Emir Kusturica: Javnost je prejeftina da bih u njoj učestvovao

Emir Kusturica: Javnost je prejeftina da bih u njoj učestvovao

Autor: | 29/04/2013

0


Reditelj Emir Kusturica odlučio je da se večeras povuče iz javnosti nakon gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" na B92. Kusturica je naveo da neki tvrde da je on postao pisac, a neki da nikada nije ni bio reditelj, kao i da je "medijski mrtva ličnost", odnosno da više neće davati intervjue, niti izjave za medije.
- Čovek provede čitav život pokušavajući da ostavi trag, a na kraju ga samo pometu. Ta faza u kojoj se nalazim je vrlo značajna - rekao je Kusturica u Utisku nedelje. Na pitanje zašto se u studiju pojavio sa bradom, Kusturica je odgovorio da je to zbog uloge u filmu, gde glumi monaha koji "svaki dan izlazi na brdo i prosipa kamenje". On kaže da se radi o nastavku uloge trodelnog filma, priče "o zmiji koja spasava život čoveku, o ženi koja se žrtvuje za čoveka, i o čoveku koji se žrtvuje za sve".
Govoreći o odluci da se više ne pojavljuje u javnost, Kusturica navodi da je on "medijski mrtva ličnost".
- Bio sam povređen zbog te priče o parku prirode. To je bila reakcija na završni akt, da je neka DRI došla i otkrila da ima u proceduri neka greška... a ne zna javnost da je taj život tamo proveden pod pritiskom. Završni akt te priče je da sam povređen činjenicom da sam unosio u infrastrukturu u Srbiju mnogo više... pojavljivanje u medijima pomaže nekoj sujeti koju više nemam - kaže Kusturica. On kaže da je do sada čekao rezultate internacionalne revizorske grupe.
- Ustanovljeno je da je vrednost učinjenog dva miliona i 700 hiljada evra, a da je država dala milion... odakle tih milion i sedamsto? To je unesena vrednost. Sada je pitanje kako DRI koja dođe može da maši taj milion i 700 hiljada... ne kažem zbog tih para... ja sam radio ono što sam radio i kada sam bio mali... hteo da sam da to oko mene živi. Ali kako je moguće da neko dođe u nečiju kuću i da ustanovi da je napravljena proceduralna greška od 7.000 evra, a da ne primeti da je uneseno u tu kuću još milion i sedamsto hiljada - kaže Kusturica i dodaje da se nije on uvredio zbog toga.
- Nisam se ljutio na DRI nego na eksploataciju. Živimo u dobu pakosti i eksploatacije koja nema granice - rekao je Kusturica i kao primer naveo to da kada treba da se promoviše njegova knjiga, nema ga u javnosti, a kada se desi "proceduralna greška", onda na dnevniku njegova "glavetina" se pojavljuje.
- To je ta javnost koja je prejeftina da bi u njoj učestovava, i to je javnost od koje odustajem - kaže Kusturica.
Reditelj je najavio da posle večerašnjeg intervjua neće davati izjave medijima, i da će da se povuče iz javnosti. Međunarodna zajednica je isterala većinu Srba s Kosova, ali je vlast u Srbiji sporazumom u Briselu preostale sunarodnike "ostavila neprijatelju", rekao je Kusturica dan pre poslednjeg intervjua na B92.

Izvor: B92
Foto: Beta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti