Ivana Nešović: Vreme je da avanture zamenim mirnim porodičnim životom

Ivana Nešović: Vreme je da avanture zamenim mirnim porodičnim životom

Autor: | 05/02/2015

0

Poznata po avanturističkom duhu, odbojkašica Ivana Nešović provela je prošlu sezonu u kineskom gradu Tijanđinu, gde je igrala za tamošnji najuspešniji klub. U skladu sa uverenjem da sportsku karijeru treba iskoristi kako bi proputovala što više svetskih zemalja i živela u što više različih kultura, lepa brineta je dugo čekala priliku da jedna od njenih destinacija bude i najmnogoljudnija zemlja na svetu i taj svoj san je ispunila. U Beograd se vratila puna utisaka, ali i sa stavom da je došlo vreme da malo više bude kod kuće.
- U Kini sam provela dva meseca, jer toliko traje tamošnja liga. Bila mi je velika želja da deo života provedem u toj zemlji jer sam prethodno živela u Japanu i Južnoj Koreji, tako da mi je nedostajalo da se upoznam i sa njihovom kulturom i zaokružim svoju azijsku priču - na početku razgovora kaže Ivana.
- Grad u kome sam bila, Tijanđin, treći je po veličini, industrijski je i administrativni centar i nije tako poznat turistima, iako ima blizu trinaest miliona stanovnika. Međutim, imala sam priliku da obiđem i druge velike gradove, Peking, Šangaj i Hong Kong. Nadala sam se da ću u Kini na svakom koraku videti tragove njihove tradicije, čega tamo zapravo nema mada su oni začetnici budizma i celokupne životne filozofije Azije - otkriva nam atraktivna sportistkinja i tvrdi da su joj se u toj zemlji najviše dopali Šangaj i čuveni "Kineski zid".


- Bilo mi je zanimljivo poređenje Kine sa Japanom i Južnom Korejom i s pravom mogu da kažem da su sve tri države potpuno različite, iako Evropljanima njihove kulture izgledaju slično. Od svih gradova koje sam videla u protekla dva meseca najviše mi se dopao Šangaj, koji izgleda kao ogromni svemirski brod. Svaka zgrada u toj metropoli impresivna je i vredna pažnje, neke su u obliku jaja, gotovo sve su pozlaćene i imaju veoma zanimljive animacije. Kada je reč o istorijskim spomenicima, "Kineski zid" zaista vredi videti. Postoje razna mesta sa kojih se pruža pogled na tu impresivnu građevinu, a ja sam imala priliku da ga posmatram sa najpopularnije stanice sa koje se i najbolje vidi. Tamo se ide žičarama, vodič vam ispriča sve što bi trebalo da znate o njemu, a meni je bilo zanimljivo da je on zapravo izgrađen kako Huni ne bi mogli da prebacuju konje tokom rata. Kada shvatite da je zid izgrađen bez savremenih građevinskih pomagala, onda zaista sa velikim poštovanjem posmatrate taj istorijski spomenik. Interesantno je da ima mnogo ljudi koji kampuju na zidu i na njemu provedu nekoliko meseci kako bi prepešačili sa jedne na drugu stranu.


Jedina stvar koja našoj uspešnoj sportistkinji nije odgovarala tokom boravka u ovoj azijskoj zemlji je hrana, na koju nikako nije mogla da se navikne, jer tamošnje stanovništvo jede sve vrste životinja, od insekata do kornjača.
- Gde god sam do sada živela trudila sam se da se hranim kao i lokalno stanovništvo, ali ovog puta to nije dolazilo u obzir. Tamo se jede sve što mi nikada ne bismo probali, pa je, na primer, sasvim normalan obrok grilovane pileće nogice ili kornjače na žaru. Ishrana mi je zaista predstavljala veliki problem.


Posle dvomesečnog iskustva u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu Nešovićeva je odlučila da nastavi karijeru u nekoj drugoj državi. Ivana je imala ponude da ode u Indoneziju i Grčku, ali je odlučila da narednu sezonu provede u Atini, kako bi posle duže vremena bila blizu kuće.
- Karijeru ću nastaviti na Glifadi. Vrlo mlada počela sam da živim u zemljama koje se nalaze na drugom kraju sveta i sada bih volela da budem bliže kući. Ne može se dugo voditi takav usamljenički život, kao vuk samotnjak. Kada sam na putovanjima, počeli su mnogo da mi nedostaju bliski ljudi. Došlo je vreme da više budem sa porodicom, ali i da osnujem svoju - zaključuje Ivana, koja je u stabilnoj emotivnoj vezi o kojoj ne govori za javnost.

Piše: Ivana Nikolić; Life Content

Foto: Privatna arhiva; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin