Jorgovani u Parizu

Jorgovani u Parizu

Autor: | 13/04/2011

0

Kraljevske porodice Evrope, predstavnici Burbona, Karađorđevića, Lihtenštajna , kao i viđeni Srbi i Francuzi okupili su se u subotu u dvorcu Madam Pompadur i u nedelju u crkvi Sveta Petka u Parizu, da bi zasadili 100 jorgovana promovišući koncept "SRBIJA ZEMLJA JORGOVANA" u Francuskoj. Ovo je prvi put da se jorgovani masovno sade izvan Srbije gde je do sada posadjeno 6000 sadnica.
Projekat "Srbija zemlja jorgovana" nastao je kao podsetnik na hrišćansku ljubav princeze Jelene Anžujske i kralja Uroša Prvog Nemanjića koji je čekajući svoju nevestu kao poklon za nju zasadio dolinu jorgovana kod Ibra, daleke 1250. godine.

Prve jorgovane u ime francuskog i srpskog prijateljstva ovde su posadili NJKV Aleksandar Pavlov Karađorđević, NJKV Sikst Anri De Burbon Parme, NJKV Princeza Barbara od Lihtenštajna, gradonačelnici četiri grada u Francuskoj, oskarovac Skot Hiler, Sofija di Garofani, domaćin manifestacije - skulptor Zlatko Glamoček koji je ovim povodom priredio izložbu u bašti porodice Di Garofani. Sađenju ovog cveća pridružili su se umetnici i arhitekte Toma Garevski, Darko Mladenović, Mića Atanasković, Maša Krivokapić, predstavnici srpskih asocijacija u Francuskoj Siniša Blagojević, Vidoje Purić, Dejan Stevanović, prestavnici medija i mnogi drugi poklonici ideje da Srbija postane "Dolina jorgovana Evrope". Skupu su prisustvovali i Vitezovi Reda Svetog Lazara, na čelu sa Velikim Kancelarom grofom Pikapijetrom.

- Srećna sam što se ideja o Srbiji zemlji jorgovana širi izvan granica te zemlje. Oduševljena sam predlogom prisutnih francuskih gradonačelnika da se dani jorgovana organizuju i u njihovim gradovima uz koncerte klasične muzike - izjavila je Barbara od Lihtenštajna.

- Ideja o novom imidžu Srbije kao zemlje jorgovana pokazuje neverovatnu vitalnost. Srbi u Francuskoj prihvatili su ovaj projekat i planiraju da od sledeće godine na dar Francuskoj sade "Ulice Jorgovana", a prva će biti u Diznilendu, nadomak Pariza. Posebnu zahvalnost dugujemo ocu Željku, starešini crkve Sveta Petka u Bondiju gde smo i zasadili prve jorgovane - izjavila je Vesna de Vinča, autor projekta, kojoj je pripala čast da zasadi poslednju sadnicu tradicionalnog srpskog cveta.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin