Karađorđevići: Porodična svečanost

Karađorđevići: Porodična svečanost

Autor: | 24/12/2012

0

Princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević proslavili su u svom domu na Belom dvoru krsnu slavu „Sveti Andrej Prvozvani“. To je bio odličan povod da, kako običaji nalažu, u svom domu ugoste nekoliko desetina ljudi, među kojima su uglavnom bili predstavnici vlade, diplomatskog kora, članovi Krunskog veća, predsednici opština, akademici, predstavnici žandarmerije, vojske, međunarodnih organizacija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija.
Slavska svečanost počela je u jutarnjim časovima arhijerejskom liturgijom u dvorskoj kapeli svetog Andreja Prvozvanog, koju su služili patrijarh srpski Irinej i episkop šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Posle liturgije usledili su sečenje slavskog kolača i svečani ručak kome su, pored patrijarha Irineja i predstavnika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali visoki predstavnici Rimokatoličke crkve, sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom na čelu, kao i drugih crkava u Srbiji.
U popodnevnim časovima, bračni par Karađorđević organizovao je još jedan slavski prijem, na kome su bili ostali gosti. Osim Katarine i Aleksandra, zvanice su dočekivali i princ Filip i Jelisaveta Karađorđević.
- Veoma sam srećan što smo se danas okupili u Kraljevskom dvoru da proslavimo „Svetog Andreja Prvozvanog“. Krsna slava je praznik svakog domaćinstva, duhovni plamen oko koga se okupljamo i ja želim da izrazim svoju blagodarnost svima koji su se danas ovde okupili. Kao što je sveti Andrej Prvozvani pretrpeo mnoge nedaće i nevolje, ali ostao nepokolebljiv u svojoj veri, tako i ja sve vas pozivam da ostanemo nepokolebljivi u veri i naporima za dobrobit naroda i naše zemlje - rekao je tom prilikom princ Aleksandar.
Među prisutnima su bile i mnoge javne ličnosti: pevačica Ilda Šaulić, manekenka Ivana Kukrić, operske diva Jadranka Jovanović, glumica Vanja Milačić sa suprugom Božom Prelevićem.
Kao dobri domaćini, bračni par Karađorđević potrudio se da se svi gosti osećaju prijatno u njihovom domu i da svečanost protekne kako običaji nalažu i onako kako su zamislili, što im je i pošlo za rukom. Zvanice su uživale u srdačnoj atmosferi i ukusnoj slavskoj trpezi, a na dvoru su se zadržali do večernjih sati.

Izvor: Life Content, Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti