Vesna de Vinča: Srpski jorgovani u čast velikana

Vesna de Vinča: Srpski jorgovani u čast velikana

Autor: | 26/04/2012

0

Misija „Srbija , zemlja jorgovana“, koju je osmisila Vesna de Vinča, vlasnica kompanije „Miss YU“ i novinarka, održana je nedaleko od Pariza, u gradu Amboaz. Sa prijateljima, među kojima je bilo i poznatih ličnosti, obišla je dvorac u kome je živeo Fransoa Prvi i grob čuvenog Leonarda da Vinčija. Društvo, koje su činili Srbi i Francuzi, posetilo je i zamak Clos Luce u kome je velikan živeo, kao i park po kome se šetao.
- Upravo smo tu, u parku, u čast najvećeg stvaraoca renesanse, posadili jorgovane. Položili smo i cveće na njegov grob. Želimo da Srbija bude dolina jorgovana Evrope. Sadimo ih u Srbiji, ali i u svetu, na najznačajnijim mestima, kakvo je ovo u Amboazu. Želimo da nas svet prepoznaje po ovom „nacionalnom“ cveću, ali i plemenitom postupku našeg kralja iz 13. veka, Uroša Prvog Nemanjića, koji je za svoju buduću kraljicu Jelenu Anžujsku posadio dolinu jorgovana, uz reku Ibar. Nije joj poklonio samo cvet, ni   buket, već celu dolinu. To je kavaljer - kroz osmeh je za magazin „Hello!“ rekla Rada Đuričin, poznata glumica.
Ovu lepu manifestaciju u kojoj se jorgovani sade u zemlji i inostranstvu od  početka, 2007, podržavaju kraljevske porodice Evrope. U Amboazu specijalni gost bio je Njegovo veličanstvo Sikst Anri de Burbon Parme, naslednik francuske loze Burbona. Manifestaciju su podržali i plemići iz reda „Vitezovasvetog Lazara“, sa generalnim kancelarom, grofom Filipom Picapijetrom na čelu. Oni su omogućili da se srpski jorgovani sade u ovom  posebnom ambijentu, koji je pod zaštitom „Uneska“.
Među šezdesetoro gostiju bilo je ljudi iz Pariza, Dubaija, Londona, Amsterdama, Kana, Monte Karla i Beograda. Na početku programa, ispred zamka u kome je slavni Leonardo živeo, društvu se obratio vlasnik Amboaza, poznati francuski mislilac Gonzak de Seint Bris, koji je napisao kultnu biografiju Fransoa Prvog. Svima je poželeo dobrodošlicu u „Leonardovo carstvo“ koje godišnje poseti skoro petsto hiljada ljudi. Rekao je da će srpski jorgovani od sada biti deo „dočeka“ turista iz celog sveta.
- Kao naslednik kuće Burbona, odmah sam shvatio značaj afirmacije plemenitih principa i veza koje su od 13. veka postojale između Srba i Francuza. Ovom projektu, sađenju jorgovana, pristupio sam 2009. godine, a sada sam i ja prvi put video grob i kuću Leonarda da Vinčija i sreo plemiće Sein Bris, vlasnike dvorca.
Autor ovog originalnog projekta Vesna de Vinča je rekla:
- Plemenitost obavezuje. Budimo veličanstveni u ljubičastoj, duhovnoj, kreativnoj dimenziji. Zato smo se i obreli ovde, da, dok sadimo srpske jorgovane, mislimo o izvorima Leonardovog talenta i njegovih holističkih dostignuća. Ovom manifestacijom stvaramo duhovno plemstvo koje proizlazi iz naših postupaka i dela. Dok sadimo jorgovane, ukorenjujemo principe plemenitosti i dobrote, širimo znanje o našoj tradiciji i kulturi i stvaramo novi lik Srba u svetu.
Ovom izuzetnom kulturnom „hodočašću“ prisustvovali su i: Marko Stupar, Nebojša Pilipović Pilo, Adna Cibil, Mića Atanasković, Maša Krivokapić i predstavnik srpske dijaspore Siniša Blagojević. Harfistkinja Radmila Bakri je u okviru programa otpevala dve pesme iz 15. veka, francusku i srpsku. Na grobu Leonarda da Vinčija govorila je glumica Rada Đuričin. Priređen je i poseban „istorijski ručak“ iz vremena FransoaPrvog koji je Leonarda  sahranio pored svog dvorca, smatrajući ga duhovnim ocem.„Radionica duše“, koju je osmislio galerista Momčilo- Moša Todorović, poklonio je svakom učesniku zlatnik, medalju specijalno napravljenu za ovu priliku. Ekipa serijala „Bez vize“, Maja Martinović i Vladan Jočić, realizovala je specijalnu emisiju koja će se emitovati na „Radio-televiziji Srbije“, ali i još trideset televizijskih regionalnih programa.  

Piše: Nadežda Jokić
Foto: Privatna arhiva

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti