Vesna de Vinča: Pred novim životnim izazovom

Vesna de Vinča: Pred novim životnim izazovom

Autor: | 07/12/2011

0

Vlasnica kompanije „Miss Yu“ Vesna de Vinča tek što je doktorirala na univerzitetu „Megatrend“ iz oblasti novinarstva, našla se pred novim i čudesnim životnim izazovom. Energična plavuša, koja je odbranila doktorat na temu ekskluzivnog televizijskog novinarstva, dobila je poziv da bude jedan od takmičara ovogodišnje sezone rijaliti programa „Survivor“.
- Dobila sam poziv i trenutno sam u procesu vrlo složenih dogovora. Predstoji nam potpisivanje ugovora, a trebalo bi da prođem i različite testove. Ovaj rijaliti program ima ozbiljan pristup i rad sa učesnicima programa. Period ovogodišnjeg učešća je od 15. januara do kraja februara u Kostariki. Smatram da su instinkt i intuicija dva sasvim različita načina života i preživljavanja. Mnogi to brkaju. Instinkt je ono životinjsko u nama, dok je intuicija ono božje, duhovno, što nosimo. Biološko preživljavanje je nižerazredno, inferiorno, ali neophodno. Mentalno je jačina i ono je centar izdržljivosti svakog od nas. Treba preživeti, izdržati neverovatanpritisak, a ostati čovek. Bar mi u Srbiji to znamo. Već dvadeset godina učestvujemo u „najluđem“ rijaliti šou-programu koji režira „Veliki brat“ - na početku razgovora za magazin „Hello!“ u dahu kaže novinarka poznata po ekskluzivnim intervjuima koje je radila sa čuvenim sagovornicima kao što su Moamer el Gadafi, Nelson Mandele, Simon Vizental i mnogi drugi.
- Realizacija ove rijaliti emisije, kao kamera i režija, izuzetno mi se dopada, a produkcija je profesionalna, na visokom nivou, zbog čega sam i pristala da razmišljam o učešću. Imam i posebnu ideju da budem jedinstvena kao učesnik - gladovala bih sve vreme, tokom boravka na Kostariki. Dakle, pred  kamerama ne bih jela trideset dana, kako bih sebi, a i gledaocima pokazala koliko je ljudska duhovna moć jaka i kako je moguće duhom „zauzdati“ telo. To bi bio i svojevrstan rekord. U organizam ništa ne bih unosila osim vode. Nijedan učesnik u svim emisijama „Survivora“, koje se emituju u više od pedeset država, do sada nije uradio tako nešto. Videćemo da li će to meni poći za rukom. Najduže koliko sam do sada bez hrane izdržala je dvadeset osam dana. To je moj lični rekord. U tom periodu pila sam samo vodu i čaj. Bilo je uzbudljivo jer ta saznanja su posebna - ta radost pobede duha nad telom, taj „unutrašnji osmeh“, divan je osećaj. Znam da su tokom boravka na Kostariki, i snimanja, prisutni i doktori, koji brižljivo prate zdravstveno stanje svakog učesnika. To je dobro, jer će mi meriti pritisak svakog dana i sve ostale preglede ažurno obavljati, sigurna sam.
- Biću pod pravom medijskom i medicinskom „prismotrom“. Inače, godinama upražnjavam gladovanje uz seanse akupunkture, i tako koristim prednosti tradicionalne kineske medicine. To je jedan od načina da uvek budem u telesnoj ravnoteži. Gladovanje u kombinaciji sa akupunkturom blagotvorno deluje i na vedrinu duha, dinamiku i energiju. Ako pristanem da budem učesnik rijalitija, nažalost neću imati mogućnost da sa mnom bude moj doktor tradicionalne medicine Rus Vlada Danilov, jer bi mibilo lakše tako da gladujem. Akupunktura poboljšava revitalizaciju i učestvuje čak i u podmlađivanju organizma. Povremena gladovanja bih svima preporučila. Postoji nauka o gladovanju, o čemu ću pričati tokom rijalitija. Ruski lekari su utemeljili to i dalje neistraženo područje
- kroz osmeh kaže Vesna, koja je prošle nedelje postala doktor nauka.
- To je takođe bilo veliko suzdržavanje. Ali, askeza ili suzdržavanje je definitivno put ka svakom uspehu. Građu za doktorat sam sakupljala tokom sedamnaest godina, a poslednjih šest sam se bavila istraživanjem i čitanjem obimne literature iz oblasti masovnih medija, u kojoj gotovo nema ništa o televizijskoj ekskluzivi. Zato je moj doktorat svojevrstan pionirski rad u kome sam definisala kategorije, napravila model produkcije televizijske ekskluzive, od ideje do realizacije. Istražila sam i predstavila sva ograničenja i stimulanse da se dođe do velikih ličnosti do kojih sam ja dolazila. Napravila preko četrdeset takvih emisija. Intelektualno, organizaciono i produkcijski to je jedan od težih „zahvata“ u mom životu. Osam meseci sam samo pisala, uporedo sa obavezama u kompaniji „Miss Yu“. Osećam veliko olakšanje, i doktorat je kruna tog mog rada i uputstvo za sve one koje zanima na koji način se dolazi do ekskluzivnihličnosti, ali i do ekskluzivne emisije, pošto prvo uopšte ne podrazumeva drugo. Tu sam otkrila mnoge svoje tajne - kako sam došla do Gadafija, do Mandele i mnogih drugih.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin