Ukusi Francuske širom planete: Pet srpskih restorana učestvuje u svetskoj gastronomskoj fešti "Goût de France"

Ukusi Francuske širom planete: Pet srpskih restorana učestvuje u svetskoj gastronomskoj fešti "Goût de France"

Autor: | 04/03/2015

0


U četvrtak, 19. marta 2015. godine, širom planete, 1000 restorana - od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1300 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France ("Ukusi Francuske") organizuje se na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.


Nadahnuti davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru - istog dana, u nekoliko svetskih gradova posluživan je identičan meni za što veći broj zvanica, ove godine prvi put se organizuju "Ukusi Francuske".

Ovaj projekat naišao je na izuzetan odziv restorana širom sveta koji, za razliku od Epikurove večere, ne nude isti meni u celom svetu. Naprotiv. Svakom majstoru kulinarskog zanata ukazala se prilika da sastavi svoj meni inspirisan bogatom francuskom kuhinjom. Svaki kuvar će u svom restoranu ponuditi meni "à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira - aperitiva, hladnog i toplog predjela, jela od ribe ili plodova mora, jela od mesa ili živinskog mesa, čokoladnog dezerta, francuskih sireva, vina i dižestiva, kroz koji imaju slobodu da istaknu sopstvene kulinarske tradicije i gastronomske veštine.

Osnovu će činiti sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina. Cena ponuđenih menija biće određena u samom restoranu.

Restorani su se samostalno prijavljivali organizacionom komitetu, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Lista restorana koji su izabrani nalazi se na sajtu www.good-france.com.

Međunarodna komisija koju čine najpoznatiji svetski kuvari, među kojima su i Pol BokizŽoel Robišon i Gi Savoa iz Francuske, Remon Blan iz Velike Britanije, Amerikanac Tomas Keler, te Kijomi Mikuni iz Japana, Pol Pere iz Kine i Italijanka Nadia Santini, a kojom je predsedavao Alen Dikas, odobrila je 1300 menija.


Otkrijte kakve će vam menije ponuditi izvrsni srpski restorani koji su se našli među učesnicima i imaju pravo da ponosno ponesu oznaku "Goût de France". To su pet restorana, četiri beogradska - "Chameleon", "Horeca Centar", "Klub Književnika" i "Madera", te "Olive tree" iz Kruševca.

Autor: Life Content
Foto: Pierre Monetta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Najnovije vesti