ravno 60 godina. Ovaj festival zabavne muzike uvek izaziva veliko interesovanje, i svakog maja ga prati na desetine miliona gledalaca iz celog sveta, a ne samo sa Starog kontinenta.

Nekada su takmičenjem dominirale lagane pop pesme, jednostavnih i pamtljivih refrena, ali danas je situacija drastično drugačija jer se takmičari iz petnih žila da na sebe više pažnje privuku nekim drugim stvarima nego glasom i dobrom kompozicijom. Zbog toga Eurosong često nazivaju i godišnjom ekstravagancom kiča. No, bez obzira na sve, i dalje je veoma popularan i ima svoje verne fanove.

Pobeda na Pesmi Evrovizije pruža izvođaču jedinstvenu priliku da na tom uspehu izgradi i međunarodnu karijeru. Međutim, većini to nije pošlo za rukom. Ili su igrali samo jedno leto, ili su bili brzo zaboravljeni. Najpoznatiji pobednici, koji su nakon trijumfa katapultirani direktno na zvezdano nebo, bili su članovi grupe ABBA. Slavna skandinavska četvorka osvojila je planetu 1974. godine pesmom „Waterloo“, postavši jedan od najuticajnijih muzičkih sastava svih vremena.

Mnogi ne znaju da je i Selin Dion učestvovala na Evroviziji. Iako je Kanađanka, čuvena pevačica je 1988. nastupila za Švajcarsku, pevajući „Ne Partez Pas Sans Moi“, a dve godine kasnije snimila prvi album na engleskom jeziku. Ostalo je istorija.

Iako nisu pobedile, među učesnicima su se šezdesetih godina našle i nekad velike zvezde koje su tada tek počinjale da krče put do slave. Pesma Evrovizije bila je prvi međunarodni nastup za najpopulartnijeg španskog pevača svih vremena Hulija Iglesijasa, potom za legendarnu Grkinju Nanu Muskuri, pokojnu Ofra Hazu, engleskog viteza Klifa Ričarda, zvezdu „Brilijantina“ Oliviju Njutn-Džon i mnoge druge.

Večnu slavu i uspeh, ali i epitet zaštitnog znaka Pesme Evrovizije, stekao je Irac Džoni Logan, koji je pobeđivao dva puta zahvaljujući baladama „What's Another Year“ i „Hold Me Now“.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić guliver/getty