Zlatni toranj za najbolji film dodeljen nemačkom ostvarenju "Toni Erdman"

Zlatni toranj za najbolji film dodeljen nemačkom ostvarenju "Toni Erdman"

Autor: | 22/07/2016

0

Međunarodni žiri 23. Festivala evropskog filma Palić 2016, koji je održan u Paliću i Subotici od 16. do 22. jula, radio je u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), predsednica, producentkinja Rina Šildoš (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka), i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se nemačkom filmu TONI ERDMAN, u režiji Maren Ade.


“TONI ERDMAN priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost.”

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Kristijanu Munđijuu za režiju rumunskog filma MATURA.

“MATURA pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu.”

Žiri je odlučio da dodeli dva Specijalna priznanja.

Prvo Specijalno priznanje se dodeljuje srpskom filmu DNEVNIK MAŠINOVOĐE u režiji Miloša Radovića za “iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”.


Drugo Specijalno priznanje, za visoka umetnička dostignuća, dodeljuje se poljsko-švedskom filmu LJUBAV JE GORKA u režiji Tomaša Vasilevskog.

“Koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, reditelj gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji. ”

Članovi žirija bi želeli da zahvale organizatorima Festivala za njihovu izuzetnu gostoprimljivost koja je učinila da boravak na Festivalu bude nezaboravan.

- Bila nam je velika čast da budemo građani ovog predivnog grada kao i deo ove porodice, makar na kratko. Dvanaest izvanrednih filmova u Glavnom (takmičarskom) programu učinili su naš zadatak veoma teškim. Morali smo da napravimo mnogo kompromisa. Želeli bismo da odamo priznanje visokom umetničkom kvalitetu sjajnih filmova: TONI ERDMAN, MATURA, DNEVNIK MAŠINOVOĐE i LJUBAV JE GORKA.

STAZA OD LJILJANA NAJBOLJI FILM U PARALELAMA I SUDARIMA

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari 23. Festivala evropskog filma Palić 2016, koji je održan u Paliću i u Subotici od 16. do 22. jula, radio je u sastavu: estonska filmska novinarka Marija Ulfsak-Šeripova, srpska filmska kritičarka iz Beča Marina Rihter i francuska kritičarka Kolet de Kastro.
Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeću odluku:

NAGRADA ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se mađarskom filmu STAZA OD LJILJANA u režiji Benedeka Fligaufa.

Staza od ljiljana

- Ovaj filmski doživljaj odveo nas je na mesta za koja nismo bili spremni a potom nas vratio natrag. Film je pažljivo režirano delo koje ima mnoštvo različitih slojeva. Gledaoci bivaju uhvaćeni u naročito intimnu porodičnu priču o odnosu između sina i majke. Nekonvencionalna kamera vodi nas od sećanja, koja proganjaju, do jasne svakodnevice, uspevajući da izgradi složenu priču koja osciluje između svesti i podsvesti.

Specijalno priznanje žiri je dodelio slovačkom filmu EVA NOVA u režiji Marka Škopa,

“Divnom, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici kao i o njihovom pojavljivanju u obliku životnih prekretnica”.

LEKCIJA NAJBOLJA U PROGRAMU OČI U OČI

Žiri novoustanovljenog programa Oči u oči, u sastavu: Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pasterko, pogledao je svih pet evropskih dugometražnih filmova koji su po temama namenjeni mladoj publici, i doneo odluku da NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM u ovoj selekciji dodeli bugarsko-grčkoj koprodukciji LEKCIJA u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs promo
Tagovi: kultura

Pročitajte još