Dejan Matić: Svadbeno veselje za pamćenje

Dejan Matić: Svadbeno veselje za pamćenje

Autor: | 31/07/2012

0

Svi pevači koji nisu na odmoru ili na turneji po Crnogorskom primorju u utorak, 17. jula, našli su se na istom mestu. Tridesetak pevača narodne muzike i nekolicina menadžera, kompozitora i aranžera došlo je da zajedno sa Dejanom Matićem proslavi njegov najradosniji dan. Poznati pevač zakleo se na večnu ljubav devojci Jeleni Lukić,rodom iz Sremske Mitrovice, koja će mu početkom decembra podariti dete.
Mladenci, koji su posle dvogodišnjeg poznanstva vezu započeli u januaru, došli su u crkvu „Vasilje Ostroški“ na Bežanijskoj kosi pola sata pre zakazanog termina. Dok je mladoženja razgovarao sa sveštenikom, mlada je sedela u beloj limuzini, dugačkoj desetak metara. Ubrzo je stigao i Dejanov brat blizanac Saša sa suprugom Anđom i kćerkama Aleksandrom i Tarom. U trenutku kada su se braća zagrlila harmonikaši su zapevali čuvenu svadbarsku pesmu „Danas, majko, ženiš svoga sina“, što ih je razgalilo i usledilo je, kako običaju nalažu, čašćavanje muzike. Kada su i ostale zvanice stigle, nevesta se pridružila svom izabraniku pred oltarom. Ceremoniju venčanja ispratio je crkveni hor, a sjajni glasovi mladića i devojaka još više su ulepšali ovaj svečani trenutak. Tridesetčetvorogodišnji Dejan često je brisao znoj sa čela, a trema je bila uočljiva. Za razliku od njega, Jelena je ceremoniju propratila sa osmehom na licu, i mada je bila nervozna, to je vešto prikrila. Dejanova supruga blistala je u beloj top venčanici asimetričnog kroja koja je isticala njenu vitku liniju, dok se pevač odlučio za elegantno svetlosivo odelo. U pratnji kumova, Dejanovog dugogodišnjeg prijatelja Mirka, koji je zbog venčanja doputovao iz Toronta, i Jelenine drugarce iz srednje škole Dušane, mladenci su napustili crkvu i uputili se ka beogradskom naselju Ledine u restoran „Holivud“.
Mladenci nisu želeli da se opterećuju detaljima poput posebne dekoracije prostora i sličnih sitnica, već im je najvažnije bilo da se njihovi gosti osećaju prijatno. Zbog toga su „glamurozni detalji“ izostali. Na centralnom delu stola bile su postavljene velike posude u obliku čaša za šampanjac, napunjene vodem po kojoj su plutale raznobojne mirišljave sveće, dok su stolice bile presvučene u belo platno sa mašnom u ciklama boji,istikao i cvet u mladinoj kosi.
Sedamsto pedeset zvanica je izlazak mladenaca propratilo gromoglasnim aplauzom, posle čega je usledilo građansko venčanje. Mlada je svom prezimenu dodala Matić i zavetovala se na večnu ljubav, u dobru i zlu. Iako je u šestom mesecu trudnoće, stoički je podnela dvoipočasovno fotografisanje i čestitanje, nijednog trenutka ne gubeći izraz sreće i radosti na svom licu.
U obilju raznovrsnih specijaliteta, pre svega domaće kuhinje, svačiji ukus je bio zadovoljen i svaki gost ponaosob uslužen. Kao predjelo servirani su pršuta, pečenica, kačkavalj, paprike u pavlaci, proja i šopska sala, dok su glavno jelo sačinjavale razne mesne đakonije: teleći medaljoni, piletina, jagnjeće i praseće pečenje. Pili su se skupoceni konjak, šampanjac, viski,domaća rakija, najkvalitetnija vina i pivo.
Za odličnu atmosferu bio je zadužen „Magla bend“, koji je sa prvim taktovima inostranih hitova gosteizmamio na podijum za igru. Dok su izvodili jedan od najvećih svetskih hitova „Kosa“, Dragan Kojić Keba, koji je na slavlje došao sa suprugom Oljom, popeo se na stolicu i zaigrao. Ubrzo je uzeo mikrofon i otpevao svoju obradu ove pesme. Potom su se ređale brojne pop pesme, kada je mikrofon završio kod mladoženje.
- Danas sam najsrećniji čovek na svetu. Ušao sam u porodicu Lukić. Hvala vam svima što ste došli da sa mnom i Jelenom podelite ovaj radostan trenutak - nazdravio je Dejan sa prijateljima i familijom i svojoj voljenoj otpevao stihove „Božanstvena ženo, sve ću da ti dam, vezala nas ljubav kao noć i dan, moja sreća to su ta dva oka tvoja, božanstvena ženo, ti boginjo moja“, što je raznežilo zvanice, od kojih su neke i zaplakale. Mladoženja je nastavio sa repertoarom Miroslava Ilića, a uz izvinjene supruzi, zapevao je svoj hit „Oženjen sam, a kao momak živim“. Ubrzo mu se pridružio i brat Saša, pa su zajedno otpevali nekoliko starih izvornih pesama. Godinama je Dejanova velika želja bila da mu jednog dana na svadbi zapeva i Ana Bekuta, koja mu je sada to i ispunila. Pevačica je na svadbu stigla u pratnji Milutina Mrkonjića, koji je takođe uživao u njenom predivnom glasu.
I ostale kolege, Marko Bulat, Zlata Petrović, Jovan Perišić, Bane Mojićević, latile su se mikrofona, a podjednako veseli bili su Maja Marijana, koju sa porodicom Matić vežu kumovske veze, Sanja Đorđević, Ilda Šaulić, Dajana i Žika Jakšić, „Zvezde Granda“ i još mnogi.
Poseban momenat koji će sigurno svi pamtiti, a koji je obeležio celo veselje je iznošenje mladenačke torte. Konobari su na kolicima gurali četvorospratnu tortu koja je, samo što su stigli pred mladence, pala na pod. Sve se rasturilo, ostao je samo da gori vatromet. U tom trenutku nastao je tajac, koji je trajao nekoliko minuta, dok uz pratnju trubačkog orkestra Dejana Petrovića nije izneta prava torta bele boje, ukrašena kristalima, napravljena iz nekoliko delova, koja je simbolizovala krunu. Naime, „incident“ sa tortom je unapred smišljen, a izveden je tako što je od kartona napravljena verna replika prave torte. Posle prvobitnog šoka prisutnih, salom se prolomio grohotan smeh kada su shvatili da je reč o šali.
Pošto je isečenoprvo parče torte koje su mladenci zajedno pojeli i posle zdravice šampanjcem zabava je nastavljena. Trubači su atmosferu doveli do usijanja, a veselje je trajalo do ranih jutarnjih sati.
- Srećan sam i zadovoljan kako je sve proteklo. Imao sam tremu, više od toga da li će sve biti onako kako smo planirali i da li će brojni gosti biti udobno smešteni nego od toga što ulazim u nešto što mi nije poznato. Svaki brak je za sebe, pa se nisam savetovao sa Sašom o tome - sa osmehom na licu i uz veliko olakšanje što je sve prošlo kako je planirao kaže Dejan.
Supružnici će uskoro otputovati na medeni mesec. Još nisu odredili destinaciju, ali su sigurni da će to biti more. Po povratku, Dejan će nastaviti sa koncertnim aktivnostima, dok će se Jelena polako pripremati za decembar, kada će se porodica ponovo okupiti i slaviti rođenje još jednog člana porodice Matić.
- Uzbuđen sam što ću postati otac. Ne znamo još kog je pola beba. Svi iz mog okruženja kažu da imaju osećaj da je kćerka, ali sam ja ubeđen da je sin - kaže na kraju Dejan, još jednom ističući zahvalnost svim dragim ljudima koji su došli i iz Kanade, Švajcarske, Švedske, Austrije, Crne Gore i Republike Srpske da uveličaju njegovo i Jelenino slavlje.
Nesumnjivo je da će ovaj značajan dan u životu mladenaca pamtiti oni, ali i svi prisutni, jednoglasno ocenivši da se odavno nisu tako dobro proveli.

Piše: Sandra A. Rilak
Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti