Rafael Nadal: Skromnost, istrajnost, odlučnost i izuzetna samokontrola – ključne su osobine ovog teniskog šampiona

Rafael Nadal: Skromnost, istrajnost, odlučnost i izuzetna samokontrola – ključne su osobine ovog teniskog šampiona

Autor: | 13/10/2010

0

Markantan, simpatičan, atletski građen, uspešan, ali istovremeno i skroman, teniski as sa Majorke, Rafael Nadal, blista od sreće i zadovoljstva. To govori njegov osmeh od jednog do drugog uva. A zašto se i ne bi smeškao? Nedavno je pobedio na „Otvorenom prvenstvu“ Sjedinjenih Američkih Država što ga je učinilo sedmim igračem na svetu koji je uspeo da osvoji sve četiri grend slem titule i vinulo ga u zvezde.
Posle pobede u Njujorku Rafa, kako ga odmila zovu njegovi sunarodnici, izjavio je na svom šarmantnom engleskom jeziku: „Ovo je mnogo više nego što sam sanjao. Samo stići do finala je bilo više nego neverovatno.“ Svom protivniku Novaku Đokoviću, koga je pobedio u setovima rezultatom: 6 : 4, 5 : 7, 6 : 4, 6 : 2, rekao je sa najvećim poštovanjem: „Ti si odličan igrač. Uskoro ćeš osvojiti ovaj trofej. U to sam siguran.“


Nadalov način igre, u poređenju sa igrom Rodžera Federera, njegovog prijatelja i rivala, uspešniji je više zbog Rafine odlučnosti i istrajnosti nego zbog dobrog udarca. Ali baš te osobine su ovom dvadesetčetvorogodišnjem igraču donele uspeh i oko njega okupile armiju fanova, među kojima se nalazi i kolumbijska pop diva Šakira sa kojom se pojavljuje u muzičkom spotu „Džipsi“.
Ovaj spot bi zasigurno izazvao spekulacije o romansi da Rafaela u stopu ne prati njegova devojka Marija Fransiska Pereljo, diplomirani ekonomista, koju poznaje od svoje četrnaeste godine. Zajedno su tri godine i često je možete videti kako iz lože zajedno sa njegovim roditeljima bodri svog dečka.
Prema rečima njene rođake, Marija Fransiska je diskretna i iskrena devojka koja ne troši vreme na nebitne stvari i koju ne zanimaju slava i glamur. Neki izvori tvrde da ona ne žuri da svoju vezu sa Rafaelom ozvaniči, a o deci još ne govori. Trenutni prioritet ovog para je Rafaelova karijera. Teniser se trudi da Marijinu privatnost zaštiti na najbolji mogući način. On kaže da mediji nemaju pravo da kopaju po njihovoj privatnosti:
- To što sam ja poznat kao teniser ne znači da moram da budem poznat i po još nečemu - kaže Rafael.
Zaljubljeni par je ovo leto proveo odmarajući se na plaži na Majorci gde Rafael i dalje igra golf i ide na pecanje sa prijateljima koje poznaje još iz zabavišta. Izvan terena, Rafael vodi opušteni način života koji odgovara njegovoj ličnosti.
Na terenu on postaje pomalo drugačija osoba koja je skoncentrisana samo na pobedu, mada se ni taj stav ne razlikuje mnogo od onoga što Rafael zaista jeste u privatnom životu. Rafina ogromna ambicija i povučen i tih privatan život definitivno su posledica njegovog vaspitanja koje je, prema rečima svog ujaka i trenera, bilo fokusirano na samokontrolu. „Ukoliko ti je kao mladom čoveku dozvoljeno da radiš šta poželiš, kada ostariš, to može da prouzrokuje  mnoge nevolje“, izjavio je za „Vog“ Rafin ujak Toni prošle godine. „S druge strane, ako ti kao detetu nije dozvoljeno ništa više od bacanja reketa na zemlju, naučiš da tolerišeš stvari. Rafa je oduvak bio disciplinovan igrač.”
Kada su ga pitali da li je ikada pobesneo i izgubio strpljenje,  emotivno ispoljavanje kakvo često vezujemo za Džona Mekenroa, Nadal je za dnevni list „La Vangardia“ rekao: „Naravno, kao i svi normalni ljudi. Ali mi se to ne dešava često i nisam taj tip. Nisam od onih koji se iznerviraju pa počnu da viču. Mogu da se iskontrolišem.“
S obzirom na probleme, pre samo godinu dana, Rafaelu bismo mogli da progledamo kroz prste zbog njegovog nastupa. Ne samo da su mu se roditelji razišli već je zadobio i veoma bolne povrede koje su ga sprečile da ostane na  teniskom vrhu. Ipak, njegova sposobnost samokontrole se i te kako isplatila i odigrala bitnu ulogu u njegovom povratku na scenu.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti