Pre 45 godina otišao je neponovljivi i od žena obožavani

Pre 45 godina otišao je neponovljivi i od žena obožavani

Autor: | 03/07/2016

0


Pesnik, pevač, buntovnik, mistik, ljubimac miliona žena. Sve je to za samo 27 godina života postigao Džim Morison.

I otišao u legendu na današnji dan pre 45 godina, kada je pronađen mrtav u kadi svog stana u Parizu, grada gde i danas počiva.

Mi vam donosimo neke od interesantnih crtica iz njegovog života.

Duša mrtvog Indijanca

Morison je rođen je 8. decembra 1943., a oca je upoznao tek kada je imao dve godine. Kao dete, 1947., bio je svedok saobraćajne nesreće u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da je duša mrtvog Indijanca 'ušla u njegovu' te da je s njim ostala kroz život. To ga uverenje neće napustiti do smrti, čak u pesmi 'Peace Frog' s albuma "Morrison hotel" opisuje to iskustvo.

Bend je dobio naziv po knjizi

Mnogi veruju da ime njegovog benda potiče iz naslova knjige koju je napisao Aldous Haksli (Aldous Huxley). Knjiga se bavi uticajem droge na ljudsku percepciju, a zvala se ‘The Doors of Heaven and Hell’ ('Vrata raja i pakla').

Kako su nastali Dorsi

Iako se njegova porodica nadala da će se prijaviti u vojsku, to se nije dogodilo. Odlazi u južnu Kaliforniju i tamo započinje studije kinematografije na UCLA-u, koji je završio a zatim počeo sa bomeskim životom. Tada upoznaje klavijaturistu Reja Manzareka s kojim osniva bend. Na bubnjevima im se pridružuje Džon Densmor, a mesto gitarista dobija Robi Kriger.

Razljutio Eda Sullivana

Kada su ga pozvali da gostuje u šou programu Eda Salivana, Morison je prvobitno pristao da promeni "sporne" stihove velikog hita Light my fire ali se ipak predomislio i otpevao pesmu u originalu. Cela situacija toliko je razljutila voditelja da je odbio rukovanje s bendom i više ih nije zvao. Dorsi su se zbog toga našli na još nekoliko crnih litsa, ali slava je samo rasla.

Osim što je bio pevač The Doorsa, Džim Morison je pre svega bio pesnik. Tako je sebe doživljavao od rane mladosti. Autor je nekoliko knjiga poezije, a imao je veliki problem da ubedi izdavače da objave knjigu poezije a ne muzički album.

Žena su ga obožavale

Morisonu, velikom zavodniku, nikada nije nedostajala pažnja žena. Što se tiče ljubavnog života, bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive harizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mesto imala je Pamela Suzan.

Pamela je upoznala Džima pre nego što je postao slavan i bogat i ohrabrivala ga je da razvija svoju poeziju, koja je bila njegova istinska kreativna strast.

Vremenom, Pamela je počela da koristi Morisonovo prezime sa njegovim očiglednim pristankom, a Džim se odnosi prema Pamelinim roditeljima kao da su mu tast i tašta.

Pamela nije bila srećna zahtevima kojima su "Dorsi" trošili Morisonovo vreme i talenat, tvrdeći da ga oni odvlače od pesničkog poziva.

Ipak, ona je sigurno profitirala od Morisonove zarade, dok je on izgledao srećan da troši na nju. Finansirao je otvaranje butika koji je ona vodila. Kada su troškovi butika narasli, računovođa "Dorsa" je ubeđivao Morisona da smanji svoju novčanu pomoć Pameli. Morison je odgovorio da bi radije potrošio novac na Pamelu nego na računovođe.

Ipak, njihov odnos je bio buran sa čestim glasnim svađama koja su pratila pomirenja uz suze. Deni Sagerman, bivši saradnik "Dorsa", naveo je da je deo njihovih problema možda proizišao iz sukoba između onoga ša su oni shvatali kao ideal otvorene veze i emocionalno bolnih posledica života u takvoj vezi.

Pošto nijedno nije moglo priznati da ne mogu podneti drugačije seksualne aktivnosti, njihove rasprave su izbijale iz onoga što je izgledalo da je trivijalnost.

Morison je redovno uživao u svojim obožavateljkama. Imao je brojne kratke izlete sa poznatim ličnostima, uključujući Niko iz "Velvet andergraund"a, Grejs Slik iz "Džeferson erplejn", a i Dženis Džoplin.

Džudi Hadleston se takođe prisećala svoje veze sa Morisonom u "Živeti i umiranje sa Džimom Morisonom". U vreme njegove smrti, bilo je izveštavano oko 20 postupaka za priznavanje očinstva.

Misteriozna smrt u Parizu

Morrison se u Pariz doselio nakon 1971. i tamo je živio s partnericom Pamelom Kulson. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog službeno je bio naveden srčani udar. Nikad nije obavljena obdukcija tela, pa je ta činjenica već godinama plodno tlo raznim teorijama zavera. Dva dana nakon što je pokopan, objavljeno je da je preminuo.

Časopis 'Rolling Stone' svojevremeno je objavio listu bizarnih i nepoznatih činjenica o muzičkim velikanima, a na prvom mjestu našao se upravo legendarni Džim Morison. Neponovljivi pevač Doorsa ovu je 'laskavu' titulu zaradio pokazivanjem penisa na koncertu u Miamiju 1969. godine, čime je izazvao do tada neviđen skandal u Americi.

Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticjnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme "Dorsa" postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku. Do današnjih dana, on je široko poštovan kao prototip rok zvezde: grub, privlačan i misteriozan. Kožne pantalone kojima je bio privržen na sceni i van nje su postale stereotip nošnje rok zvezde.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo