Dado Topić kaže da je oduševljen životnom filozofijom indijanskih plemena na severu Kanade i planira da ih ugosti u Srbiji

Dado Topić kaže da je oduševljen životnom filozofijom indijanskih plemena na severu Kanade i planira da ih ugosti u Srbiji

Autor: | 11/12/2010

0

Jedan od najpoznatijih rokera bivše Jugoslavije Dado Topić konačno je ispunio svoju pet decenija staru želju - da upozna indijanska plemena na severu Kanade. Na ovu uzbudljivu ekspediciju uspešni muzičar krenuo je zajedno sa svojim četrnaestogodišnjim sinom Reuom.
- Moja ljubav prema staroj indijanskoj civilizaciji datira još iz detinjstva. Obožavao sam stare vestern filmove, a stripove o Indijancima nisam ispuštao iz ruke. Budući da su moji roditelji bili siromašni, nikada nisam imao skupe igračke. Luk i strela, koje sam spretno pravio od granja i konopca, bili su jedina dečja zanimacija koju sam mogao da priuštim. Zadenuo bih perušku o maramu koja mi je obmotavala glavu i po ceo dan glumio Indijanca - sa puno žara za magazin «Hello!» priča Dado Topić.
- Put do udaljenih sela i idijanskih rezervata severne Kanade bio je prilično iscrpljujući. Međutim, kada stignete i priključite se njihovim ritualima i duhovnom pročišćavanju, spoznate jednu potpuno novu životnu filozofiju. Sva indijanska plemena, među čijim pripadnicima ima i doktora nauka koji su se školovali na najprestižnijim fakultetima sveta, poštuju zakone prirode i hijerarhiju najstarijih članova plemena. Oni se klanjaju najvažnijim elementima prirode - vodi, vatri, zemlji i suncu. Za razliku od nas koji bušimo zemlju gde god da nađemo naftu, oni tlo kojim hodaju smatraju svetinjom i osnovom svog postojanja - ističe popularni roker koji je ovo indijansko selo posetio za vreme njihovog najvećeg praznika pod nazivom «Bauvau».
- Spektakl koji se održava za vreme ovog praznika je sveti skup, i svake godine se održava u drugom mestu. Indijanska plemena šalju svoje muzičke predstavnike. Celokupna manifestacija je kombinacija ratničkog plesa, pesme i specifične muzike. Suština ovog svetog praznika je kolektivno čišćenje duše i tela, kako bi se čovek pripremio za velike civilizacijske izazove. Ceo događaj se ne može opisati. U vama budi specifičnu vrstu emocije i uzbuđenja - kaže Dado.
- Ponudili su mi kuru pročišćenja, u trajanju od četiri dana, koja se nudi samo retkim pojedincima. Ritual je takav da se sve vreme stoji na nogama, dok oko tebe igraju vrači i praše te raznim travama. Oni koji su prošli taj ritual kažu da su se preporodili u pozitivnom smislu, ali da su izgubili stari identitet i mane. Zbog toga ipak nisam bio spreman na takav poduhvat - kaže Topić i objašnjava da je cilj njegovog putovanja na ovaj sveti indijanski skup bio promovisanje „Internacionalnog muzičkog kampa Vojvodine“, koji se nalazi u Crvenki. Osim koncerata  cilj mu je afirmisanje naroda i narodnosti cele planete. Već je veliki broj mladića i devojaka iz Evrope i drugih delova sveta gostovao u ovom kampu, a želja organizatora je da u maju sledeće godine dovede nekoliko indijanskih plemena.
Posle napuštanja mirnog i zabačenog severnog dela Kanade, Dado Topić posetio je i urbane delove zemlje.
- Ovo mi je bio prvi put da sam posetio Kanadu. Oduševljen sam savršeno uređenim principima življenja njihovog društva. Najsiromašniji  žive u strogom centru, a najbogatiji na periferiji. Najsiromašniji imaju bolje uređene vrtove nego bilo koja kuća u našoj zemlji. Beskućnici leže na pločama koje se greju, a imaju i čuvare koji ih čuvaju preko noći. Ako im ponudite novac, veoma se uvrede, jer oni nisu prosjaci već su samovoljno izabrali taj način života. U centru Toronta nalazi se kinesko selo koje smo moj sin i ja posetili. Kad smo ulazili, pitali smo jednog Kineza da li govori engleski, na šta nam je on ljutito na kineskom odgovorio: «Govoriš li ti kineski?» Tako nam je u tom kvartu komunikacija bila onemogućena - kroz osmeh priča ovogodišnji pobednik festivala «Sunčane skale».
- Prilikom preletanja Nijagarinih vodopada helikopterom, malo smo zagazili u Ameriku. Uveče smo izlazili po klubovima u kojima se sluša rok, bluz i džez. Skoro sve radio-stanice od sedam uveče do ponoći puštaju stare klasične rok melodije. Tokom mesec dana, koliko smo boravili u Kanadi, održali smo nekoliko nastupa. Bilo je odlično, mada nam slede dobri koncerti za nekoliko meseci - razdragano ističe Dado Topić i napominje da je njegovoj supruzi Miri veoma žao što na ovo putešestvije nije krenula sa njim i njihovim sinom Reuom. Budući da mu se ova zemlja velikih kontrasta naročito dopala, legendarni roker već za koji mesec planira ponovo da je poseti.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin