Filmski susreti u Nišu

Filmski susreti u Nišu

07/09/2011

0

Četrdeset šesti put zaredom letnja pozornica u Niškoj tvrđavi bila je centar kulturnih dešavanja u našoj zemlji. I ove, kao i prethodnih godina, Filmski susreti u ovom gradu na jugu Srbije okupili su krem glumačke elite, kao i nekoliko hiljada posetilaca koji su poželeli da uživaju u društvu poznatih umetnika.
Ovogodišnja predsednica žirija Ljiljana Stjepanović je, pošto su joj na letnjoj pozornici, među kamenim zidinama, simbolično predali ključeve grada, rečima Kolege glumci, tvrđava je naša svečano otvorila četrdeset šesti po redu festival domaćeg igranog filma.
- Ponosna sam što ću narednih šest dana biti u prilici da budem Nišlijka. Nadam se da će se ove godine ukus publike i žirija potpuno podudariti - uverena je čuvena glumica. Posle deset filmova prikazanih u zvaničnoj konkurenciji, publika je aplauzom potvrdila da su ovoga puta nagrade zaista pripale najboljima za proteklu godinu. Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar kulture Predrag Marković, a domaćini programa bili su glumica Milica Milša i Aleksandra Dunić.
Filmsku smotru u gradu na Nišavi otvorio je film Miris kiše na Balkanu Ljubiše Samardžića, koji ove godine proslavlja pedeset godina rada u filmskoj umetnosti. Gran pri za najbolje glumačko ostvarenje otišlo je u ruke glumca Ljubomira Bandovića za majstorski odigrane uloge u Sestrama i Neprijatelju.
- Ovo nisam ni sanjao. Kada se prisetim ko je sve osvojio ovu nagradu, shvatam da će mi trebati još najmanje dvadeset dve uloge da je opravdam - s nevericom je istakao svoju zahvalnost šarmantni glumac kada mu je uručeno ovo važno priznanje.

Miloš Biković, čuveni Tirke iz filma Montevideo, Bog te video, dobio je priznanje Car Konstantin, dok je nagrada Carica Teodora, za ulogu Marije u filmu Sestre, pripala mladoj Ivani Vuković. Povelju za izuzetnu žensku ulogu dobila je Jasna Đuričić, dok je nagrada u muškoj kategoriji pripala Tihomiru Staniću za ulogu misterioznog Dabe u filmu Neprijatelj. Ana Mandić za ulogu Saške u filmu Sestre i Viktor Savić, za role u Šišanju i Montevideo, Bog te video, osvojili su nagrade za najbolje odigrane epizodne uloge. Debitant godine je Petar Strugar, dok je posebno priznanje pripalo Aleksandru Stojkoviću i Bojani Novaković. Pošto prošle godine nije bila u prilici da primi priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, prošlogodišnjoj dobitnici Nedi Arnerić je tek sada uručena nagrada za životno delo Pavle Vujisić. Istoimeno priznanje ove godine dodeljeno je glumačkoj legendi Petru Božoviću.
Osim zvaničnog dela, glumci i posetioci Filmskih susreta u Nišu mogli su da uživaju u različitim pratećim događajima. Boemsko druženje po kafanama od osnivanja ove filmske manifestacije predstavlja jedan od zaštitnih znakova ovog festivala. Za ljubitelje kulture, kojima kafanski ambijent ne predstavlja naročito zadovoljstvo, bile su priređene brojne izložbe. Pored otvaranja Kino-regiona u Domu Vojske, posetioci niškog festivala mogli su da uživaju u izložbi Jupres foto u Paviljonu u Tvrđavu i Aplauzu koji traje Jovana Šurdilovića u Evropskoj kući. Tom prilikom predstavljena je monografija o Nedi Arnerić i održan je okrugli sto na temu Glumac u animiranom filmu.
Kuriozitet ovog festivala je da je prve programske večeri polovina glumaca kao znak dobrog raspoloženja u publiku bacila po jednu ružu. Romantičnoj atmosferi doprineli su i kišobrani, koji su, iako kiša nije padala, bili otvoreni kao simboličan znak pobede filma. Za četrdeset šest godina, koliko se održava ova važna kulturna manifestacija, koju su svojevremeno posetili Ričard Barton i Elizabet Tejlor, nije zabeleženo da je publika zbog kiše napustila neku projekciju filma na otvorenom. Mnogobrojni gosti su svojim dolaskom na Nišku tvrđavu i ovoga puta pokazali da su željni zabave i dobrih projekcija.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti