Slavko Beleslin: Ćutanje je najveća opasnost za opstanak veze

Slavko Beleslin: Ćutanje je najveća opasnost za opstanak veze

Autor: | 27/08/2012

0

Voditelj TV B92 Slavko Beleslin već dve i po godine uživa u ljubavi sa Novosađankom Ivom Šiđanin, a samo za JOY otkriva koji je to recept za srećnu i uspešnu vezu.
- Iva i ja smo se upoznali na zabavi kod zajedničkog prijatelja. U vezi smo dve i po godine, a odnedavno smo i vereni. Većina zaljubljenih parova, pogotovo na početku veze, želi da što više vremena provodi zajedno, pa ni nas dvoje nismo bili izuzetak. Uostalom, to je nešto sasvim normalno i ima mnogo više veze s hemijskim procesima u organizmu nego s voljnim reakcijama. Uvek je na početku sve podređeno novom partneru, ali već nakon nekoliko meseci život se vraća u uobičajene tokove.
Ukoliko je veza prava, prelazak iz faze zaljubljenosti u fazu stabilne veze prođe bez problema. Na pitanje da li postoji granica do koje treba ići s pitanjima “gde si bio i šta si radio” Slavko odgovara:
- Naravno da postoji! Ljudi koji imaju izražen karakter ili integritet na njih – ukoliko su zlonamerno postavljena – neće ni odgovarati. Ipak, u normalnim i zdravim vezama unapred se može pretpostaviti ko će šta uraditi, pa za takvim pitanjima nema ni potrebe. Svako od nas je neponovljivi eksperiment prirode, što znači da svaku novu osobu koja uđe u naš život treba upoznavati “bez”. Često se dešava da emotivne povrede, koje neko vuče iz prošlosti, utiču i na njegovo ponašanje u novim vezama. Sudeći po mom iskustvu, osobe koje nove partnere gledaju kroz prizmu starih, u sebi nose previše tuge i imaju premalo intelignecije.
Ljubomora je, ipak, po Slavkovom mišljenju najčešći kamen spoticanja u vezi.
- Pojedinci njeno ispoljavanje pravdaju tvrdeći da je ona dokaz ljubavi, ali ja ne delim to mišljenje. Ljubomora ne samo da nije dokaz ljubavi već je kancer svakog emotivnog odnosa, koji će od nje umreti kad-tad. Nisam ljubomoran, niti bih ikada dozvolio da svojom nesigurnošću pokvarim odnos koji imam.
Na pitanje šta se u vezi može smatrati zloupotrebom poverenja voditelj kaže da  ne postoji tačan odgovor.
- To su neke tanane linije koje partneri sami iscrtavaju i koje se odnose isključivo na njihovu vezu, ali recimo da bi krupna laž bila nešto preko čega je teško preći tek tako. Ulazak u ozbiljnu vezu ne treba doživljavati kao neminovno ograničavanje sloboda ili menjanje nekih ranije stečenih navika, naprotiv. To je odnos u kom bi obe strane trebalo da dobiju: nove emocije ili novi kvalitet života, a ne da gube individualnost, kontakte ili interesovanja. Prirodno je da svako ostane svoj, to jest da u vezu unese sve ono što je činilo njegov dotadašnji život, bez bilo kakvih drastičnih promena. Najveća opasnost po opstanak veze je ćutanje. Ono čini da sitna nezgoda, možda i komična, preraste u trajnu nespojivost karaktera. Čim vam nešto zasmeta, odmah recite – jasno i glasno! Da biste izgradili zdravu i stabilnu vezu, presudno je da budete zaljubjeni – tek onda ćete zaista biti spremni da se bavite suštinskim stvarima kao što su poverenje ili tolerancija. Ako ne postoje emocije, pomenute reči doživećete kao atak na vaše slobode. Ljubav je uvek na prvom mestu! Treba li da napomenem i ovo – vezu nećete sačuvati ukoliko proveravate svaki partnerov korak, telefonski poziv ili analizirate svaku izgovorenu reč. Lično, ne bih proveo ni minut u takvoj vezi, niti poznajem ikoga ko bi.

Izvor: Joy.rs

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin