Kako se slika holivudskih zavodnika menjala kroz filmsku istoriju

Kako se slika holivudskih zavodnika menjala kroz filmsku istoriju

Autor: | 18/09/2016

0

Možda nisu najlepši na svetu. Možda nisu ni najduhovitiji, ni najsimpatičniji, ali svakako imaju ono nešto što ih čini neodoljivo privlačnim i izaziva euforiju gde god se pojave. Za savršenu sliku koju imamo o njima kriva je fabrika snova, koja ih je, zahvaljujući popularnim filmovima i enormnom uticaju na šou-biznis, bez problema dovela pravo pred naša vrata, u sve domove. I učinila ih večnim. Da, Holivud je taj koji ih već decenijama održava besprekornim i čini ih tajnom željom generacija žena.

Mame nam osmehe, nekad i suze, ubrzavaju otkucaje srca i ritam disanja, iako su se neki od njih odavno preselili u večna lovišta. Svejedno, ostavili su trag u Bulevaru zvezda, u filmskoj mitologiji i savremenoj kulturi, ali i u kolektivnoj svesti pripadnica lepšeg pola. Međutim, nije lako dodeliti titulu najvećeg holivudskog zavodnika svih vremena, jer nas je mnogo zanimljivih muškaraca više nego uspešno šarmiralo sa bioskopskog platna. Iz decenije u deceniju nizala su se nova lica (i tela), postavljajući nove standarde lepote i seksepila. Imali smo, tako, večnog romantika sa tužnim pogledom, nalickanog dendija sa neodoljivim brkovima, sirovog mačo frajera, buntovnika bez razloga, zavodljivog plesača, ekscentričnog gusara... Nemoguće je izabrati. Svi su bili podjednako zanimljivi i traženi u svakoj epohi. I svi jednakom lakoćom čine da kolena klecaju u planetarnim razmerama. Zbog tih supermoći proglašeni su mernim jedinicama mačizma. Nežnog ili divljeg – to već zavisi od uzorka. Ko su glumci koji su obeležili kinematografiju 20. veka i koji, pored izvrsnih uloga i talenta, plene neodoljivom harizmom i naučnofantastičnim izgledom?

Izgleda da smrt od filmskih zvezda pravi ikone dužeg roka trajanja. Tema se ne iscrpljuje samo u sferi snova i emocija. Psiholozi upozoravaju na to da život slavnih i zgodnih muškaraca ima ozbiljnije socijalne posledice, jer se kroz njihove biografije širi poseban model socijalnog ponašanja, poznat i kao živi brzo i budi lep leš. Tako je prerana smrt Rudolfa Valentina, junaka nemih filmova, prvog zvaničnog seks-simbola i ikone tridesetih godina prošlog veka, izazvala masovnu histeriju. Lude od tuge za svojim idolom, obožavateljke su se bacale pod vozove, pile smrtonosne količine lekova i činile razne druge gluposti kako bi se tužnookom Valentinu pridružile na nebu.

Još jedan zavodnik iz galerije slavnih leševa postao je popularniji nakon smrti. Džejms Din, simbol nemirnih i nezadovoljnih generacija američke omladine iz polovine prošlog veka, snimio je samo tri filma i ušao u legendu. Imao je dvadeset četiri godine kada je okončao život u saobraćajnoj nesreći, ali to je bilo dovoljno da ostvari jednu od najspektakularnijih holivudskih karijera. I pet decenija kasnije njegov lik predstavlja kulturnu ikonu, oličenje autsajdera i usamljenika i, u nedostatku originalnih buntovnika bez razloga, iz dana u dan stiče sve više obožavalaca.

A ako ste mislili da na pomen Reta Batlera srce počne jače da udara samo našim bakama i mamama – prevarili ste se! Jer, niko nije imao tako neodoljiv osmeh ispod brkova kao Klerk Gebl. Skarlet O’Hara ga je klečeći preklinjala da je ne ostavi i ne ode u noć. Prizor koji je ušao u istoriju kao najtužnija filmska scena svih vremena… Više suza nije izmamio ni Leonardo Dikaprio dok je tonuo u hladan Atlantik zajedno sa Titanikom. U praskozorje velikog rata, Gebl je važio za najvećeg holivudskog šarmera.

Dug je bio profesionalni put Roka Hadsona. Od naočitog zemljoposednika u kultnom ostvarenju Div do uloge u neprevaziđenoj sapunici Dinastija, žario je i palio po snovima i fantazijama žena na svim meridijanima. Oprostile su mu i što je više voleo isto tako zgodne muškarce. Isti nedostatak nije im smetao ni kod Kerija Granta, Montgomerija Klifta... Neke druge mane imao je junak "Kazablanke", Hemfri Bogart. Niti je bio lep, niti zgodan, a ni visina mu nije bila jača strana. Međutim, neporeciv šarm i harizma učinili su svoje.

Marlon Brando je van svake kategorije. Žene su obožavale, a muškarci su mu se divili. Dvostruki oskarovac, smatra se jednim od najznačajnijih glumaca prošlog veka. Seksepilom i izrazitom muževnošću razbio je mit o uglađenom, dekadentnom džentlmenu kao idealu muške lepote. Bio je čovek teške naravi, ali i veliki borac za ljudska prava i večiti srcelomac sa burnim ljubavnim životom, koji je obuhvatao i homoseksualna iskustva. Brandov lik i delo ne prestaju da intrigiraju ni posle njegove smrti.

U istoj kategoriji najfrajera je i Pol Njumen, velikan kinematografije sa neverovatnim plavim očima i ogromnim samopouzdanjem, zaljubljenik u automobile, otac šestoro dece, pasionirani pušač, heroj Drugog svetskog rata, profesor engleskog jezika... Ukratko, čovek legenda. Celog života veran jednoj ženi. Nisu pomogle ni sačekuše koje su mu obožavateljke priređivale u garderoberima, ni donji veš koji su mu slale u pismima... Bio je nedodirljiv, a to ga je činilo još većim izazovom.

- Moje ime je Bond. Džejms Bond... - legendarne reči kojima je davne 1962. udahnuo život čuvenom tajnom agentu najradije čujemo iz usta Šona Konerija. I u poznim godinama, on je, kažu, jedini pravi 007. Sa originalnom dozvolom za ubijanje lepotica – kako u pojam, tako i direktno u srce. Istini za volju, od kose se pozdravio još u mladim danima, čime je neminovno rekao zbogom delu svog seksepila, ali u zalihama ima sasvim dovoljno mamaca da navabi i mnogo mlađe dame. Koneri je dokaz da za all inclusive tipove ne postoji starosna granica.

Tu je još predstavnik savremene filmske mitologije, sjajan glumac, ali i reditelj, koji ni u svojoj osmoj deceniji ne prestaje da neumorno stvara. Visok i vitak, sa oštrim crtama lica i konzervativnim stavovima, Klint Istvud se lako proslavio, ali sa uma nikad nije smetnuo snagu ljubavi. Nije ni čudo što su ga muškarcem njihovih snova i života proglasile i one koje nikad nije upoznao. Rame uz rame sa Prljavim Harijem je i Robert Redford, jedna od najkompleksnijih ličnosti sedme umetnosti, i sveamerička ikona Stiv Mekvin, divlji i svojeglavi moderni kauboj predodređen za uspeh, i prezgodni prljavi plesač Patrik Svejz... I naravno, heroj svih heroja – Supermen.

Sinonim za idealnog muškarca koji će vam se naći pri ruci kad god zatreba, kao od šale podići kamion da bi spasao mače, brinuti za mir u svetu, imati savršeno isklesano telo, nežno lice i još nežnije srce... Dobro, takav ne postoji. Zato i jeste nadčovek. Kristofer Riv je stvorio lik koji se pokazao kao kamen temeljac i odskočna daska za buduće, iako retke Supermene. Jer, jedno vreme su u modi bili nabildovani akcioni heroji. Ispostavilo se da su oni koje je Holivud proizveo bili dovoljni samo za jednokratnu upotrebu. A onda se pojavio antiheroj. Brus Vilis, da. Onaj nesavršeni pandur koji na duhovit način izaziva teroriste, ali i primi par metaka, tek da dokaže da je samo čovek, a ne mašina. Takvog su žene čekale. I dočekale. Kako u Vilisu, šarmantnom čak i bez ijedne dlake na glavi, tako i u Melu Gibsonu, čijem je australijskom naglasku svojevremeno bilo nemoguće odoleti.

A šta je to što Australijaci imaju? Je li zaista stvar u akcentu, ili u blagotvornom dejstvu eukaliptusa na njihovu mačo kožu? Koji god da je sastojak ključan, i Hju Džekmen i Rasel Krou mogu se pridružiti ostalim frajerima koji čuvaju tu tajnu. Ima još opakih koji znaju da žene padaju na drugačiju varijantu engleskog jezika, koja se sve više čuje u holivudskim ostvarenjima. Tu su i latino zavodnik Antonio Banderas, i škotski nevaljalac Džerard Batler, i markantni Džad Lou...

Tom Kruz je kao klinac želeo da postane sveštenik. Međutim, jedan let supersoničnim avionom uveo ga je u dimenziju kojom je godinama suvereno vladao. Naime, devojke nisu mogle da se odluče između omalenog Kruza i zagonetnog oficira i džentlmena Ričarda Gira. Ovaj drugi i dalje ima neverovatan uticaj na lepši pol, iako mu je kosa odavno seda. Za razliku od Gira, Kruz više nije ni oficir, ni džentlmen, a ugled koji je stvarao gotovo tri decenije ozbiljno je narušen njegovim poslednjim ispadima. S druge strane, svi nestašluci koji nikome ne bi bili oprošteni zaštitni su znak Džonija Depa. Iako ekscentričan i luckast, važi za jednog od najseksepilnijih muškaraca na svetu.

Džordž Kluni... Zaustavljamo dah pre nego što izgovorimo njegovo ime. Muškarci žele da budu kao on, žene žele da budu s njim... Jedan od filmskih velikana današnjice može baš sve. Pokazao se kao prava zvezda koja ne traži previše, a daje svojim obožavaocima i više nego što treba. Najpoželjniji holivudski neženja osmehom topi led, ali još se nije pojavila ona kojoj bi se zarekao na večnu ljubav. Dakle, sezona lova na Klunija i dalje je otvorena.

Bred Pit je jedan od glavnih razloga što mnoge žene ne mogu da smisle Anđelinu Džoli. Redovno se nalazi u vrhu lista najlepših ljudi planete i na svim ostalim skalama za natprosečne. No, Bred je mnogo više od lepog lica i kamenih trbušnjaka. Iako se na početku činilo da nagoveštava karijeru ćutljivih likova koji igraju na kartu zbunjene mističnosti, tokom godina je raspojasao svoj talenat i ukrotio ego, ne birajući samo uloge zgodnih zavodnika već i ozbiljne karaktere koji su ga već nekoliko puta uvodili u trku za Oskara. Pitov privatni život sve vreme je pod lupom javnosti, a nevenčana supruga – na nišanu brojnih obožavateljki. S razlogom.

Džordž, Bred, Dep, Brando... I u sledećem veku važiće za najveće holivudske zavodnike. Na početku priče već smo vas upozorili da nisu ni najlepši ni najsavršeniji, već da jednostavno imaju to nešto što ih čini neodoljivim. Međutim, imajte na umu da ovakve više ne prave. Čak ni u fabrici snova.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: holivud

Pročitajte još