Darko Stanić: Zaljubljeni heroj nacije

Darko Stanić: Zaljubljeni heroj nacije

Autor: | 15/02/2012

0

Odličnom odbranom i emocijama koje je ostavio na terenu dok je nosio dres sa državnim grbom na nedavno završenom „Evropskom prvenstvu u rukometu“, golman Darko Stanić postao je miljenik nacije. Tokom dve nedelje takmičenja, na kojem je sa saigračima osvojio srebrnu medalju,  pokazao je da je zaslužio titulu najboljeg rukometnog golmana u Evropi.  „Ministar odbrane“, „Div među stativama“, „Srpski heroj“ samo su neki od naslova koji su se uz ime Darka Stanića mogli pročitati u domaćoj štampi. Skroman i van terena uvek nasmejan tridesettrogodišnjak, rođeni Mojkovčanin, ima razloga za slavlje, ali lovorike koje mu dodeljuju na svakom koraku deli sa saigračima.
- Kada su me pitali pre Nove godine šta očekujem od prvenstva, moj odgovor je bio samo da se ne obrukamo. Nisam pomišljao na to da ćemo stići do finala. Ceo tim je dao najviše od sebe, iz utakmice u utakmicu smo bili sve bolji i rezultat nije izostao. Iako je ovo veliki uspeh, žao mi je što smo propustili šansu da se popnemo na tron. Mnogi faktori su uticali da izgubimo finale, a jedan od njih je što smo se emotivno ispraznili u utakmici protiv Hrvatske. Imao sam utisak da javnost od nas traži samo da dobijemo taj meč, a ostalo nam je oprošteno. Osećali smo i veliki pritisak jer su pre nas pobedili Novak Đoković i vaterpolisti - kaže na početku razgovora za „Hello!“ Darko.
Iako je od istorijskog uspeha za našu reprezentaciju prošlo desetak dana, Darko više nije euforičan. Kaže da je od onih koji uživaju na putu ka ostvarivanju zacrtanih ciljeva.
- Lepo je kada postigneš dobar rezultat, ali treba doći do njega. Zato ja uživam na tom putu, jer kada ostvarim jedan cilj, sebi odmah postavljam novi.
Simpatični golman koji šarmira svojim osmehom ističe da je drugačiji od ostalih. Za razliku od saigrača iz reprezentacije i kluba „Metalurg“ iz Skoplja za koji nastupa, njemu je mnogo toga dozvoljeno, pa i da odsustvuje sa treninga kada to želi.
- Oduvek sam se više bavio time šta moj mozak može da uradi i koliko mentalno mogu da ojačam, jer ukoliko sam u glavi jak, fizičke nedostatke mogu lako da nadoknadim. Ne volim pravila, ona mi oduzimaju energiju i koncentraciju. Tačno je da sam tražio ustupke i do sada mi je svaki trener  izlazio u susret. Sve mi je dozvoljeno, jer znaju po kom principu funkcionišem i šta mogu da donesem ekipi. To nije povlastica već obaveza da moram to da opravdam na terenu i da svojim zalaganjem zaslužim tu pogodnost. Samo ako sam najbolji, mogu sebi da dozvolim da se ponašam  kako hoću - iskren je Darko.
Markantni golman zavoleo je rukomet kao dečak. Pošto mu u to vreme  nisu bili dostupni kompjuter i video-igrice, lopta mu je bila glavni rekvizit za igru. Oprobao se kao fudbalski golman, ali mu se teren nije dopao, jer je, kaže, prljav i blatnjav kada padne kiša, pa se opredelio za rukomet, ali je ostao među stativama. Sa petnaest godina počeo je profesionalno da se bavi rukometom, a sa punoletstvom spakovao je kofere i otišao u svet da stekne afirmaciju. Njegovi roditelji, otac Tomica i majka Bojana, kao i jedanaest godina starija sestra Branka uvek su mu bili velika podrška i danas su veoma ponosni na njegove uspehe.
Ipak, Darku nije u životu bilo sjajno. Greška koju je napravio 2006. godine, dok je igrao u Švajcarskoj, mogla je skupo da ga košta. Nepromišljeni potez koji je napravio kada se našao u većem društvu i konzumirao kokain odvojio ga je na dve godine od rukometnog terena, ali zahvaljujući pojedinim trenerima, među kojima se najviše istakao Jovica Cvetković, koji su i posle te afere verovali u njega, vratio se tamo gde mu je mesto.
- Mali je broj sportista koji bi priznali da su se dopingovali, a kamoli da su koristili kokain. Ne bežim od svoje prošlosti, niti od odgovornosti. Volim da kršim pravila, ali sam svestan svake posledice i plaćam ceh onoliko koliko treba. Tako je bilo i tada. Kokain sam uzeo samo jednom, ali na moju nesreću, ili sreću, tada sam i jedini put u karijeri išao na doping kontrolu. Tako je sve izašlo na videlo. Mnogi su mi rekli da je to slučajnost, ali ja u njih ne verujem. Napravio sam veliku grešku, ali sam je shvatio kao poruku da se okrenem drugačijem životu. Danas mi je drago  što se sve tako desilo. Neopisivo je sve kroz šta sam prolazio, ali sam sve podneo stoički i iz cele priče izašao jači - bez imalo ustezanja priča o nemilom događaju Darko.

Piše: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još