Humanost na delu: Najbolji prijatelji

Humanost na delu: Najbolji prijatelji

Autor: | 26/05/2011

0

Zvanični početak kampanje „Najbolji prijatelj“ obeležena je nedavno u Beogradu zanimljivim skupom ispred Skupštine Beograda. Zvaničnici grada su predstavili novu strategiju za rešavanje problema nevlasničkih pasa. Kampanja koju je podržao veliki broj poznatih ljubitelja životinja usmerena je na buđenje svesti o odgovornom vlasništvu i humane potrebe za pružanjem utočišta psima, njihovim usvajanjem. Pored Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne poslove, okupljenima se obratila i Danica Drobac u ime Udruženja za zaštitu životinja „Evropska inicijativa 17“. Slavni reditelj Goran Paskaljević iz Društva za zaštitu životinja “S. O. S“ okupljenima je naglasio važnost odgovornosti vlasnika pasa i osvrnuo se na to da bi veliki broj uličnih pasa trebalo da bude udomljen.
Televizijsko lice Maja Žeželj, koja je vodila ovaj skup, za magazin „Hello!“ kaže da se sa suprugom Ivanom dogovorila da imaju u domu nekoliko pasa.
- Htela sam da „pokupim“ psa sa ulice, a on je želeo vučjaka, pa smo dobili dva na poklon. Stalno sam „dovlačila“ napuštene pse i udomljavala ih. Tako sam pre sedamnaest godina roditeljima poklonila kuju koju sam našla. Još je tamo, a potom su oni usvojili još jednog psa kojeg su našli na Avali. U jednom momentu su imali tri psa. U mom domu imamo dva vučjaka i mačku. Naša deca obožavaju životinje i veoma mi je bitno da rastu uz njih, jer se uz životinje razvijaju saosećajnost i odgovornost. Veliki sam ljubitelj životinja i bitno mi je što je naš grad stao iza kampanje, pa se nadam da rešavanje problema nevlasničkih pasa neće ličiti na „borbu sa vetrenjačama“.
I pevačica Aleksandra Kovač, poznata po udomljavanju nađenih pasa, za „Hello!“ kaže da joj je drago da je konačno pokrenuta ovakva akcija, jer se do sada pričalo samo o izgradnji azila za pse.
- Dok sam imala svoj mali azil, najveći problem mi je bio da udomim psa. Najteže je da neko uzme psa, a da ga posle ne vrati. Nedavno mi je neko ispred ulaznih vrata, znajući da sam ljubitelj životnja, ostavio tri slepa mačeta. Hranim ih na cuclu svaka tri sata. Volim da uradim nešto dobro. Pre četiri godine usvojila sam kuju Malenu i ona živi kod mene sa mačorom. Moja sestra Kristina je na ulici našla Milicu koju su udarila kola, i to je njen pas, a tata Kornelije se nije mnogo bunio kada smo mu pre jedanaest godina dali sijamku Aretu. Bila je nezgodne naravi, a uz njega je postala pitoma maca.

Piše: Nadežda Jokić

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti