Pola sata sa... Tanja Bošković

Pola sata sa... Tanja Bošković

Autor: | 09/02/2012

0

Tokom svoje bogate karijere Tanja Bošković je udahnula život mnogim dramskim junacima, kako u pozorištu tako i na televiziji i filmu. Zbog svoje posebnosti i nepristajanja na kompromis uvek se izdvajala. Nikada nije volela da se eksponira u javnosti, pogotovo ako za to nije povod njena profesija. Vodi miran i povučen život sa svojom decom, sinom Đorđem i kćerkom Lanom. Ova harizmatična dama uskoro će u pozorištu „Madlenianum“ zaigrati i čuvenu Gretu Garbo, holivudsku divu čiji joj je život uvek bio inspiracija.
Uskoro će biti premijera vaše nove predstave „Tajna Grete Garbo“ u kojoj tumačite lik holivudske dive, o čemu je reč u tom komadu?
- Radnja se dešava pedesetih godina u Njujorku i o tom periodu njenog života se vrlo malo zna jer je poslednji put snimila film 1941. i posle toga se nije pojavljivala u javnosti. Nikada se nije družila sa ljudima iz sveta kinematografije, nije volela Ameriku i često je govorila da su joj najlepši dani u Sjedinjenim Državama bili oni kada je svojima slala novac u Švedsku. Inače, potekla je iz veoma siromašne porodice i bavila se glumom samo da bi izašla iz sveta nemaštine. Međutim, imala je veoma bogat unutrašnji život i bila je pet koraka ispred svog vremena. Njena gluma je bila inovativnija i u odnosu na mnoge današnje kolege.
Da li ova uloga za vas predstavlja veliki izazov?
- Svaka uloga je izazov, a naročito kada je reč o ovako lepo napisanom komadu i istorijskojličnosti. I ranije sam razumela Gretinu potrebu da se izoluje iz tog sveta i da bude drugačija od drugih. Cenim rad svih holivudskih diva poput Šeron Stoun, Meril Strip ili Monike Beluči, jer biti diva podrazumeva veliki rad, što je ujedno i velika muka.
Jeste li i vi nekada imali potrebu da se povučete sa javne scene poput Grete?
- Više puta sam se povlačila i vraćala na scenu, a intimni život sam uvek čuvala i on nema veze sa mojim poslom. Sa prijateljima se družim samo po kućama, jer ne volim da mi slike izlaze po novinama. Neko vreme sam živela u Americi i bavila se nekim drugim stvarima. Poput Grete, imam drugarice na pijaci i najviše volim da razgovaram sa ženom koja prodaje bundeve, jer je smatram velikom mudricom.
Koja je razlika između vas i junakinje čiji lik tumačite?
- Razlike su ogromne. Prvo, ona potiče iz veoma siromašne porodice i nije imala oca, dok sam ja penzionerka kojoj su roditelji, hvala bogu, još živi. Majka sam i imam dvoje divne dece za razliku od nje. Rođena sam i živim u svojoj zemlji Srbiji koju mnogo volim i kada sam imala priliku da budem „iseljena“, odbila sam, jer sam smatrala da je život u tuđini gori od bombardovanja.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti