Una Senić: U budućnosti se vidim kao Mira Adanja-Polak 22. veka

Una Senić: U budućnosti se vidim kao Mira Adanja-Polak 22. veka

Autor: | 14/02/2014

0

Šik i harizmatična, a po potrebi i provokativna, voditeljka Una Senić iz nedelje u nedelju publiku televizije "Pink" upoznaje sa kandidatima srpske verzije svetski popularnog pevačkog šou-programa "X faktor", u okviru koje vodi emisiju "X star". Tridesetdvogodišnja majka Srne i lepša polovina supruga Vuka, interesovanje za novinarstvo pokazivala je od malih nogu, a sa čarima voditeljskog posla upoznala se već sa devetnaest godina, u čemu su joj veliku podršku pružili roditelji, majka Ljiljana i otac Branko. Od novinarke dnevnog lista "Blic", preko voditeljke emisije "Dodatno ubrzanje" na televiziji "3K" i televizijske hronike "Egzita", do izveštavanja sa Evrovizije 2008. godine, Una je razvijala svoj talenat za autentično prenošenje atmsofere u domove gledalaca. Onda je usledio projekat u kome je ovu diplomiranu istoričarku umetnosti upoznala široka gledalačka publika. Una se našla u ulozi voditeljke emisije "I ja imam talenat" i na najbolji način pokazala svoj dar za posao u kome je briljirala pune tri sezone. Usledio je kulinarski šou "Titova kuhinja", u kome je predstavljala delikatese sa trpeze doživotnog jugoslovenskog predsednika, a po završetku emitovanja, usledio je poziv za projekat "X Factor - Adria", koji se ne odbija. Svake nedelje Una se publici javlja iz bekstejdža šou-programa koji traga za regionalnom muzičkom zvezdom, a šarmantna voditeljka za magazin "Hello!" otkriva koliko je ta zakulisna atmosfera zaista spontana.
- Bekstejdž je mesto gde se prikuplja hrabrost za izlazak na scenu i sabiraju utisci posle nastupa. Zbog toga je vrlo bitno da atmosfera iza scene bude opuštena i pozitivna, ali i u skladu sa pravilima propisanim u "bibliji" ovog licencnog formata - otkriva pomalo ekscentrična voditeljka i ističe da je upravo ta osobina ključna za njenu sadašnju ulogu u šou-programu.
- Moja koleginica koja radi britansku verziju "X Star", "Extra Factor" takođe je ekscentrična i ne deluje da igra po pravilima, uprkos tome što je u britanskom "X faktoru" scenario mnogo ranije napisan. Naravno u skladu sa njihovim produkcionim uslovima i standardima koji su daleko ispred naših, ali naš ima poseban šarm.
Zahvaljujući Uni gledaoci imaju priliku da zavire iza scene i "opipaju puls" kandidata, a sve što ostane nedorečeno ili neotkriveno u prenosu "X faktora" uživo, prikazuje se u emisiji "X star", što je za našu voditeljku i najinteresantniji deo priče.
- To je format koji najviše odgovara mojim interesovanjima, jer uspevam da prikažem emocije kroz koje kandidati prolaze - suze, sreću, razmirice, nervozu, dokolicu.
Voditeljsku podršku u tome joj pruža koleginica iz Makedonije Snežana Velkov, pa iako ne razume baš svaku njenu reč, pokazalo se da su odličan tandem.
- Ne govorim makedonski, ali kažu da sam dovoljno inteligentna da povežem nekoliko reči koje imaju isto značenje na srpskom, pa tako shvatim šta je želela da kaže. Snežana i ja smo isto godište i pripadamo poslednjoj generaciji pionira, tako da nam je razumevanje urezano - ističe tridesetogodišnja Beograđanka, koja tvrdi da među kandidatima nema favorite i da daje sve od sebe da im se podjednako nađe kad god zatreba.
- Zaista volim sve kandidate, a moram da kažem i da ne postoji niko ko mi je antipatičan. Do sada nisam bila u prilici da rešavam velike probleme malih zvezda, kao što su haos u hostelu, prazan sendvič ili potrošen džeparac, ali im se nađem uvek kada je potrebno da se opuste i sa nekim našale - iskrena je voditeljka.
Iako je pre dolaska u tim "X faktora" imala iskustva sa sličnim televizijskim formatima, program uživo uvek predstavlja izazov. Tvrdi da nema tremu, a razmišljanje o frizuri, šminki i garderobi Uni ne predstavlja opterećenje.
- S obzirom na to da obožavam svoj posao, pred snimanje sam uvek uzbuđena. Pripreme za snimanje često traju duže nego samo snimanje ili uključenje u živi program, ali ja uživam u ulepšavanju i zadovoljstvo mi je kada mi je omogućeno da sebe predstavim u što boljem svetlu. Imam proveren tim sa kojim sarađujem tako da mi pripreme ne predstavljaju obavezu.
Iako je emisija preživela male izmene u voditeljskom sastavu, Una kaže da nije priželjkivala da se pojavi na velikoj sceni kao glavna voditeljka.
- Budite uvereni da bih to mesto dobila da sam ga želela. Energiju i sebe u punom sjaju čuvam za svoj autorski šou, koji uveliko pripremam - najavljuje voditeljka, aludirajući na nedavno pisanje medija da bismo je uskoro mogli čuti kao autorku emisije na radiju "B92".
- Obožavam rad u medijima, prva iskustva sticala sam na "Radiju 202" još u osnovnoj školi. Neko vreme vodila sam dnevni program na radiju "SKC", pa me povratak ovom mediju mnogo raduje. Ipak, televizija je moja najveća ljubav.
Una se rado seća rada na emisiji "Titova kuhinja". Iako voli da kuva, priznaje da jela jugoslovenskog predsednika nisu često na meniju u njenom porodičnom domu.
- Volim da kuvam, ali ne pratim slepo recepte, naučila sam dosta "caka" za pripremanje jela i prilagodila ih svom stilu kuvanja - kaže majka četvorogodišnje Srne, koja je premala za ulogu maminog kritičara.
- Srna uveliko spava u vreme kada se emituje "X faktor", a ona generalno ne gleda televizijski program. U ovom uzrastu više je usmeravam na sport, ples i aktivnosti vezane za razvoj - kaže lepa voditeljka, koja se ne bi bunila ukoliko njena kćerka odluči da krene voditeljskim stopama.
- Da li će me Srna naslediti ispred malih ekrana zavisi isključivo od njenih interesovanja. Za sada ne pokazuje te sklonosti, što je dobro - kroz osmeh kaže voditeljka.
Odaje utisak samostalne žene koja se hrabro nosi sa svojim principima, što je posledica njenih životnih odluka, koje je uvek donosila samostalno. Ali nikada nije odbijala podršku bliskih ljudi, na prvom mestu onu koju dobija od supruga Vuka.
- Trudim se da stojim iza odluka koje donesem, ne osvrćem se i ne kajem. Vuk je uvek tu za mene da se s njim posavetujem i da me ohrabri, ali na kraju uvek sama presečem. On se razume u moju profesiju jer se bavi produkcijom, postprodukcijom i 3D animacijom i u poslednje vreme sve više radimo zajedno - kaže Una i otkriva koji je Vukov "x faktor" nju oborio s nogu.
- Vukov "X faktor" je to što je stabilan, siguran, smiren, zreo, ali meni je najvažnije razumevanje.
Podrška porodice oduvek joj je bila važna, a sa aplauzima uvek ide i poneka kritika, što joj nimalo ne smeta.
- Roditelji su mi oduvek bili velika podrška, ali i najveći kritičari, a uz njihovo mišljenje, volim da čujem i komentare brata i sestre - iskrena je Senićeva, koja tek planira da u budućnosti pokaže šta i koliko ume u profesiji za koju je rođena.
- Sebe vidim kao Miru Adanju-Polak 22. veka: samo ekskluziva - u svom stilu završava britka i duhovita Una Senić.

Piše: Deana Đukić, Life Content

Fotograf: Janko Petković
Stilista: Marija Jelesijević
Frizura: "ID Academy by Label M"
Nakit: www.haremroyal.com
Mesto snimanja: restoran "Absinthe"

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin

Pročitajte još