Snežana Dakić: Vladimir je bio ljubav mog života

Snežana Dakić: Vladimir je bio ljubav mog života

Autor: | 11/08/2014

0


Posle devet godina provedenih u naizgled idiličnoj bračnoj zajednici, Snežana Dakić nesumnjivo prolazi najteže dane svog života. Rovita posle ozbiljne zdravstvene krize, oslabljena borbom i višemesečnim lečenjem, poznata voditeljka morala je da odgovori novom životnom izazovu - razvodu. "Gde ljubavi nema, tamo je sve moguće", rekao je Dostojevski, u šta se Snežana uverila. Iako je, praveći kompromise i ostavljajući snagu po strani, svesrdno radila na tome da sa Vladimirom Mikićem ostari, sudbina je imala drugačije planove. Ipak, trudi se da iz svega izađe bolja i jača, ne prepušta se ograničenosti i strastima i hrabro korača ka boljem sutra. Jedino za šta nema snage je da kćerki Lauri saopšti činjenice i veruje da će njen, uskoro bivši suprug to učiniti prikladnije od nje. U ekskluzivnoj ispovesti za “Hello!”, prvoj na temu razvoda, osvedočena trendseterka i nacionalni modni guru otvoreno i bez zadrške iznosi stvari o kojima čak i anonimni ćute pred najbližima.
- Nisam mogla ni da pretpostavim da će mi rastanak tako teško pasti. Ma koliko sebi svesno objasnila neke stvari, podsvest neprestano radi, budi me rano ujutru i tera da razmišljam. Emotivne reakcije isplivavaju mimo naše volje i kontrole. Tek sada vidim zašto se na lestvici stresa razvod tako visoko kotira - na drugom je mestu, odmah iza smrti bližnjih. Izgleda da je u ovoj godini bilo neskromno da se molim i za život i za očuvanje braka. Ipak, najvažnije od svega je da smo se Vladimir i ja rastali kao ljudi, civilizovano, da smo ostali u dobrim odnosima i da u bivšeg supruga imam poverenje - kaže poznata voditeljka na početku razgovora.

Kako se trenutno osećate?
- Smatram da u ovom trenutku na temu osećanja nije pametno govoriti, ne mogu uplakana na ulicu.

Svedoci smo da razvode javnih ličnosti obično prate nemilosrdna prepucavanja u medijima, otvorena pisma, klevete. Vi, na sreću, nemate tih problema.

- U Vladimirovom i mom odnosu nema mesta drvlju i kamenju, još manje javnom razmenjivanju prljavog veša.

Opterećuju li vas spekulacije koje prate vaš rastanak?
- Pretpostavljala sam da će ih biti. Istina, ne u ovolikoj meri, pa sam ih, ako je to uopšte moguće, spremno dočekala.

Šta posle svega mislite o, uskoro i zvanično bivšem suprugu?

- Vladimir je bio ljubav mog života, muškarac o kakvom sam maštala, bolji od svih poželjnih neženja koji su se u to vreme vrteli oko mene. S druge strane, njegova situacija nije bila nimalo jednostavna - sa suprugom i kćerkama bliznakinjama od jedva godinu dana našao se usred razvoda. Htela sam da odustanem, ali me je on uveravao da to neće biti prepreka našoj ljubavi, da će bivšoj ženi i deci pomagati i da me nikada neće povrediti.

Kakav je bio vaš odnos sa Ninom i Sofijom, Vladimirovim kćerkama iz prvog braka?
- Bebe su u međuvremenu izrasle u divne jedanaestogodišnjakinje, lepo vaspitane, ljupke i pametne, za šta najveću zaslugu ima njihova majka. Tata je zaslužan za to što su vesele i bezbrižne i što im u životu ništa ne fali, dok je, usudiću se da kažem, moja uloga bila presudna za uspostavljanje veoma bliskog kontakta sa njihovom sestrom Laurom. Istinski ih volim, a i one često umeju da kažu da vole mene. Mnogo vremena provodile smo zajedno, budući da je Vladimir često bio odsutan, zajedno smo putovale, preležale dečje bolesti i nestašluke. Kada me neko pita zašto nemam još dece, odgovor je prilično jasan. Sve vreme u mom životu prisutno ih je troje. Drago mi je što su Nina i Sofija deo Laurinog i mog života i tako će biti dok sam živa.

Da li vam je razvod poljuljao veru u brak?
- Ako se dobro razumeju, poštuju i vole, ljudi i treba da se venčavaju. Vladimirov i moj brak je bio veoma kompleksan, ali meni je savest mirna.

Strahujete li da bi stres, koji je neminovan u ovakim situacijama, mogao negativno da se odrazi na vaše zdravstveno stanje? Početkom godine podvrgli ste se operaciji vratne arterije.

- Stres se uveliko odrazio na moje zdravstveno stanje, ali proći će. Nadam se mirnom periodu, jer nerviranje bi u ovom trenutku moglo biti pogubno za mene.

Odmor na Azurnoj obali prekinuli ste kako biste u Beogradu uradili hitne kardiološke preglede.
- Bila sam na pregledima i lekari su mi skrenuli pažnju da zaboravim na sve probleme i da čuvam zdravlje. Podsetili su me da sam pre pola godine jedva ostala živa.

Rasplačete li se nekad?
- Često. Proteklih deset meseci najteži su u mom životu. Prvo zdravstvene smetnje, pa operacija, pa raspad porodice. Sve to prilično me je oslabilo i učinilo ne tako zabavnom partnerkom. Valjda se zato na venčanju zaklinješ i izgovaraš onu čuvenu “i u dobru i u zlu”. Uprkos svemu, ne dam se, držim se, ni u jednom trenutku nisam pala u postelju ili u depresiju, nisam podlegla hipohondriji i svakodnevno nalazim razloge za radost.

Mogu li bivši supružnici s vremenom da postanu bliski i lojalni prijatelji?

- Daću sve od sebe da dokažem da je to moguće, jer Vladimir i ja ćemo zauvek biti vezani. Zahvalna sam sudbini što nas je spojila, što smo doživeli veliku ljubav iz koje se rodila naša predivna Laura, talentovana, inteligentna i velikodušna.

Kako ste kćerki objasnili da se razvodite?
- Laura još ništa ne zna. Prepustiću taj deo suprugu, pošto on veruje da će naša kćerka to lako prihvatiti.

Grešimo li kada tražimo sreću u ljubavi?

- Sreća u ljudbavi traje prvih godinu dana, a onda želja jednog od partnera da prepravlja onog drugog i borba za dominaciju počinju da je krnje i uvode u različite kompromise. Važno je da partneri budu kompatibilni, da budu srodne duše ili da je samo jedan lider, dok drugi voli da bude vođen. Alfa mužjaci nisu ljubitelji “kilavih” partnerki, pa poučeni takvim iskustvom traže jake žene, a onda sve učine da ih slome. Kada ih slome, shvate da im ni takve više nisu dobre.

Na kojim ispitima ljubav najčešće pada?
- Kada jedan od partnera doživi neku krizu.

Smatrate li da žene danas očekuju previše i da su upravo zbog toga mnoge usamljene i nesrećne?
- Ne mislim da je tako. Učinila sam sve što je bilo u mojoj moći da sačuvam porodicu i pristajala sam na kompromise koji su od mene traženi, jer sam znala da prkos i ponos samo mogu da upropaste stvari i da je lakše razvesti se, nego ostati u braku.

Kada bi vremenska mašina bila naša realnost, da li biste menjali trasu i usporili ili se prepustili instinktu?
- Na sreću, još sam u godinama kad mi se mnogo toga može, ali mislim da bih po nekim pitanjim bila isključivija i da bih manje pristajala na situacije koje mi narušavaju duševni mir. Međutim, baš u tom pristajanju leži suština kompromisa, a oni nikada nisu naš prvi izbor.

Šta su vam donele četrdesete i čemu se nadate od narednih godina?
- Peta decenija potpuno jasno mi je ukazala na stavove o svim životnim pitanjima, ali me je obogatila sposobnošću da tačno prepoznam i definišem problem. Danas, sa četrdeset pet, sa svojom princezom, poslom i mestom u društvu u boljoj sam poziciji nego pre deset godina. Ispred mene je ceo život i ceo svet. Ko zna kakva me sreća čeka iza ugla.


Intervju: Nikola Golubović, Life Content
Foto: Mirko Tabašević, Life Content
Stilistkinja: Vanja Pantin
Šminka: Dušan Lazić za “Artdeco”, www.lazamakeup.com
Frizura: “Indigo” by Vladimir Simić, Mutapova 25

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin