Evo četiri razloga zbog kojih hleb ne bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku.
Ako je zdrava ishrana vaš izbor, vreme je da izbacite, ili bar smanjite konzumiranje hleba. Evo zbog čega…
Sadrži malo hranljivih materija
Za razliku od drugih namirnica, hleb, naročito beli, nema skoro uopšte nutrijenata. Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz jednostavnih ugljenih hidrata koje telo pretvara u mast. Ako želite zdravi hleb tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.
Previše soli
Većina vrsta hleba, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, rafinirane su i sadrže velike količine soli. Takve povećane količine soli loše su za ceo organizam, a naročito doprinose povećanom krvnom pritisku.
Loš za liniju
Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine jednostavnih ugljenih hidrata, soli, rafiniranih šećera i konzervansa, kilogrami će se početi gomilati same od sebe. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetni hleb.
Nije dobar obrok
Budići da mu nedostaje nutrijenata, uz sve silne kalorije koje sadrži, hleb vas neće uopšte zasititi, što znači da ćete uz njega morati još nešto da jedete. Zašto ga onda uopšte jesti?
Izvor: stvarukusa.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Pročitajte još
Znate li koliko godina ima Viki Miljković? Danas joj je rođendan, a slavlje je duplo
Rođendan Viki Miljković je danas
18/12/2025
Saznajte višeKo želi može da čestita: Bivša supruga Dženana Lončarevića ne krije ponos, dugo je čekala ovaj dan
Sin Dženana Lončarevića završio fakultet
18/12/2025
Saznajte višeBiljana Ristić se vratila u Beograd, u osmoj decenije lepša je nego što je pamtimo
Biljana Ristić ponovo u Beogradu
18/12/2025
Saznajte višePraznični dom Lene Kovačević kao iz bajke: Spoj luksuza i novogodišnjeg duha
Dom Lene Kovačević oduševio
18/12/2025
Saznajte višeZdravko Čolić kakvog ne poznajemo, opušten i nasmejan u društvu prijatelja
Zdravko Čolić u društvu prijatelja
17/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)