Život posle smrti sina: Suze i pesme Nika Kejva u dokumentarnom filmu (video)

Život posle smrti sina: Suze i pesme Nika Kejva u dokumentarnom filmu (video)

Autor: | 06/09/2016

0

Novi dokumentarac o Niku Kejvu (58), "One More Time With Feeling" Endrua Dominika, predstavljen je na 73. Venecijanskom festivalu. Dominik je izjavio da je film nastao kao "instinkt za samoodržanjem" posle pogibije Nikovog sina, te da je muzičar hteo preko ovog ostvarenja da promoviše svoj novi album "Skeleton Tree" bez komunikacije s medijima.

- Kada je Artur poginuo Nik je bio na pola ploče i bilo mu je muka od pomisli da će morati da je promoviše u medijima i priča o tome s novinarima. Njegov instinkt da, umesto toga, napravi film bio je instikit za samoodržanjem: način da ispriča šta se desilo, ali u bezbednom okruženju, u prisustvu poznate osobe - objasnio je Dominik novinarima u Veneciji.

Reditelj sa Novog Zelanda i australijski muzičar sarađivali su pre devet godina: Kejv je komponovao muziku za njegov film "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda".

Petnaestogodišnji Artur Kejv preminuo je jula 2015. pošto je pao sa litice blizu porodičnog doma u Brajtonu. Istraga je pokazala da je pre nesreće prvi put uzeo LSD.

Kejv je nazvao Dominika u decembru, snimanje je počelo u februaru 2016. Prvobitni plan je bio da se snimi živo izvođenje pesama sa albuma, ali kako ploča traje 35 minuta "morali smo da izmislimo još stvari... čitav film je improvizacija", otkrio je reditelj.

On je snimao Kejva dok priča o filozofskim aspektima vezanim sa smrt sina i njegov odnos prema životu i poslu, kao i Nikovu suprugu Suzi.

Nikov osećaj bespomoćnosti upečtaljiv je dok priča o tome kako ne zna šta da odgovori kad ga lokalni obućar pita "Kako ste?" ili kako da se ponaša kad ga nepoznati ljudi zagrle na ulici a on počne da plače.

- Kad si postao predmet sažaljenja? - pita sam sebe. Za umetnika koji je uvek otelovljavao strogo kontrolisanu "personu", ogoljavanje njegove intime deluje veoma potresno.

Međutim, Dominik smatra da ovo neće imati "terapeutso dejstvo" na Nika.

- Nik se svime u životu nosi tako što radi. Ako mu je slomljeno srce, pretočiće to u pesmu. Ali ne mislim da su mu pesme i ovaj film pomogli u bolu. Možda samo trenutno. Takav gubitak je toliko veliki da ga nikako ne možete obuhvatiti - zaključuje autor.

Film je rađen je u crno-beloj 3D tehnici, sa dvema sekvencama u boji a biće prikazan u odabranih 650 bioskopa širom sveta samo 9. septembra.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty
Tagovi: nik kejv

Pročitajte još