Filiz Ahmet: Uživam u popularnosti koju mi je donela Nigar kalfa

Filiz Ahmet: Uživam u popularnosti koju mi je donela Nigar kalfa

Autor: | 23/01/2013

0


U turskoj seriji "Sulejman Veličanstveni", koju je naša publika sa velikim interesovanjem pratila, izdvojilo se mnogo zvezda koje su predstavljene i našoj javnosti, a jedna od njih rođena je u Skoplju. Tridesetjednogodišnja glumica Filiz Ahmet, koja igra lik Nigar kalfe, nije se promenila iako je postala velika zvezda u Turskoj. Veoma je neposredna i iskrena u komunikaciji. Lik Nigar kalfe, pomoćnice u haremu, zadužene za edukaciju robinja i sluškinja, potpuno je izmišljen u ovom istorijskom spektaklu i nije bilo lako dočarati ga.
Talentovana umetnica, rođena u glavnom gradu Makedonije, odlično se snašla u turskoj seriji koja je prikazana u više od četrdeset zemalja sveta, zabeleživši ogromnu gledanost. Članica "Turskog teatra" u Skoplju, u rodnom gradu završila je glumačku akademiju. Inače, ona je unuka čuvenog pozorišnog glumca Lütfü Seyfullaha, a njena majka Fejhan, koja je u istom teatru zaposlena kao suflerka, kćerku često posećuje u Istanbulu. Filiz se zbog angažmana u seriji "Sulejman Veličanstveni" preselila u Tursku, ali priznaje da joj mnogo nedostaje makedonska prestonica. Ona živi u kvartu Bešiktaš, zadovoljna je životom u megalopolisu kakav je Istanbul, mada joj ponekad nedostaje tišina rodnog grada.
Za magazin "Hello!" iskreno govori o svom životu, seriji kojom se proslavila u Turskoj, kao i u mnogim zemljama u kojima se televizijski sprektakl prikazuje, i otkriva da li je trenutno emotivno ispunjena.

Rođeni ste u Skoplju, koliko, zbog posla, živite u Istanbulu?
- Da, rođena sam u Skoplju, gde sam odrasla i školovala se na Akademiji dramskih umetnosti. Po završetku studija radila sam u skopskom "Turskom teatru". Zbog uloge Nigar kalfe već tri godine živim u Istanbulu.

Da li vam se dopada život u Turskoj i šta biste rekli kada biste ga uporedili sa životom u Makedoniji?

- Dopada mi se Istanbul. To je milionski grad i ima sve što čovek može da poželi, ali meni nedostaje porodica. Za razliku od Skoplja, Istanbul je bučan, uvek je gužva. Nema onog mira i tišine, karakterističnog za gradove Makedonije, ali zbog blizine Bosfora ovde mi je ipak lepo.

U skopskom “Turskom teatru” bili ste angažovani od 2003. godine.
- Tako je. U tom skopskom pozorištu odigrala sam dvadesetak uloga, tamo sam napravila prve korake u svetu glume i profesionalno stupila u kontakt sa "daskama koje život znače", tako da će moje srce uvek biti vezano za taj teatar.

Posećujete li često Skoplje?
- Posećujem ga uvek kad sam slobodna, otprilike svaka tri meseca. Srećna sam kada dođem u Makedoniju jer se vidim sa svim meni dragim ljudima, obiđem mesta za koja me vežu lepe uspomene. Obožavam Skoplje i miran način života u njemu, bez velike užurbanosti i trke. Nedostaje mi ta tišina grada.

Postigli ste međunarodni uspeh ulogom Nigar kalfe u seriji “Sulejman Veličanstveni“. Kako se nosite sa popularnošću?

- Ceo projekat je postigao internacionalni uspeh i drago mi je zbog toga. Nemam probleme sa paparacima, svesna sam svoje popularnosti i slatko uspevam da se nosim s tim.

Da li vam je nekada teško da mnogo snimajućih sati provedete u prelepim kostimima koje nosite u seriji? Koliko je zahtevan rad na setu serije "Sulejman Veličanstveni"?
- Kostimi su prelepi, ali je teško više sati provesti u njima. Posebno je nezgodno u vreme pauze za obrok, ali to je deo mog posla pa sam se i na to navikla. Lik Nigar kalfe je zahtevan, pa se dogodi da se tokom snimanja umorim. Ipak, volim glumu i srećna sam što sam dobila tu ulogu, uživam u njoj.

Govorite makedonski, turski, albanski, švedski, srpski, bugarski i engleski. Kako znate toliko jezika?
- Eto, desilo se. Turkinja sam, pa je normalno da govorim turski. Rođena sam u Makedoniji gde se govori makedonski, pa sam ga naučila. Imam prijatelje Albance i od njih sam naučila njihov jezik, a živela sam tri godine u Švedskoj i tamo sam naučila švedski. Srpski znam još iz vremena nekadašnje Jugoslavije, Bugari su nam susedi, a engleski svi znamo.

Završili ste srednju medicinsku školu, da li vam je ikada bilo žao što niste krenuli putem medicine?

- Nikad mi nije bilo žao jer to nisam ni htela da učim. Naime, kada je trebalo da upišem srednju skolu, tek sam se bila vratila iz Švedske i nisam pričala makedonski. U Tetovu postoji srednja medicinska škola na turskom jeziku, pa je to bio razlog da upišem baš tu školu.

Unuka ste legendarnog pozorišnog glumca Lütfü Seyfullaha. Je li na vaš izbor glumačke profesije uticalo to sto su članovi vaše porodice proslavljeni umetnici?
- Unuka sam pokojnog glumca Lütfü Seyfullaha, a kćerka suflerke Feyhan Ahmet. Odrastajući uz njih, od ranog detinjstva udisala sam pozorišnu prašinu i zavolela scenske igre, tako da sam i sama postala glumica.

Da li ste u karijeri imali trenutke kada vam je bilo teško pred kamerama?
- Bilo je takvih trenutaka pre nego što je počela da se emituje serija "Sulejman Veličanstveni", u serijalu "Elveda Rumeli" imala sam ulogu Zarife i odigrala sam osamdeset epizoda. Tada sam "razbila" sve poteškoće koje sam imala u vezi sa kamerama.

Družite li se sa glumcima iz serije koja je bila vrlo gledana u Srbiji? Sa kim najviše?

- Na setu ove serije družimo se svi, skoro smo kao porodica. Najviše se družim sa Nur Fettahoglu koja u "Sulejmanu Veličanstvenom" tumači lik Mahidevran.

Možete li reći da ste emotivno ispunjeni i srećni?
- Zadovoljna sam, ali normalno je da vam uvek nešto nedostaje. Na intimnom planu srce mi je još prazno, ali, s druge strane, dobijam mnogo ljubavi od porodice i prijatelja. Pored toga, posebna satisfakcija je raditi posao koji volite, što me naročito čini srećnom.

Postoji li uloga o kojoj maštate i priželjkujete da je dobijete?
- Naravno, u mnogome bih volela da se okušam, a jedna od želja je da se pojavim u nekom projektu akcionog žanra. To bi bio pravi izazov, kome ne bih mogla da odolim.

Tekst: Life Content, Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još