Previše ih je: Danska želi da ograniči finansiranje kraljevske porodice

Previše ih je: Danska želi da ograniči finansiranje kraljevske porodice

Autor: | 06/06/2016

0
Princ Frederik sa porodicom

Danci su odlučili da ograniče finansijska davanja članovima kraljevske porodice. Zbog velikih finansijskih izdataka, vlada Danske ozbiljno razmatra opciju da ukine godišnje plate unucima danske kraljevske porodice.

Kraljica Margareta ima osam unuka, a prestolonaslednik je njen sin, princ Frederik.

Ukoliko inicijativa bude usvojena, samo će Frederikov najstariji sin, princ Kristijan dobijati platu. Njegovo troje mlađe braće i sestara - ostala Frederikova deca i četvoro dece kraljičinog drugog sina, princa Joakima mogli bi da izgube pogodnosti u kojima su do sada uživali, uključujući i godišnju platu.

- Prost račun nam kaže da mora da postoji neka vrsta ograničenja. U suprotnom, u narednim generacijama imaćemo nekoliko stotina prinčeva i princeza koji će dobijati godišnju platu - rekao je Jakob Eleman Jensen, portparol vladajuće stranke.

Kritičari dosadašnjeg načina finansiranja kraljevske porodice pozvali su danski parlament da uputi poziv princu Frederiku da svoju platu deli s ostalim članovima porodice.

Ideja je da država finansira samo prestolonaslednika, a ostali članovi kraljevske porodice neće se finansirati iz državnog budžeta. Iz kraljevske porodice nisu želeli da komentarišu predložene mere.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Getty Images
Tagovi: Danska

Najnovije vesti