Porodica Karić u duhu običaja i tradicije proslavila krsnu slavu

Porodica Karić u duhu običaja i tradicije proslavila krsnu slavu

Autor: | 03/02/2015

0


U skladu sa porodičnom tradicijom koju neguju godinama, porodica Karić upriličila je proslavu krsne slave Sveti Jovan. Dan uoči slave veliki broj članova poznate porodice okupio se u Vili "Jelena" na Dedinju da bi presekli slavski kolač. Osim familije Karić tom svečarskom danu prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasadori Rusije, Iraka, Tunisa, Kazahstana, Mjanmara, kao i najviši predstavnici verskih zajednica u Srbiji, beogradski mitropolit i nadbiskup Stanislav Hočevar i glavni rabin Srbije Isak Asiel. Devetu godinu zaredom slavskoj proslavi nisu prisustvovali Sreten i Bogoljub Karić, pa su se kao i prethodnih godina u ulozi domaćina našli Dragomir i Milanka Karić, kojima je čestitke uputio i veliki broj ličnosti iz javnog života. Među njima su se našli i glumica Ljiljana Blagojević sa suprugom, dramaturgom Sinišom Kovačevićem, pevačica Dragica Radosavljević Cakana sa mužem Nebojšom Negićem, kao i fudbalska legenda Dušan Savić, koji je došao sa suprugom Marinom Rajević i snahom, glumicom Mirkom Vasiljević. U slavlju su uživali i Elena i Jugoslav Karić sa sinovima, kao i kreatorka Verica Rakočević sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem. Na porodično slavlje u društvu supruga Balše došla je i bivša mis Jugoslavije Ana Karić-Lješar, kao i njene sestre Danijela, Danica i Gordana, i braća Simon i Stefan.

Raspoložene zvanice uživale su u gostoprimstvu porodice Karić, a jedan od njenih najuticajnijih članova, narodna poslanica Milanka Karić za "Hello!" otkriva detalje slavlja.

- To je nešto što smo poneli iz Peći, ne samo iz porodica u koju smo mi, snaje, došle, nego i iz svojih domova. Patrijaršija je bila centar našeg života i to nosimo u sebi. Jedinstveno je to što slavimo svi zajedno. I ove godine bilo je prelepo, uz žal što ni ovoga puta nismo bili u punom sastavu. Nadamo se da će se to ubrzo promeniti.

Najstariji član poznate porodice, devedesetšestogodišnja mati Angelina i ove godine je prisustvovala sečenju kolača, a veći deo večeri provela je u razgovoru sa njegovom svetosti, patrijarhom Irinejom, čijem dolasku su se Karići posebno obradovali.
- On veoma ceni tradiciju koju mi godinama negujemo. Na Svetog Jovana krstitelja dolaze i naši rođaci, kumovi i prijatelji. Te večeri se, prema običaju, čitaju tropari posvećeni svetom Jovanu, a postoji i sedam zdravica, koje je Dragomir govorio. Nas stotinak okupilo se oko kolača i smenjivalo se dok smo ga obrtali. To je zaista bio predivan trenutak - opisuje supruga Bogoljuba Karića, koja ističe da su starosrpski slavski običaji posebno bili zanimljivi stranim gostima.
- Bilo je mnogo naših prijatelja stranaca, kojima je sve to bilo neobično, ali su uživali. I oni su učestvovali u celom događaju, pokušavajući da čitaju knjižice sa troparima koje smo pripremili na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Svi su nam rekli da tako nešto nikada nisu videli i da je to veličanstveni doživljaj.

Zajedno sa starijim članovima porodice Milanka strogo vodi računa o poštovanju tradicije i običaja koje je zapisao otac Janićija, koji datiraju od pre dvesta godina.
- Postoji tačan redosled stvari kako se i šta radi i šta se služi, i to se godinama ne menja. Slavski kolač uvek prave žene, okupimo se kod moje zaove sa kojom živi moja svekrva i tu pravimo cvetiće, knjižice, ptičice i druge ukrase - opisuje gospođa Milanka, koja sa svojim jetrvama i zaovom vodi računa o bogatoj trpezi.
- Za slavu se prave neka naša tradicionalna jela, koja se retko gde još spremaju. Beli tirit i tava su neka od njih. Uz to pravimo pilav sa piletinom, sarmu, čorbu i salate, kao i poslastice koje se obavezno nađu na trpezi.

Dok mnogi slave proslavljaju uz orkestre i glasnu muziku, Karići to čine u mirnijoj atmosferi.
- Pušta se duhovna muzika ili stara izvorna, a u obredu učestvuje i hor da bi atmosfera bila u skladu sa svetošću dana.
Posle slavlja porodica je razmenjivala utiske, a već se rađaju i nove ideje za naredno slavlje.
- Imamo zajedničku grupu na telefonu, tu pišemo utiske i svi su oduševljeni, a mlađi šalju neke ideje za organizaciju sledeće slave. Neko je napisao: "Hvala onome ko je smislio ovaj način komunikacije, sad smo uvek svi zajedno gde god bili" - kroz osmeh završava Milanka Karić.

Piše: Deana Đukić; Life Content
Foto: Privatna arhiva; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti