Vesna Dedić: Sanjam o kući pored mora i venčanju uz stihove omiljene pesme

Vesna Dedić: Sanjam o kući pored mora i venčanju uz stihove omiljene pesme

Autor: | 03/02/2015

0

Proteklih mesec dana u životu voditeljke i spisateljice Vesne Dedić osim proslave novogodišnjih praznika obeležila su i dva važna događaja. Pošto je u decembru upriličila slavlje povodom četrdeset sedmog rođendana, dve nedelje kasnije njena kćerka Lenka Milojević napunila je četrnaest godina. Ponosna na to kako je kao samohrana majka vaspitala i odgojila svoje dete, autorka emisije "Balkanskom ulicom" sanja o kući pored mora i venčanju uz stihove svoje omiljene pesme "Hoću da ostarim sa tobom". Dok čeka na ostvarenje svojih snova, uspešna novinarka uveliko radi na novom romanu, koji će predstaviti u junu. Na početku razgovora za magazin "Hello!" Vesna govori kako je proslavila svoj rođendan.
- Rođendane uvek slavim isto, u društvu istih desetak ljudi, najbližih prijatelja. Promenim samo kafanu i orkestar. Ove godine bili smo u jednom zemunskom restoranu, svirao je orkestar "La banda", mezili smo i uživali, neko u vinu, neko u rakiji. Gosti restorana nisu se bunili što smo držali muziku do zore, jer sam ih u kraćem govoru zamolila da shvate ozbiljnost i tugu kada neko slavi četrdeset sedam godina. Tih desetak mojih najbližih prijatelja, sa kojima se družim i koji mi praštaju i kada nemam vremena da se vidimo, su neki sa kojima sam išla u osnovnu školu, sa kojima sam studirala, a i sa kojima sam decenijama kolega, pa i prijatelj. Moji prijatelji su novinari, ali i zubari, bankari, privrednici, sudije.

Ko vam je priredio najlepše iznenađenje tog dana?

- Uvek je to moja kćerka Lenka. Napravila mi je kristal, koristeći znanje iz hemije. Iskreno, pošto se moj rođendan, koji pada 25. decembra poklapa sa krajem prvog polugodišta, više od iznenađenja volim kada mi donese knjižicu i vidim da je odličan đak. Iznenadila me je što je ove godine imala peticu iz fizike, što je do sada bila nemoguća misija.

Šta ste sebi poželeli?
- Kada punite četrdeset sedam godina, jedino je logično da sebi poželite dobro zdravlje. Zdrava ću biti dobra i detetu, i gledaocima, i čitaocima, i sebi. Kada sam ja dobra, onda mi se to i vrati. Već trideset godina sam sama u Beogradu, već dvadeset pet sama gradim karijeru na "Radio-televiziji Srbije", već deset sam sama sa detetom, već pet godina sama kao pisac. To su sve jubileji, tako da su moje želje da naredne jubileje dočekam u zdravlju sa istim ljudima sa kojima sam i ove proslavila.

Da li u vašim željama ima mesta i za muškarca sa kojim biste mogli da zamislite da provedete ostatak života?

- Ako se ispuni moj plan da živim još pola veka i da ostanem zauvek mlada, obećavam da će fotografije sa moje svadbe krasiti naslovnu stranu vašeg časopisa i da će mi Saša Matić na svadbi pevati "Hoću da ostarim sa tobom" kao u mojim romanima. Sve svoje poslovne želje i zadatke ispunjavala sam zamišljajući da posle pedesete imam kućicu na moru i pored sebe zgodnog zaljubljenog ribara koji me drži za ruku dok čitam i plačem uz neko Lenkino pismo iz inostranstva, u kome mi kaže da je najbolja u školi, zdrava i voljena. Bliži se, valjda, i taj period mog života o kojem sanjam.

Već dve nedelje uživate u Crnoj Gori, a tamo ste bili i u vreme praznika. Kako provodite vreme na primorju?
- Svakog januara dođem na mesec dana u Budvu i tu napišem najlepše stranice novog romana. Malo sam u karantinu, pišem i po dvadeset sati dnevno, ali vreme iskoristim i da uživam u suncu, pogledu na more, nekoj čaši vina i njeguškom siru. Za novogodišnje praznike manje sam pisala, a više vremena provodila po Starom gradu, gde je Turistička organizacija Budve osmislila odličan provod, a posle ponoći u restoranu "Di vino" Mime Kardžića. Od Badnjeg dana sam se disciplinovala. Lenka je takođe uz mene jer i ona sprema prijemni za Filološku gimnaziju.

Dokle ste stigli sa pisanjem novog romana i šta vam je bila inspiracija da počnete da radite na njemu?
- Moj prethodni roman "Zagrli me" postao je bestseler među mladim devojkama, pa sam im dužna da ih u junu obradujem još jednim koji će govoriti o potrazi za ljubavlju dve žene, jedne, koja ima dvadeset i nešto godina i druge, koja ima trideset pet. Ovog puta inspirisale su me teme usvajanja dece, činjenica da žene u celoj istoriji Balkana nisu bile lepše i obrazovanije, a nikada tako nevoljene kao danas i rečenica iz jednog filma: "Muškarac treba da ima razloga da ne prevari ženu, a žena treba da ima razloga da prevari muža". Glavna junakinja na početku svoje ispovesti kaže: "Ima na svetu još žena koje ulažu u tuđa osećanja, a prevare svoja. Misle o njegovim, a nisu svesne svojih. Ima na svetu muškaraca koji se uplaše ljubavi i onoga što su šaputali noću i pobegnu u zoru. Ima žena koje se uplaše onoga što su doživele tokom dana i spakuju kofere u ponoć"Eto, sad vaše čitateljke mogu i da naslute ponešto.

Nedavno je vaša kćerka Lenka proslavila četrnaesti rođendan. Kako ste obeležili njen dan?
- Lenka je ove godine poželela najnormalniji ručak sa prijateljima u kineskom restoranu u Budvi. Tamo smo "oduvali" četrnaest svećica, a potom do kasno u noć šetali smo se pored mora i Starim gradom. Ja sam želela veću proslavu jer mi je tih njenih četrnaest godina kao kuća koju sam sama sagradila i pored loših vremenskih uslova. Baš sam bila ponosna kada sam je poljubila u pet minuta posle ponoći, 11. januara, kada je rođena. Ponosna i na nju i na sebe.

Da li je Lenka imala specijalne rođendanske želje? Trudite li se da joj uvek udovoljite i u kojim situacijama joj obično kažete "ne"?
- Nikada nije imala neke nenormalne rođendanske želje. Kada je bila mala, organizovala sam joj žurke za drugare u igraonicama, kada je malo porasla, pravila sam joj iznenađenja kao što su gašenje svećica pored mora, otvaranje dečjeg šampanjca u ponoć na trgu Starog grada. Nikada nije bila razmažena, naprotiv. Kao i ostala deca, za rođendan traži novi kompjuter ili mobilni, ali uvek pre nego što iskaže želju pita da li sam, kako ona kaže, finansijski stabilna. I mimo rođendana, u svakodnevnom životu ume da shvati kada se ima i kada se nema. Odavno sam je naučila da možemo da uživamo i uz kavijar i uz hleb i paštetu.

Intervju: Zvezdana Milovanović; Life Content

Foto: Privatna arhiva; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin