Pola sata sa… Milena Dravić

Pola sata sa… Milena Dravić

Autor: | 06/12/2014

0

Legendarna glumica Milena Dravić, čiji su zaštitni znak široki osmeh i nepopravljivi optimizam, tokom "umetničkog putovanja" koje traje više od pet decenija postigla je mnoge uspehe, a jedina je glumica sa ovih prostora koja je ušla u "Svetsku filmsku enciklopediju" s kraja 20. veka. Iako se s pravom može nazvati heroinom domaćeg filma, skromno tvrdi da se tako ne oseća.
- Mogu da budem heroina jedino po tome kroz šta sam sve fizički prošla snimajući filmove. Nisam ni bila svesna koliko su sve te ludosti pred kamerom bile opasne, ali nisam jedina koja danas plaća cenu svojim zdravljem. Pamtim scene u kojima sam zaleđena ležala na površini Dunava jer nisam mogla ni da potonem. U filmu "Madona", koji je sniman za sarajevsku televiziju, nosila sam bebu u naručju i pela se uz strmu stenu dok se oko mene odronjavalo kamenje. Ni sada ne znam kojom sam natčovečanskom snagom uspela da stignem do cilja.
Kroz dugu karijeru koja još traje, Milena se susretala sa različitim saradnicima, među kojima su joj neki više, a neki manje prijali. Jedan se, ipak, ne zaboravlja. Saradnja sa čuvenim Duškom Radovićem za poznatu damu bila je nešto posebno i zbog toga je punog srca prihvatila da učestvuje u programu otvaranja izložbe u čast trideset godina od smrti čuvenog pisca. Tom prilikom izvela je deo Duškove monodrame "Ženski razgovori", sa kojom je svojevremeno putovala po čitavom svetu, ali se ujedno i prisetila nekih prošlih vremena i otkrila kako se snalazi u današnje vreme.

Kakve uspomene vas vežu za Duška Radovića?

- Imala sam sreću da živim u vremenu kada je među nama bio i Duško Radović. Prvi posao koji smo zajedno radili bila je jedna divna dečija serija od četrdeset epizoda koja se zvala "Laku noć, deco". Kasnije sam često bila njegov gost u emisiji na "Studiju B". Jednom prilikom mi je napisao posvetu od koje se ne odvajam od 1965. godine i čak sam je uramila i tako je čuvam u svom stanu.

Da li i vaš suprug Dragan Nikolić deli istu ljubav prema čuvenom pesniku i piscu?
- Da, a ono što je za Dragana i mene značajno jeste da smo sa Duškovim sinom Milošem radili jednu lepu seriju "Svaštara" i volela bih kada bi se neko setio da je pusti sada kada obeležavamo trideset godina od Radovićeve smrti.

U karijeri ste imali velike uspehe i vaš život se odvijao između crvenih tepiha u Kanu i Veneciji i Crvenog krsta, gde četiri decenije živite sa suprugom. Kako se prilagođavate današnjem vremenu?
- Današnjem vremenu se prilagođavam onako kako moram. Još sam angažovana glumica, radim posao koji volim i to je nešto što me spasava od svega. Imam svoj poziv koji sam odabrala i kome sam posvetila ceo život. Srećna sam zbog toga što i dalje igram u mnogim predstavama i serijama.

Šta vas motiviše da prihvatate nove uloge?

- Mene niko i ništa ne može da natera da prihvatim neku ulogu. Nove poslove radim samo kada imam dobro napisan scenario, kada sam u dobroj ekipi i kada je reditelj dobar. Ako se sve to poklopi, onda sam deo tima.

Nedavno se pisalo da imate zdravstvene probleme i da ste operisali štitnu žlezdu, ima li u tome istine?
- Novine danas svašta pišu, ali ja neću svašta da komentarišem.

Piše: Ivana Nikolić, Life Content
Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: milena dravić