Porodica Karić: Na okupu povodom obeležavanja slave

Porodica Karić: Na okupu povodom obeležavanja slave

Autor: | 09/02/2014

0

Tradicionalnim sečenjem slavskog kolača na Bogojavljensku noć porodica Karić započela je porodičnu proslavu Svetog Jovana Krstitelja, koju su narednog dana nastavili u vili "Jelena". U velelepnom prostoru okupio se veliki broj članova imućne srpske porodice, a među zvanicama su se našle i brojne ugledne ličnosti iz javnog života Srbije. Čestitke domaćinima, između ostalih, uputili su glumica Ljiljana Blagojević sa suprugom, dramskim piscem i scenaristom Sinišom Kovačevićem, kao i glumac i reditelj Radoš Bajić, koji je došao u pratnji supruge i unuke.
Narodna poslanica Milanka Karić i Dragomir Karić i ovog puta su se našli u ulozi domaćina i srdačno dočekivali mnogobrojne zvanice, među kojima je bilo i tridesetak predstavnika diplomatskog kora: ambasadori Rusije, Austrije, Kube, Maroka, Tunisa, Slovenije, Hrvatske i mnogih drugih zemalja.
Veliku čast svojim prisustvom Karićima je ukazao patrijarh srpski Irinej, koji im je na svoj način uputio čestitke.
- Čestitam vam slavu, sa željom da sveti Jovan Krstitelj bude zaštitnik i pokrovitelj vašeg doma, a vidimo da Gospod blagosilja dom Karića, staru svešteničku porodicu koja je svoje biće vezala za Kosovo i Metohiju, za grad Peć, a posebno za manastir Pećka patrijaršija. Danas oni čine ono što mogu, a zapravo čine dosta da ta naša kosovska svetinja kao zalog srpski bar privremeno, ako ne trajno, nadahne sve monahe i čitav tamošnji srpski živalj - poručio je u svom govoru srpski patrijarh.
Iako većina članova porodice Karić živi van granica naše zemlje, 20. januar za sve njene članove predstavlja datum okupljanja na istom mestu, sa još jednim povodom. Naime, tog dana rođendan je najstarijem članu familije, njihovoj majci, baki i prabaki Danici Karić, koja već nekoliko godina vodi monaški život kao mati Angelina. Ove godine njeni najmiliji čestitali su joj devedeset četvrti rođendan.
Najznačajnijem događaju u porodici prisustvovala je i Danijela Karić-Martać, koja je došla u društvu supruga Nikole Martaća, njena sestra Danica Karić i Elena Karaman-Karić sa suprugom Jugoslavom, koji su veče proveli u društvu Simona de Karića. Proslavu nisu propustili ni Goran i Goca Karić, koji su uživali u porodično-prijateljskom druženju.
U razgovoru za magazin "Hello!" narodna poslanica Milanka Karić ističe da je presrećna što su se i ove godine okupili u tolikom broju, a uloga domaćice, koju svake godine preuzima na sebe, nimalo joj ne pada teško, jer zna da uvek može da računa na pomoć najbližih.
- Svake godine moje jetrve i zaova potrude se da zajedno organizujemo ovaj svečani događaj za našu porodicu, i znam da uvek mogu da računam na njih. Ne tražimo pomoć od dece, jer su oni prezauzeti svojim obavezama, a i mi nismo preterano zahtevni. Jedino što tražimo od njih je da, ako mogu, dođu na ovaj dan i budu sa nama, to nam je najvažnije - iskrena je supruga Bogoljuba Karića, koji osmu godinu zaredom nije prisustvovao najvećem porodičnom okupljanju u godini.
- Slava je praznik koji nas kao porodicu drži na okupu i zaista smo zadovoljni što smo zajedno, ali u ovoj situaciji, kada nismo svi na okupu, ne možemo u potpunosti da budemo srećni. Ni ove godine nisu svi članovi porodice bili na okupu, ali daće Bog zdravlja da budu već naredne - emotivno govori Milanka, koja naglašava da je proslavljanje Svetog Jovana u njihovom domu jedinstvena tradicija, što im je ove godine potvrdio i patrijarh Irinej, zbog čega je porodica odlučila da pravnim putem zaštiti nasledstvo svojih predaka.
- Naš otac Janićije zapisao je običaje proslavljanja krsne slave koji datiraju još od pre gotovo dvesta godina, a kojih se mi i danas pridržavamo. Intenzivno radimo na tome da se tradicija proslave Svetog Jovana Krstitelja u porodici Karić zaštiti, pre svega u našoj zemlji, a potom i u "Unesku" - s ponosom završava razgovor jedna od najimućnijih žena u Srbiji.

Piše: Deana Đukić, Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin