Pola sata sa... Svetislav - Bule Goncić

Pola sata sa... Svetislav - Bule Goncić

Autor: | 20/04/2012

0

Glumac Svetislav-Bule Goncić u karijeri dugoj više od četiri decenije odigrao je preko sedamdeset uloga. U svet filma kročio je kao desetogodišnji dečak. Zajedno sa Slavkom Štimcem igrao je u drami Branka Bauera "Zimivanje u Jakobsfeldu". Po završetku Fakulteta dramskih umetnosti dobio je šansu da zaigra u filmu Miloša Radivojevića "Živeti kao sav normalan svet". Na filmskom platnu plenio je talentom i šarmom, nizale su se role u ostvarenjima: "Kako sam sistematski uništen od idiota", "Šećerna vodica", "Lager Niš", "Hajde da se volimo". Uporedo sa filmovima, popularni Bule je intenzivno snimao projekte i za televiziju, a nije zapostavljao ni teatar. Kao mađioničar Čarli Marjanović u seriji „Srećni ljudi“ zadobio je simpatije mnogobrojne publike. Ljubav prema ovom zanimljivom zanatu, sa kojim se susreo u seriji, nastavio je da razvija. Šarmantni glumac član je "Kluba mađioničarskih umetnosti", a snimio je i dokumentarac o ljudima koji stvaraju iluziju na sceni. Ipak, magija mu nije bila potrebna da dobije ulogu rimskog senatora u rediteljskom prvencu Rejfa Fajnsa „Koriolan“, kao i ulogu prevaranta Džame u seriji ,,Selo gori, a baba se češlja“. Filmski, televizijski i pozorišni umetnik stalni je član "Ateljea 212", na čijim daskama je sazreo njegov glumački talenat. Bio je i dugogodišnji direktor Pozorišta na Terazijama. Uvek raspoložen, nasmejan i duhovit, u razgovoru za magazin „Hello!“, dosledan u svojim stavovima, ne želi da priča o porodici koju čuva od "spoljašnjih uticaja". Popularni Džama govori o saradnji sa Radošem Bajićem, ali i koliko mu je drago što je učestvovao u snimanju rimejka dečije serije "Na slovo, na slovo", prema tekstu Duška Radovića, sa novim akterima, drugačijim lutkama i slikom prilagođenom današnjim mališanima.
Snimili ste dokumentarac ,,Strategija iluzije“ o ljudima koji stvaraju iluziju na sceni. Šta vam je toliko interesantno kod mađioničara?
- Posao mađioničara je specifičan scenski izraz, zanimljiv je i uzbudljiv i kada je naizgled najozbiljniji. To je važna stvar na sceni, a glumac iz toga može da izvuče neke praktične načine koji se tiču fokusa, skretanje pažnje. Zanimljivo je i za izvođača trika i samog posmatrača koji netremice gleda i divi se umeću umetnika.
Jeste li naučili neki trik?
- Postoje mnoge kategorije, dele se po riziku, prema raznim vrstama. To je koreografisani zanat, potrebno je veliko iskustvo. Naučio sam najjednostavnije trikove.
Da imate čarobni štapić, šta biste uradili?
- Živeo bih na velikom brodu od sedamdeset metara i kružio planetom. Ali, ne Zemljom već nekom drugom.
Planirate li snimanje novog dokumentarnog ili igranog filma?
-Planiram, ali ne volim unapred da otkrivam detalje.
Magija vam nije bila potrebna da dobijete ulogu rimskog senatora u rediteljskom prvencu Rejfa Fajnsa „Koriolan“. Kakvo iskustvo ste stekli radeći na ovom filmskom ostvarenju?
- Bio sam samo jedan od brojnih glumaca koji su radili na tom filmu. Rejf je divan čovek i to je veliko i lepo iskustvo za mene. Pre rata je bilo više koprodukcija i uvek se lepo radilo. Šteta što toga ima sve manje.
Kako ste počeli da sarađujete sa Radošem Bajićem u seriji „Selo gori, a baba se češlja“?
- Mnoge stvari se dešavaju slučajno ili namenski. Radoš me je pozvao i ja sam rekao da hoću da radim. Lepa je to uloga, Džama je simpatičan lik, a Radošev poslovni potez je bio vrhunski.
Kakvo je stanje u pozorištima, na filmu, ima li nade da će biti bolje?
- Stanje je samoupravno, bar što se pozorišta tiče. Taj format koji postoji već četrdeset godina i dalje, nažalost, postoji, rezultat kao da nije važan. Možda se nekad i promeni, nikada se ne zna.
Koliko se profesija glumca ceni kod nas, a koliko bi trebalo da bude cenjena?
- Društveni status je visok, a finansijski nizak. Međutim, kada govorimo o nekoj ličnoj kategoriji, svako od nas zna koliko vredi.
Koje filmsko ostvarenje vas je u poslednje vreme ostavilo bez daha?
- Gledam mnogo filmova i uživam u tome, ali nemam omiljeni film.
Radite samo za sebe i svoju porodicu, za ostale ste suviše spori i previše skupi. Uspeva li to kod nas i na koji način?
- Kada majstori rade, oni rade brzo i jeftino. Ja radim sporo i skupo.
Snimili ste rimejk kultne televizijske serije za decu ,,Na slovo, na slovo“, kakvi su vaši utisci?
- Sećam se starog „Slova“ i svima koji su gledali tu seriju muzika je urezana u sećanje. Sinovi Miće Ilića su radili muziku za ovu našu seriju, a ona je urađena kao rimejk, uz sve poštovanje autora originalnog ,,Slova“. Zaista smo se trudili. Serija je prilagođena današnjem vremenu, generacijama i beskrajno je duhovita.
Deca vas vole, a i vi njih, u čemu je tajna, kako uspevate da svako dete nasmejete?
- Svako ko je roditelj to zna. Treba voleti decu, igrati se sa njima, razumeti ih i pomalo i sam biti dete. Ko izgubi dečju nit, suviše je odrastao.
Pripremate li nešto novo za publiku koja voli da vas gleda na fimu, u serijama i pozorištu?
- Ideja ima, videćemo šta će se realizovati jer je današnje vreme čudno. Ne bih unapred pričao.
Koja vam je najdraža glumačka uloga, a koja životna?
- Nisam o tome nikada tako razmišljao. Svaka mi je veoma draga.
Gde vidite magiju u svakodnevnom životu?
- Jednog dana, ako postanemo normalno društvo, sa normalnim odnosima, poštovanjem ravnopravnosti i jednakosti, možda će i biti magije. Za sada je nema.
Kako provodite slobodno vreme?
- Tada ne koristim mozak, isključim se i budem na rezervi.
Šta vas čini srećnim?
- Dobra hrana, u njoj uživam.

Piše: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin