Ivana Stamenković Sindi: Sud mi je trajno oduzeo kćerku Petru

Ivana Stamenković Sindi: Sud mi je trajno oduzeo kćerku Petru

Autor: | 17/03/2015

0


Pošto su joj u junu prošle godine privremeno oduzeli starateljstvo nad kćerkom Petrom i dodelili je njenom bivšem suprugu Nikoli Pavloviću, pevačica Ivana Stamenković Sindi prošlog petka još jednom je preživela pravi pakao jer je sud doneo i pravosnažnu presudu u korist njenog bivšeg partnera. Iako je skrhana zbog ovakve nepravedne odluke, tridesetpetogodišnja majka je čak i u ovim teškim trenucima jaka i pribrana jer smatra da samo tako može da pomogne svojoj petogodišnjoj devojčici. Nekadašnja članica grupe "Models" i njen bivši suprug razišli su se kada je njihova kćerka imala godinu dana, a Centar za socijalni rad je tom prilikom Ivani dodelio starateljstvo. Međutim, njen nekadašnji partner prošle godine odlučio je da započne spor za oduzimanje starateljstva, pa iako su stručnjaci procenili da je Ivana podobna majka i da je psihološki profil deteta bio iznad proseka dok je živelo sa njom, na osnovu procene veštaka da otac može da joj pruži bolje uslove za život, Petra joj je oduzeta. Čitav slučaj postaje apsurdan ako se ima u vidu da je Stamenkovićeva u braku bila fizički zlostavljana i da ju je Pavlović tukao i dok je bila trudna, ali i kada je držala njihovu kćerku u naručju. Iako protiv njega vodi spor zbog nasilnog ponašanja, to joj nije pomoglo da dobije starateljstvo nad kćerkom.

Pošto vam je tokom leta privremeno oduzeto starateljstvo nad detetom, sada je doneta i pravosnažna presuda, zbog čega je starateljstvo dodeljeno vašem bivšem suprugu?
- U pitanju je velika nepravda i to nikome nije jasno. Nisam okarakterisana kao nepodobna majka, štaviše stručnjaci iz Centra za socijalni rad procenili su da se dobro staram o detetu. Petra je ocenjena kao inteligentno i veselo dete koje je iznad proseka, što su, naravno, bile zasluge majke koja se brinula o njoj. Međutim, sudski veštaci su utvrdili da otac navodno može da joj priušti bolje uslove za život i dodelili su njemu starateljstvo.

Kako je Petra podnela promenu sredine, s obzirom na to da je prve četiri i po godina života bila stalno sa vama, a poslednjih meseci je kod oca?

- Dete je u međuvremenu počelo da piški u gaće i da grize nokte, pa je evidentno da joj odvojenost od majke ne prija. Njena prava su sada ugrožena, što smatram nedopustivim, ali očigledno je da u Srbiji prava deteta ne postoje.

Koliko često imate priliku da provodite vreme sa detetom?
- Privremenom merom dobila sam model po kome viđam svoje dete, a to je utorkom i četvrtkom po dva sata, dok svaki drugi vikend može da provodi sa mnom. Po mom mišljenju to je malo vremena za majku i dete koje su četiri i po godine bile nerazdvojne. Jer ona je najveći deo svog vremena provodila sa mnom, dok je oca viđala samo povremeno. Dete koje se u tom uzrastu odvoji od majke mora da ima psihičke posledice.

Kako ta odvojenost utiče na vas? Jeste li potražili pomoć psihologa?
- Nisam potražila pomoć psihologa i smatram da moram da ostanem jaka zbog svog deteta jer je njemu, u svakom slučaju, potrebna stabilna majka. Nadam se da će se sve ovo promeniti, jer dete sa navršenih sedam godina može da odluči kod kog će roditelja da živi. Ranije je ta granica bila devet godina, ali je u međuvremenu pomerena. To mi daje snagu da ostanem jaka upravo zbog nje. Potreban joj je bar jedan roditelj koji će voditi računa o njoj kako treba.

Da li vam bivši suprug omogućava da viđate Petru uvek kada na to imate pravo?

- U početku, kada je tek doneta privremena mera, pravio mi je probleme. Prvih mesec dana nijednom mi nije omogućio da vidim dete. Međutim, sada poštuje odluku suda. Smatram da bi nas dvoje trebalo da se dogovaramo o svemu što je u vezi sa Petrom i da bi trebalo da mi omogući da više vremena provodim sa njom, jer je to u njenom interesu.

Jeste li, u međuvremenu, pokušali da se dogovorite sa njim da odustane od namere da vam oduzme starateljstvo?
- Nisam, jer ne verujem da bi to urodilo plodom. Smatram da njemu nisu na prvom mestu interesi deteta, već je ovo više neka vrsta njegove osvete meni ili pothranjene sujete. Ne znam kako da okarakterišem njegove poteze, ali u svakom slučaju su loši i najviše škode detetu.

Ovaj razgovor vodimo jedan sat posle donošenja presude, da li ste još u šoku i da li ste očekivali ovakav razvoj događaja?
- Posle svih novinskih napisa, mislila sam da pritisak javnosti može da izmeni odluku suda, jer je evidentno da je u pitanju velika nepravda i da ne postoji nijedan razlog zbog koga ja ne bih bila podobna majka svom detetu. Ono je četiri i po godine bilo sa mnom i normalno je da kao i svaka majka sve ovo veoma teško proživljavam.

Kakav je otac vaš bivši suprug i koliko je vremena zapravo provodio sa Petrom?

- U napomeni Centra za socijalni rad piše da ona sada provodi podjednako ili čak više vremena sa babom i dedom nego sa ocem, a dok je bila sa mnom ja sam se uglavnom brinula o njoj uz minimalnu podršku mojih roditelja. Međutim, očigledno da zakonodavstvo kod nas nije regulisano kako treba, jer to nije uzeto u obzir.

Kako izgledaju vaši susreti kada ste sve troje zajedno prilikom preuzimanja deteta?
- Nikada nismo sve troje zajedno.

Ko vam dovodi dete kada je uzimate?
- Dođem automobilom ispred nihove zgrade, gde me ona sačeka u društvu oca i samo uđe u kola. Bivši suprug i ja u tim trenucima nemamo nikakvu komunikaciju niti ima potrebe da pred detetom raspravljamo o bilo čemu što je u vezi sa ovim slučajem.

Priča li vam Petra nekada kako joj je kod oca?
- Svakom detetu je najbolje sa majkom i ona mi uglavnom govori da joj mnogo nedostajem i da bi volela da više vremena provodi sa mnom.

Da li je to rekla i svom ocu?
- Mislim da se plaši da mu to kaže.

Kako Petri objašnjavate to što više ne živite zajedno i što se prilično retko viđate?

- Nisam joj rekla istinu, jer neću loše da utičem na njenu psihu. Govorim joj sve najbolje o ocu, objasnila sam joj da mama sada ima više posla i da je zbog toga ona više kod tate. Ne želim da ima posledice zbog ove situacije.

Kako je moguće da čoveku koji je vršio nasilje u porodici sud dodeli starateljstvo?
- Evidentno je da zakoni kod nas nisu regulisani kako bi trebalo, jer u inostranstvu čim muškarac počini nasilje, biva uhapšen i brani se iz zatvora. Kod nas moraš sam da pokreneš sudski proces i da krivično goniš nasilnika, a onda čekaš pet ili šest godina na presudu. Tako da su prava žena više nego ugrožena. Takođe, kada tokom nasilja zoveš policiju, ona bi trebalo automatski da se pojavi na vratima, dok se kod nas javlja automatska sekretarica, a ti moraš da biraš lokale i gotovo je nemoguće da dobiješ policiju kada si u situaciji da si u stanu sa nasilnikom. To bi trebalo da se reguliše i da se postavi stvarno pitanje zašto se kod nas ne sprečava nasilje u porodici nad ženama i decom i zašto se počinioci strože ne kažnjavaju, kao i zašto ta suđenja traju po nekoliko godina.

Jeste li nekada bili u situaciji da zovete policiju zbog suprugovog nasilnog ponašanja?
- Jednom sam zvala policiju, međutim nisam mogla da ih dobijem zbog automatske sekretarice koja mi je govorila koje tastere da pritiskam, a on mi je samo oteo telefon i prekinuo vezu. Tako da ih nisam dobila.

Da li je nekada činio i nasilje nad detetom?
- Bila sam u situaciji kada me je udario dok sam držala dete u naručju, što se smatra nasiljem nad detetom.

Da li ga krivično gonite zbog nasilja koje je vršio?
- Da, vodim spor protiv njega.

Kako teče taj spor?
- On već tri godine izbegava da se pojavi na sudu, a pošto naš zakon to toleriše verovatno da on i njegov advokat žele da sačekaju da čitav slučaj zastari.

Taj proces vam nije pomogao u odlučivanju o starateljstvu?
- Nažalost nije, znam da je to apsurdno, ali je tako.

Mislite li da će pravda biti zadovoljena pre nego što Petra napuni sedam godina i bude imala priliku da odluči sa kim želi da živi?
- Očigledno da u našoj zemlji postoje problemi sa zakonima i odlukama suda i da nismo na zavidnom novou po tom pitanju. Imamo veštake koji su evidentno korumpirani i ponašaju se kao janičari, jer za sitan novac majkama oduzimaju decu. Mislim da bi trebalo da se više poradi na mitu i korupciji u Srbiji. Ja planiram da podnesem krivičnu prijavu protiv veštaka koji su procenili da je moj bivši suprug podobniji od mene za starateljstvo.

Jeste li u razgovoru sa vašim advokatima koje ste menjali tokom procesa saznali za slične slučajeve u našoj zemlji?
- Ima mnogo žena koje su ugrožene na sličan način, a koje to ne mogu javno da kažu, a i nemaju finansijska sredstva da vode sudske sporove. Mogu tek da zamislim kako je njima. Mislim da bi što pre moralo da se poradi na zaštiti žena i njihovih prava u našoj zemlji i da zakoni koji regulišu ovu oblast moraju da budu funkcionalniji i da se brže primenjuju.

Da li vam je teže sada ili kada je letos doneta privremena mera o oduzimanju starateljstva?
- To su dva najgora dana u mom životu.

Intervju: Ivana Nikolić; Life Content
Foto: Mirko Tabašević; Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin